Червено настроение за капиталовите пазари в последния търговски ден от месеца

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В последната търговска сесия за този месец световните капиталови пазари се обагриха в червено. Азиатските и европейските индекси отчитат между 1 и 2% понижение, а стартът на негативната посока бе даден още вчера от другата страна на океана, където акциите на Deutsche Bank се сринаха с над 9%, повличайки след себе си и останалите компании от финансовия сектор и връщайки отново притеснението около стабилността на глобалната икономика.

Песимизмът от вън се настани и у нас. След повече от 10 сесии на положителни резултати днес родните показатели са заели изцяло червения сектор, като индексът на сините чипове SOFIX бележи понижение от 0,37% до 508 пункта. Оборотът час и половина от началото на сесията достига 115 хил. лева, като с близо 17 хил. лева участие взема сегментът за борсово търгувани продукти и единствената за момента емисия на  Expat Bulgaria SOFIX.

От корпоративните книжа едно пакетно прехвърляне на обща стойност 13 хил. лева и без промяна в пазарната капитализация на цена от 13 лева за брой акция на първо място по оборот застава емисията на “Асенова крепост“ АД.

От останалите участници в търговията с минимални обеми под 10 хил. лева и с разнопосочни пазарни изменения се отличават “Химимпорт“ АД, “Болкън едн сии пропъртис“ АДСИЦ, “Унифарм“ АД, “ЧЕЗ Електро България“ АД, “Софарма“ АД, “Албена“ АД и други.

Сегментът за компенсаторни инструменти за момента не отчита инвеститорски интерес. 

ИП "Бул Тренд Брокеридж" ООД, www.bulltrend.bg