Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат.

Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на годишна база след като през предходните два месеца инфлацията нарасна с 0,2 на сто. Въпреки че това е най-солидното повишение на потребителските цени в еврозоната от октомври 2014-а година, инфлацията в региона продължава да задържа далeч под среднорочното целево ниво от на ЕЦБ от 2 на сто.

Основният индекс на потребителските цени (изключвайки изключвайки цените на храните, тютюневите изделия и енергията) обаче нараства за втори пореден месец с едва 0,8% при прогноза за повишение с 0,9 на сто.

Цените на хранителните стоки, напитките и тютюневите изделия се повишиха през август с 0,7%, енергийните цени се понижиха с 3%, докато цените на услугите нараснаха с 1,2 на сто.

Трябва да се има предвид, че инфлацията в еврозоната остава далеч под "прага" от 2% на ЕЦБ от март 2013 година насам и под нивото от 1% от ноември 2013 година насам въпреки серията мащабни стимулиращи лихвени и парични политики, предприети от Централната банка по-рано тази година.