По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS.

Брутният вътрешен продукт на Великобритания се повиши през периода април - юни с 0,7% спрямо първото тримесечие на годината, когато нарасна с 0,4% и над предварителна оценка за повишение с 0,6 на сто. Това представлява растеж на британската икономика за 14-то предно тримесечие, след като БВП излезе на позитивна територия за пръв път в началото на 2013-а година.

На годишна база обаче ONS направи слаба низходяща ревизия на своите предварителни данни до растеж на БВП през второто тримесечие с 2,1% спрямо предишна оценка за експанзия в размер на 2,2 на сто и след растеж с 1,9% в началото на годината (низходяща ревизия от 2 на сто).

Основна подкрепа за растежа на британската икономика през второто тримесечие (на тримесечна база) оказва промишленото производство, което нарасна с 1,6% спрямо първото тримесечие, когато се сви с 0,2 на сто, докато индустриално производство като цяло нарасна с 2,1%. Секторът на услугите, който беше ключов двигател за британския икономически растеж през миналата година, се повиши през второто тримесечие с 0,6%, докато строителният сектор се сви с 0,1%, а селското стопанство - с 1 на сто.

Днешните по-добри окончателни данни за растежа на британската икономика в месеците преди ключовия референдум, на който британците гласуваха в подкрепа за Brexit, вероятно ще бъдат приветствани от управляващата в страната Консервативна партия в навечерието на нейната годишна конференция този уикенд.

Данните също така предполагат, че икономиката на Острова може да се представи по-добре от очакваното и през второто полугодие, въпреки че Английската централна банка и редица икономисти продължават да прогнозират забавяне на растежа до края на тази и през следващата година, тъй като несигурността относно бъдещите връзки на Великобритания с нейния най-голям търговски партньор в лицето на ЕС може да се отрази негативно както на потребителските разходи, така и на бизнес инвестициите.

В същото време ONS представи данни, показващи разширяване на дефицита по текущата сметка на Великобритания през второто тримесечие до 28,7 млрд. паунда спрямо дефицит за 27 милиарда в началото на годината, което се равнява на 5,9% от БВП на страната - повишение спрямо 5,7% от БВП през периода януари - март.