SOFIX прекъсна печелившата си серия, но въпреки това скача с 8.6% през септември

Снимка: БГНЕС

Българска фондова борса си взе малка почивка от поредицата силни повишения през тази седмица и завърши последния ден от месеца оцветена в червено. SOFIX прекъсна 9-дневната си печеливша серия и отстъпва с 1.09% до ниво от 504.58 пункта, но въпреки това записва значителен ръст от 8.6% през месец септември.

По-голямата част от оборота за деня, който бе на стойност от 2.4 млн. лева се формира по позицията на Първа инвестиционна банка, където се сключи една пакетна сделка с 600 хил. броя акции на дружеството при цена от 2.41 лева за една ценна книга.

Сред по-ликвидните емисии на родния пазар, които натрупаха солидни ръстове в последните дни, а днес отстъпват са тези на „Химимпорт” АД, „Монбат” АД и „Неохим” АД, които изтриват между 1% и 3% от стойността си. С около 1% нараснаха пазарните оценки на „Софарма” АД и „Софарма имоти” АДСИЦ

Европейските фондови борси също са оцветени в червено, макар че успяха да стопят част от сутрешния си спад в следобедната част от сесията. Малко преди края на деня основните индекси записват спадове от около половин процент. Зад Океана търговията на Уолстрийт стартира с ръстове, водени от акциите във финансовия сектор.

ИП "Бул Тренд Брокеридж" ООД, www.bulltrend.bg