Нов студиен запис на Камерна симфония от Румен Бояджиев-син в БНР

Сред избраните произведения на български композитори, които имаха шанса да попаднат в календара на студийните записи на Симфоничния оркестър на БНР тази есен, беше и новата Камерна симфония за струнен оркестър от Румен Бояджиев-син . Като активен..

публикувано на 20.11.20 в 19:07
Лада Брашованова-Станчева

Спомен за Лада Брашованова-Станчева

На 10 ноември 2020 г., на 91-годишна възраст почина Лада Брашованова-Станчева – водеща фигура сред българските музиколози. Лада Брашованова-Станчева е родена през 1929 г. в семейството на първия български музиколог - проф. д-р Стоян Брашованов,..

обновено на 20.11.20 в 17:53

Михаил Заимов: Трябва да се спре с тези ежби и малко да се смирим

Михаил Заимов, пътешественик и фотограф, събра в книгата "Черноморски диалози" морските си приключения. "Там цари хармония до момента, в който дойде човекът и направи нещо, за да го разруши. За мен това е форма на бягство от нашия човешки..

публикувано на 20.11.20 в 14:34
Квартет Flautissimo

Flautissimo - нов камерен ансамбъл, създаден в изолация

Тежките времена за хората на изкуството по време на пандемията роди доста интересни идеи - след шока от затварянето на концертните зали и оперните театри, музикантите започнаха за творят при извънредни обстоятелства и креативните им решения достигнаха..

публикувано на 20.11.20 в 11:08

Виктория Василенко с участие в нов албум, продуциран от Музикалната капела "Кралица Елизабет"

Пианистката Виктория Василенко е един от музикантите, участвали в осъществяването на съвсем нов проект на Музикалната капела „Кралица Елизабет“ в Брюксел. Албумът “Mozart Double” е замислен с акцент върху произведенията за двама солисти и оркестър от..

публикувано на 19.11.20 в 22:20

Още ден за кандидатстване в конкурса "Концертино Прага" 2021

И тази година Българското национално радио кани млади инструменталисти да се включат в подбора за участие в престижния международен конкурс „Концертино Прага“ за следващата година. Конкурсът се организира от Чешкото национално радио от 1966 г. насам и..

публикувано на 19.11.20 в 21:02

Отбелязват с концерт 60 г. на Националното училище по изкуствата в Плевен

Плевенската филхармония подготвя премиера на творбата на Георги Арнаудов "Червеният манускрипт". Произведението ще прозвучи за първи път по повод 60-годишнината   на Националното училище по изкуствата "Панайот Пипков" под диригентството на маестро..

публикувано на 19.11.20 в 12:45

Красимира Стоянова с подарък за 60-годишнината на гимназията си в Русе

На рожден ден като на рожден ден - с подаръци, музика и щастливи усмивки от сбъднати желания: Русенското училище по изкуствата, което носи името на композитора Веселин Стоянов, получи пореден безценен жест от оперната прима Красимира Стоянова,..

публикувано на 18.11.20 в 20:20
Режисьорът Възкресия Вихърова

Онлайн спектакъл "Историята Ти (ти) в мен" срещу насилието

Студенти и преподаватели от Университетския театър на Нов български университет представят един по-различен прочит за темата за насилието сред подрастващите в театрален онлайн формат. Спектакълът „Историята Ти (ти) в мен“ ще бъде изигран..

публикувано на 18.11.20 в 15:56

Надя Йончева представя филм за разпада на няколко брачни съюза

В Дома на киното от 18.30 ч. ще бъде представен филмът "И тихо се разтвори любовта". Автор на филма е Надя Йончева, която проследява причините за разпада на няколко брачни съюза като оставя двойките да се снимат сами. "Как се осъществява един..

публикувано на 18.11.20 в 11:12