Стрийт арт с лика на Навални на уличка в Рим.

Ефективната присъда на Навални, отношенията САЩ - Русия и други водещи новини от седмицата

Алексей Навални с ефективна присъда, САЩ с по-твърд подход към Русия, потвърдена ефективност на руската ваксина срещу коронавируса -  това са част от водещите международни новини от седмицата. Международният новинарски поток беше доминиран и тази..

публикувано на 06.02.21 в 10:02

Какво може да се подобри в провеждането на референдуми у нас

„Швейцария, която сочим за идеала за пряка демокрация, не практикува смесване на избори с референдуми, но пък Северна Америка, където явно на първо място се цени времето на избирателя и икономическите съображения са важни, има толкова много..

публикувано на 05.02.21 в 12:01

Доц. Яна Симова: Около 125 000 пациенти у нас се борят с постковид синдрома

„Почти 80 на сто от хората, преболедували Covid-19, се нуждаят от допълнителни прегледи  и изследвания“. Това каза пред БНР доц. Яна Симова, директор на Българският кардиологичен институт и директор на отделението по кардиология в болница „Сърце и..

публикувано на 05.02.21 в 11:29

Глътка въздух за професионалните гимназии с връщането към присъствено обучение

Учениците от 7-и, 8-и и 12-и клас днес се завръщат в класните стаи. Професионалните гимназии вече имат частичен опит в организацията след онлайн обучението, защото през януари възстановиха присъствените занятия по практика. Проблемите са много,..

публикувано на 04.02.21 в 08:52

Има засилен интерес към изкупуването на частни гори

„ Има огромен интерес към кампанията и много собственици я чакат с нетърпение. Частните гори у нас са на площ 4 милиона декара, което е около 10 на сто от всички горски територии у нас“ . Това коментира пред БНР Елена Величкова, експерт от..

публикувано на 03.02.21 в 10:58

В 59 общини у нас няма интернет покритие

Държавен фонд „Земеделие“ обяви прием на проекти за изграждането на широколентов интернет по селата и малките населени места. За финансирането на проектите е отделен бюджет от 82 милиона лева. Това са средства от Програмата за развитие на селските..

публикувано на 02.02.21 в 09:32
Дъбова махала, Монтанско

Как може да се ускори развитието на Северна България

След като представи годишния си анализ „Регионални профили 2020“, днес Институтът за пазарна икономика(ИПИ) прави детайлен преглед на икономическото и социално развитие в Северна България . „Югът печели, но с голямото допускане, че в него..

публикувано на 02.02.21 в 08:56

Рязко нарастване на измамите в интернет

„ Измама, зловреден код, спам, отказ от услуги, опити за проникване, събиране на информация, информационна сигурност и уязвимост, ботнет. Това са основните типове киберизмами  в нашето интернет пространство“. Това каза пред БНР Васил..

публикувано на 01.02.21 в 12:25

Проф. Чавдар Колев: Над 90% от свлачищата се дължат на човешката дейност

„В абсолютно никакъв случай не ни е виновна природата, нито дъждът като част от нея. Даваме си сметка от колко милиона години по нашите земи вали дъжд, топи се сняг, разливат се реки и т.н. Но поне 90% от свлачищата в съвременния свят имат..

публикувано на 01.02.21 в 07:54
Гала

Изкуствен интелект говори български

„Повече от 8 години работим по създаването на изкуствен интелект - група от българи, живеещи в различни точки на света. Имаме вече създаден завършен продукт – това е Гала. Тя е изкуствен интелект “, разказа в „Хоризонт до обед“ Любомир Михалчев, част..

публикувано на 29.01.21 в 12:31