Столичният куклен театър с премиера, но салонът - в окаяно състояние

Тази вечер Хитър Петър ще оживее на сцената на Столичния куклен театър. Премиерата на представлението е тази вечер. Пред БНР директорът на театъра Кирякос Аргиропулос посочи, че децата придобиват естетика, посещавайки театър. „Присъствието на..

публикувано на 15.03.19 в 11:43

Весела Банова: Агресията сред децата е различна от насилието

Много често на децата им се случва след някакъв инцидент или проява на нарушаване на телесните граници между тях, да бъдат уловени в един дискурс, който говори за жертви, за насилници, за насилие над жертви, а те нямат думата и няма кой да ги чуе...

публикувано на 15.03.19 в 11:42

Марин Георгиев: Расте броят на пациенти с тумори на бъбрека

На днешния ден отбелязваме Световния ден на бъбрека. Световната кампания тази година е под наслов "Бъбречно здраве за всички и навсякъде". Българите разполагат с най-модерното лечение на бъбречните заболявания, каза за "Хоризонт" доц. Марин..

обновено на 14.03.19 в 10:57
Препържените до кафяво картофи съдържат акриламид. Специалистите съветват преди пържене картофите да се накисват предварително във вода.

Доц. Лалка Рангелова: Акриламид съдържа и неправилно сготвената храна

Десет европейски потребителски организации изследваха проби от над 500 хранителни продукта, за които е известно, че могат да натрупват акриламид - вещество, за което се предполага, че е силен канцероген. Какво е акриламид и какви опасности крие,..

публикувано на 13.03.19 в 13:37
Красимир Николов и Виктория Викторова в студиото на

Виктория Викторова: Виртуалната реалност се използва по-отдавна, отколкото подозираме

Красимир Николов и Виктория Викторова са част от стартъп компанията Quark VR. Те полагат усилия все повече фирми и служителите им да използват виртуалната реалност по-често, и то не само на работа. През 2014 година съвместно със съоснователя на..

публикувано на 13.03.19 в 12:43
Доун Джоли, която е против задължителното ваксиниране, чете книжка на дъщеря си на изслушването в сенатска комисия за ползите от ваксините.

Дебатът „за“ или „против“ ваксините в САЩ се разгоря с нова сила

Законодателите в САЩ обмислят варианти за включване по-категорично в дебата „за“ или „против“ ваксините. Това се случва на фона на бум на морбили в някои щати и включването на избягването на ваксини като една от десетте глобални заплахи за 2019 според..

обновено на 11.03.19 в 18:01

Изкривеното кръводаряване - тема с продължение

85% от кръводарителите у нас са или хора, на които е поискана бележка от болница за дарена кръв при операция на техен близък или са платени кръводарители. Проверка показа, че до 250-300 лв. стига цената на кръвта на черния пазар. Бележките, искани от..

публикувано на 06.03.19 в 11:16
Хироши Ямакава

Хироши Ямакава: Хората могат да моделират света по креативен начин, машините не

Ако изкуственият интелект се сдобие с интуицията на човека, тогава той може да стане по-силен, прогнозира доктор Хироши Ямакава - един от водещите изследователи на т.нар. "общ изкуствен интелект" в Япония. Той каза това по време на една от..

обновено на 01.03.19 в 16:26

Защо психичноболни нощуват в ареста

Психично болен мъж от квартал „Банишора“ преспа в ареста, след като часове наред органите на реда  не успяха да го заведат в болнично заведение.  За БНР Катя Сунгарска, пиар на „Спешната помощ“ в София, сподели че има над 200 подобни случаи само от..

публикувано на 27.02.19 в 19:56

С отварянето на пазара някои от жп линиите могат да бъдат поети от европейски превозвачи

С промени в Закона за железопътния транспорт се въвежда европейското законодателство за жп транспорта в националните закони. България либерализира железопътния пазар и още от юни тази година жп превозвачите от страните членки на ЕС ще имат..

публикувано на 27.02.19 в 15:52