Жасмина Гевезиева и д-р Владислав Андонов

Системното преяждане води до заболяване

Жасмина Гевезиева в продължение на 12 години е имала системно компулсивно преяждане. Това състояние е по-разпространено от булимията. В предаването "Хоризонт до обед" Жасмина Гевезиева разказа за начина, по който се е справила с проблема: "Да..

публикувано на 02.04.19 в 15:52
Няма нещо по-интердисциплинарно от математиката, категоричен е Сава Гроздев

Трябва ли да има задължителна матура по математика

„Категорично трябва да има задължителна матура по математика. Обществото не разбира какво е това математика. Не говорим да правим математици-професионалисти. Говорим за математиката като приложна наука. Министърът правилно казва, че е нужна..

обновено на 02.04.19 в 15:45

300 нови генни терапии срещу болести се изпитват в световен мащаб

До 5 години фармацевтичната индустрия ще осигури качествено нов тип терапии за нелечими заболявания като болестта на Алцхаймер, хемофилия тип В, някои онкозаболявания, резистентни на антибиотици инфекции и други. Става дума за генни терапии, които са..

обновено на 02.04.19 в 12:35
Ани Любенова, секретар  на Съвета на Фондация

Най-големият проблем на наркозависимите е достъпът до социални и здравни грижи

Най-големият проблем на наркозависимите е достъпът до социални и здравни грижи, който често се дължи на липсата на дом и документи. Това заяви за "Хоризонт" Ани Любенова от Фондация "Инициатива за здраве". През последните 20 години фондацията е..

обновено на 01.04.19 в 15:27
Интеграцията на децата с епилепсия в образователната система е силно затруднена.

Интеграция на децата с увреждания в училище - ще се случи ли и кога

От 370 родители и хора с увреждания всеки втори е на мнение, че трябва да се преодолеят трудностите при записването на дете с увреждане в училище. Това сочи проучване в рамките на проекта "Равни шансове за деца и младежи с епилепсия и техните..

публикувано на 29.03.19 в 15:06

Липсва ли визия в новия Закон за образованието

За първи път в края на учебната 2019/2020 г. ще се проведе задължителното външно оценяване по Български език и литература и по Математика в 10-и клас. То ще включва материал от 8-и до 10-и клас, включително. Първите ученици по новата програма ще..

публикувано на 29.03.19 в 11:05
Графитът на Тристан Итън на улица

Заличиха графита на световноизвестния артист Тристан Итън в София

Световноизвестният графити артист - американецът Тристан Итън бе оставил свой творчески отпечатък върху фасадата на една от сградите на улица „Граф Игнатиев“ 74 в центъра на София. Той създаде графита си през 2017 година. Сега уличното изкуство е вече..

публикувано на 27.03.19 в 11:26

Паметниците на културата - отново под прицел

Постепенно дейността и финансирането на Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/ се намалява. Сега един експерт трябва да отговаря за 3000 обекта. Това каза пред БНР арх. Валентина Василева от Камарата на архитектите. Тя..

публикувано на 27.03.19 в 11:25
Сградата на улица „Латинка“ в столичния квартал „Изток“, известна като „Къщата на буквите“.

Добромир Ганев: Не е незаконно да се сключват имотни сделки по данъчна оценка

Добромир Ганев, председател на Националното сдружение „Недвижими имоти“ коментира пред БНР казуса с апартаментите на политици от ГЕРБ с думите, че „тук става въпрос първо за икономически понятия - продажна цена и стойност - това са две абсолютно..

публикувано на 22.03.19 в 12:10

Сестрите в ясли и градини в София са с най-ниски заплати

Медицинските сестри в детските ясли, градини и училища към Столична община получават най-ниските заплати в сравнение с всички останали големи общини, съобщи пред "Хоризонт" медицинската сестра  от София Мая Костадинова и настоя за повишение на..

публикувано на 20.03.19 в 15:50