Мюмюн Исмаил

Овчар от Кърджалийско създаде шампион по карате

Овчар от кърджалийското село Рани лист тренира децата на карате. И не само ги тренира, но и воденият от него отбор успя да изненада най-добрите каратисти на европейско-азиатския шампионат. Четирите състезатели от село Рани лист успяха да..

публикувано на 08.04.19 в 15:19
Ренета Рошкева от Регионалния исторически музей в Русе е направила изследване за женското присъствие в лекарската професия в крайдунавския град.

Първите жени лекарки в Русе се радвали на голямо уважение сред жителите на града

Във времето, когато България все още е била част от Османската империя, Митхад паша, управителят на най-голямата област - Дунавския вилает, поставя основите на модерното здравеопазване. През 1865 г. е изградена болница - първо за най-бедните, а само..

публикувано на 08.04.19 в 10:14

Ученици създадоха ретро телефон с шайба и СИМ карта

Ученици от столичното Технологично училище „Електронни системи“ към Техническия Университет - София създадоха ретро телефон с шайба и със СИМ карта. Проектът на Велислав Великов и Мариян Захариев беше отличен  със специална награда през 2018..

публикувано на 06.04.19 в 05:21

Шафран вместо тютюн в Кърджалийско

Ще бъде ли заменен тютюнът от шафрана като основен поминък в Кърджалийско? Отговор потърси в репортажа си кореспондентът ни Валя Апостолова. Ако се отглежда както трябва, шафранът дава минимум два тона от декар, даже два тона и половина...

публикувано на 03.04.19 в 15:51
Гарата в град Роман

Гарата в Роман е в плачевно състояние

Жп гарата в Роман е строена в късния социализъм с модерен и градски облик, а днес едва една трета от голямата двуетажна сграда е използваема. В момента гарата е в много лошо състояние. Жители на град Роман коментираха настоящото..

обновено на 29.03.19 в 14:24
Светлозара Лесева

Доброволци спасяват бездомни котки и им намират подслон

Група доброволци решават да се обединят в организацията iCat Rescue през 2016 година. Започват да помагат на бездомни котки, като търсят приемни стопани, които да се грижат за изоставените животни. "При нас рядко попадат здрави животни. Те или са..

публикувано на 21.03.19 в 10:12
Снежана Кежева от Плевен е с тежко физическо увреждане и без личен асистент.

Самотна жена инвалид няма достъп до програма за личен асистент

Жителка на плевенския квартал "Дружба" живее сама, на инвалидна количка и в безпомощно състояние, без да може да получи личен асистент. За жената се грижат нейни съседи. Снежана Кежева е с тежко физическо увреждане. Преди време житейската й съдба..

публикувано на 19.03.19 в 10:45
Пламен (8 г.) в семейния гараж в Сливен, който е преустроен в склад за хартия.

Бъдещ фотограф от Сливен увлича семейството си в полезна екоинициатива

Семейство от Сливен семейство от почти две години събира разделно хартия и пластмаса. Двигател на идеята е малкият син – второкласникът Антон. Заедно с баща си той неуморно събира хартията по пътя до училище, а парите даряват за каузи в защита на..

публикувано на 13.03.19 в 17:52
Сградата, която е наета от Държавния куклен театър в Сливен.

Държавният куклен театър в Сливен настоява за нов дом

Държавата да се намеси  в отношенията между Държавен куклен театър в Сливен и Главното мюфтийство - собственик на сградата, в която се помещава куклената трупа . За това призова  директорът на театъра Ефимия Павлова. Причина за искането е високият наем..

публикувано на 13.03.19 в 10:02
Сцена от постановката „За Първото българско царство: Отшелника“

12-годишно момче играе племенник на Св. Иван Рилски в театрален спектакъл

Едно от най-новите заглавия на габровския драматичен театър поставя въпросът за вярата през историята на Първото българско царство. Актьор  в това представление е 12-годишно момче - разказвачът, който води публиката през сюжета на спектакъла „За Първото..

публикувано на 12.03.19 в 12:15