В "Приземената армия" - Историята на изтребителя от село Комарево

Историята на изтребителя  МиГ  – 17 в село  Комарево  край Плевен е почти забравена. А хората, които могат да я разкажат, ги няма. Но машината си стои. Така си стои от 1992 година. Поставена е в памет на полковник Марко Марков, който загива в..

обновено на 09.05.19 в 13:52
Майор Иванка Георгиева и полковник доцент Георги Георгиев

Семейство военнослужещи чества професионален празник и имен ден

Семейство офицери от Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново днес чества Деня на храбростта и празника на Българската армия, но и имен ден на главата на семейството. Майор Иванка Георгиева и полковник доцент Георги..

публикувано на 06.05.19 в 17:09

Жителка на чепеларското село Малево стана на 100 години

Стойка Величкова от чепеларското село Малево отбеляза 100-годишен юбилей тази година.        През целия си живот тя е работила земеделска работа. Не разбира днешната лакомия на политиците за пари, за които казва, че “не мислят за народа, не го..

публикувано на 01.05.19 в 14:25
Кадър от изложбата

"Охолен живот" - портрет на едно общество от 60-те до 90-те години на XX век

Променило ли се е съществено измерението на думата охолство в рамките на няколко десетилетия? Това се опитва да открие фотографът Тихомир Стоянов, който събира в изложба близо 400 снимки, илюстриращи празници и делници от битието на българина за..

публикувано на 30.04.19 в 11:22
Национално движение

Майсторките в „Работилница Седянка“ съхраняват традиционни занаяти

Национално движение „Работилница Седянка“ чества осем години от своето създаване. Мисията на майсторите на приложни занаяти е да възродят, запазят и предават българските традиции. Преди 60-70 години жените в дома са тъкали, прели, везали, плели и шили..

публикувано на 30.04.19 в 09:57
Манастирът

Българският манастир в Атон отбелязва 1100-годишната си история

Българският манастир в Атон „Св. Георги Зограф“ отбелязва своята 1100-годишна история, в основата на която и до днес е молитвата на монасите за България и за добруването на народа ни. Макар и да не е от най-големите и най-богати манастири, той е..

публикувано на 29.04.19 в 12:21
Христо Г. Данов

Библиотеки в САЩ поискаха книга със статии и спомени на Христо Г. Данов

„Светлина, светлина ни е потребна“ - думите са на бележития български книгоиздател, книжар и просветител Христо Г. Данов. Това са думи, които са част и от заглавието на книгата с негови статии и спомени, а изданието вече е притежание на Конгресната..

публикувано на 24.04.19 в 13:11

Ава Добрева: Дядо Добри беше изключително духовен човек

На 26 април от 18 часа БТВ ще излъчи 45 минутния филм "Тихият ангел" за живота на дядо Добри от село Байлово.   Премиерата на биографичния филм за дядо Добри беше на 18 декември миналата година, с продължителност 87 минути.  "Дядо Добри беше..

публикувано на 24.04.19 в 11:18
Христо Гавраилов

Седемгодишен художник прави първа самостоятелна изложба

„Рисува по стените, по белия килим, навсякъде. По телевизора, по себе си.“ Така описва сина си Христо Гавраилов неговата майка Велина Христова. „Светът, когато бях почти на седем“ е озаглавена дебютната изложбата на момчето.  Първоначално мислели да..

публикувано на 19.04.19 в 14:08
Състезание за деца с онкохематологични заболявания в Камчия

Деца с онкологични заболявания участваха в спортни състезания в Камчия

В Камчия се проведоха игри с деца, преодолели онкологични заболявания. Деца на възраст от 7 до 16 години се включиха в състезания по бягане, стрелба, плуване, тенис на маса, шах и футбол. Състезанието се проведе под егидата на Световните игри на..

публикувано на 19.04.19 в 10:17