„Животните избират президент”

„Мамо, какво е демокрация? А президентски избори?”... Нищо чудно и вашето дете да зададе тези въпроси и то в момент, когато изобщо не ви е до обяснения на сложни политически термини. Издателство  „Мармот” предлага много симпатично решение, а..

публикувано на 17.02.21 в 14:38
Снимката е илюстративна

За поредна зима бездомниците в Ямбол и Сливен са без подслон

И тази зима в Ямбол не беше разкрит център за настаняване на бездомници. Чакалнята на жп гарата отново приюти част от останалите на улицата в най-студените нощи, други потърсиха гостоприемството на роднини, а трети намериха подслон в полуразрушени..

публикувано на 16.02.21 в 11:13

Пловдивското кино „Космос“ все още чака своя нов живот

Старото пловдивско кино „Космос“, дълго време определяно като един от важните обекти, на които може да бъде вдъхнат нов живот покрай домакинството на града като Европейска столица на културата, продължава да се извисява неприветливо и да предизвиква..

публикувано на 16.02.21 в 11:01

"Човекът от Ла Манча", история за двама рицари на любовта под звуците на фламенко

„Този мюзикъл е по някакъв начин очарователен заради историята на Сервантес, която сме чели, заради това, че една фантазия може толкова да ти хареса, че да избереш в света на мечтите, отколкото в реалността , това е актуално и днес, и това е..

публикувано на 16.02.21 в 10:07
Съдебната палата във Велико Търново

Не е ясно кой ще поеме родителските права над дете, свидетел на насилие

Прокуратурата се самосезира за дете в риск след репортаж, излъчен по програма „Хоризонт“, и поиска от отдела „Закрила на детето“ да предприеме мерки за социална закрила .  8-годишното дете от Велико Търново е било пряк свидетел как баща му полива с..

публикувано на 15.02.21 в 16:58
Александровска гробница - копие

Доц. Георги Нехризов: Състоянието на Александровската гробница е катастрофално

Трябва да се изготви обща концепция на опазване на Александровската гробница и да бъде възложена от Министерството на културата на компетентни специалисти, но то се отнася твърде пасивно към проблема . Това обясни пред БНР археологът доц. Георги..

публикувано на 15.02.21 в 11:14

Фондация "За доброто" осигури стипендии за 17 деца, които загубиха родителите си в пандемията

Фондация "За доброто" основа Фонд за деца на лекари, медици и учители, които починаха след боледуване от вируса Covid-19.   Намерението е да се изплаща  месечна стипендия от 500 лева на всяко дете до пълнолетието му или докато завърши средното си..

публикувано на 15.02.21 в 10:34
Харита Асумани и Мария Косса

AfriKaia - да сънуваш Африка наяве

В столичния квартал „Лозенец“ се изгражда единственият у нас Дом на Африка – AfriKaia . В него ще има прожекции на филми за и от Африка, литературни четения, изложби, артистични срещи и занимания за деца. В бъдещия Дом на Африка предстоят уроци по..

публикувано на 12.02.21 в 17:01
Девина Василева

Девина Василева: Изкуството го има, когато с различни средства можеш да разкажеш история

Дебютният филм на Девина Василева „Хлад“ получи първата си награда от Международния кинофестивал в Амстердам. Проектът е изтъкан от минимализъм – със статична камера и без думи разказва история, онагледява определени състояния на съзнанието,..

публикувано на 12.02.21 в 13:13

Залязва славата на Великотърновско в лозарството и винопроизводството

Повече проблеми, отколкото постижения и перспективи за развитие отчитат лозарите и винопроизводителите в област Велико Търново в навечерието на празника Трифон Зарезан. Лозовите масиви в региона драстично са намалели. Младите лозя са едва 30 декара...

публикувано на 12.02.21 в 09:57