Доц. Мирослав Богданов: Бягам от лошите отношения, от илюзиите

Много хора без да са професионални фотографи успяват да уловят или да концептуализират кадри, които имат своя семантика и говорят на останалите, впечатляват с творчески подход и индивидуалност. Бягам от всичко, което съвремието ни налага недобро..

публикувано на 04.11.20 в 10:39
Густаво Гергов в Пловдив

Печатът на времето не заличава българските корени на Густаво Гергов

Следващата история е от аржентинския град Берисо, който е свързан с България. Преди век мястото се превръща във втори дом за стотици българи, емигрирали в Южна Америка в търсене на по-добър живот.  Густаво Гергов е сред аржентинците с български..

публикувано на 03.11.20 в 14:28
Инж. Иванов показва състоянието на сградата, за чието реставриране се бори вече месеци

Пречи ли бюрокрацията за възкресяването на емблематична сграда в Русе

Архитектурното наследство на Русе е повод за гордост и самочувствие за жителите на дунавската столица. Определението „Малката Виена" подсказва, че архитектурният стил на града е по-близък до европейския, отколкото до типично българския..

публикувано на 03.11.20 в 13:13

Производител на биотахан ще търси съдебна защита след съобщение на БАБХ

Преди дни Българската гаенция по безопасност на храните оповести, че изтегля от българския пазар биотахан, за който се смята, че може да е замърсен с пестициди.  Таханът е произведен от българска фирма със суровина, дошла от Нидерландия , внесена..

публикувано на 03.11.20 в 11:33
Н. Пр. Мануел Корчек и Н. Пр. Лукаш Кауцки

Чехия и Словакия - стари приятели, които се познават отдавна

Посланиците на Чехия и на Словакия у нас отбелязаха символично 100-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и вече несъществуващата държава Чехословакия с гостуване в предаването на БНР „Хоризонт до обед".  Мирната..

публикувано на 02.11.20 в 12:33
Данка Попева

64 години от живота си Данка Попева е посветила на обущарството

Старите и все още живи занаятчийски работилници   предизвикват особен сантимент и някак си магически  се пренасяме в детството. Точно такова е усещането, когато влезеш в малкото обущарско ателие на една от централните улици в Благоевград. Малко..

обновено на 01.11.20 в 08:09

Проучване на БАН: Употребата на кой - кого се бърка повече от пълния и кратък член

Широкомащабно проучване на Института по български език на БАН откроява най-често допусканите граматически грешки при употребата на книжовния език. Анкетата е съдържала 38 въпроса и изследва отношението на днешните българи към книжовния език...

публикувано на 29.10.20 в 11:55

Учителка от Русе: Геноцид е 14 дни вкъщи, без жива медицина

Геноцид е 14 дни човек да няма достъп до жива медицина , твърди учителка от Русе, която преболедува Covid-19 в режим на домашно лечение. Преподавателката има придружаващо заболяване астма. Разказва, че през целия цикъл на лечение единствено..

публикувано на 29.10.20 в 08:08

Маските в историята

Приятен флирт с непознат или добра идеа за Хелоуин - това са само част от доскоро симпатичните приложения на маската. Днес носенето на маски на открито среща сериозни критики и се превръща в повод за спорове, петиции и обсъждания...

публикувано на 28.10.20 в 14:55

„Купи подарък от майка на дете с увреждане" - предмети с кауза

Доброто е заразно - за кратко време Фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“ събра десетки хиляди членове. Не само не си представяхме, че има толкова талантливи майки, но и че групата ще се разрасне толкова бързо с потенциални..

публикувано на 28.10.20 в 11:25