Сдружение „Обсерватория за идеи – 2Д“

„Обсерватория за идеи – 2Д“ мотивира децата да погледнат към звездите

„ Обсерватория за идеи – 2Д“ е габровско сдружение на млади и активни местни хора, които се занимават с алтернативни проекти в областта на науката и технологиите . Работят с деца от цялата страна. Заедно изучават Космоса, увличат ги да четат,..

публикувано на 04.02.21 в 10:35

„Навън“ с фотографиите на физика Елена Кръстева

Наука и фотография се преплитат в битието на Елена Кръстева. Тя е учен от Българската академия на науките. Поделя своето призвание между две територии – физиката и фотографията. С изложбата си „Навън“ в галерия „A Cube Contemporary“ в София тя ни..

публикувано на 04.02.21 в 10:00
Ремонт в село Маринка

Проблеми с тока в две бургаски села

За проблеми с електрозахранването сигнализираха жители на две бургаски села - Маринка и Твърдица. След последното прекъсване на тока местните се оплакват от изгорели електроуреди. По думите им уредите изгарят след пускането на ток със слабо..

публикувано на 03.02.21 в 16:10

Вилна зона край Сливен се наводнява при всеки по-силен дъжд или сняг

Обилните валежи в Сливенско и снеготопенето в планината увеличиха нивото на водите в региона. Във вилната зона, която се намира непосредствено до града, част от основни пътища се превърнаха в речни корита. Това не се случва за първи път, разказват..

публикувано на 03.02.21 в 13:41

Вечните пламъци по света

Тази година се навършват  50 години от авария при геоложки проучвания край село Дервезе в днешен Туркменистан , тогава част от Съветския съюз. Заради човешка грешка на място е подпален огромен джоб с отровния газ метан, като учените се надяват,..

публикувано на 03.02.21 в 11:55

Зад решетките на приютите за бездомни животни

Временно се преустановява дейността на Центъра за кастрация към приюта за безстопанствени кучета в Кърджали. Заповедта е на кмета Хасан Азис. Затварянето идва след извършена проверка на място. Установени са редица нарушения, сред които..

публикувано на 02.02.21 в 12:49

Психолози: Не спирайте да се усмихвате зад маските

Усмивката е неразривно свързана с психологическото състояние на човека. А какво става, ако не я виждаме през маската?  Психолозите съветват да не спираме да се усмихваме зад маските, но и да се прояви по-сериозна ангажираност за психологическото..

публикувано на 02.02.21 в 11:26
Конкорд

„Конкорд“: Закуска в Лондон и обяд в Ню Йорк - възможно ли е отново?

21 януари 1976 г.  Първият полет с пътници на борда на „Конкорд“. Приказката, луксозното изживяване, приключението, продължило 27 години започва. За да се приземи окончателно на 26 ноември 2003 г., когато е прощалният полет на свръхзвуковата..

публикувано на 01.02.21 в 19:40
Симеън Корти

Доброволец на Оксфорд/АстраЗенека: Ваксинирайте се!

В петък се очаква Европейската агенция по лекарствата да се произнесе дали ваксината на Оксфорд/АстраЗенека срещу Covid-19 е годна за употреба в Европейския съюз. Европейската комисия инвестира средства в разработката на..

публикувано на 29.01.21 в 15:55

Търсят се иновативни подходи при промени в Общия устройствен план на София

От края на 2018 година насам общинското предприятие "София план" разработва задание за изменение на Общия устройствен план (ОУП) на Столичната община, което трябва да приключи през тази година. Една от основните дейности към него е анализ на..

публикувано на 29.01.21 в 14:33