Дариха акушерско легло със събрани 4 тона капачки и жълти стотинки

Ново акушерско легло получи като дарение Отделението по акушерство и гинекология в Многопрофилната болница в Добрич. Леглото е осигурено от кампания за събиране на пластмасови капачки, подкрепена от жители на града.      Миналата година кампанията..

публикувано на 14.11.19 в 13:33
Алексей Алексиев

Алексей Алексиев преобразява изсъхнали дървета

Дърворезба, миниатюра, скулптура, малка пластика. За първи път от 11 години насам дърворезбарят Алексей Алексиев показва свои творби, които могат да се видят в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” до 15 ноември в рамките на..

публикувано на 13.11.19 в 15:53
Книгата ще има и електронен вариант, както и версия на брайл

„Загърбената земя“ - истински български истории

Утре, 14 ноември, в читалище „Пенчо Славейков“ в София от 18 часа ще бъде представена книгата на Владислав Кацарски „Загърбената земя“. Сборникът с новели се издава на хартиен носител за зрящи и на брайл, има и свой аудио и електронен вариант...

публикувано на 13.11.19 в 14:29
Филип Димитров

Филип Димитров: Не харесвам аналогиите между днешния ден и миналото

Средновековието се превръща във фокус в новия роман на Филип Димитров, конституционния съдия и бивш премиер. Утре, 14 ноември, от 18.30 той ще представи книгата си „Братя“ в Съюза на архитектите. Това е третата историческа книга на Филип..

публикувано на 13.11.19 в 11:42

10-годишната Фани Транчева помага на три деца благотворително

10-годишната Фани Транчева има музикален талант. Носител е на международни награди. За трета поредна година Фани организира благотворителна кампания. Тази година кампанията е озаглавена "Усмихни дете с детска церебрална парализа". "Децата,..

публикувано на 11.11.19 в 16:13
Професор Александър Николов

Разсекретените архиви на Ватикана - тайни от Втората световна война

Папа Франциск разсекрети предсрочно документи от архива на Ватикана от периода на Втората световна война. Изследователите ще имат достъп до документи от управлението на Пий XII, който е папа от 1939 до 1958 г. Пий XII  е обвиняван, че не е..

публикувано на 11.11.19 в 12:21
Бойка Асиова

Романът на Бойка Асиова "Яловата вдовица" излезе на турски език

На 38-мия Международен панаир на книгата в Истанбул в понеделник, на 4 ноември, бе представена книгата на Бойка Асиова „Яловата вдовица“. Романът е носител на националната награда за белетристика „Николай Хайтов“. До дни на книжния пазар ще се..

публикувано на 08.11.19 в 10:56

Николай Папучиев: Учените дължат неносталгичен прочит на миналото

Учените трябва да се отстранят от носталгичното помнене на социализма, на което обществото има право. Това каза пред „Хоризонт“ Николай Папучиев от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той е автор на изследването „Минало за рециклиране –..

публикувано на 07.11.19 в 15:15
Даниел Ненчев

Даниел Ненчев: От 30 години България е навсякъде по света

Журналистът Даниел Ненчев събира 30 интервюта със световни артисти от България в новата си книга „Идеи без граници. Те са публикувани в различни медии, а някои от тях са правени специално за книгата, в която има и 200 цветни фотографии. Повод за..

публикувано на 06.11.19 в 13:24
Димитър Луджев

Спомени за нежната революция в България

„Антикомунизмът на нежната революция в Източна Европа не беше антикомунизъм на омразата, а на хуманността. Той не проповядваше демокрация чрез насилие, а демокрация чрез хуманизъм.“ Мнението е на проф. Димитър Луджев, историк и политолог, един от..

публикувано на 06.11.19 в 11:58