Изгорялата на 9 януари сграда на Читалището в село Скребатно

Половин година след пожара читалището в Скребатно все още е в развалини

На 9 януари изгоря сградата на читалището в гоцеделчевското село Скребатно. Следствието е предложило прекратяване на досъдебното производство, но от прокуратурата са поискала разследването да продължи. Хората в Скребатно не са забравили..

публикувано на 17.07.19 в 16:10

Историята на "мазния влак" в колективната памет на Северозапада

В колективната памет на Северозапада една влакова композиция изпуска локомотивна пара с уютен апетитен аромат и противоречиви спомени. Малко има за „мазния влак“ в интернет, защото това е неформално, но пък масово познато за хората от региона..

публикувано на 17.07.19 в 15:10
Миряна Сирийски

Фондация "Светът на Мария" помага на хора с интелектуални затруднения да получат професия

Дневният център "Светове" към Фондация "Светът на Мария" предоставя социална услуга за пълнолетни хора с интелектуални затруднения. Дневният център е създаден преди 6 години. "Това не са детски занимания, не са рисуване или учене. Това са занимания..

публикувано на 16.07.19 в 14:01
Предмети, изплетени от листа на царевица

Изкуството да създаваш предмети от царевични листа

Плетенето с царевична шума не е занаят или изкуство, което се учи по интернет. За рогозката и щорите не е проблем, защото е равна плетка, но не е същото, когато се майстори ваза или делва например. Трябва някой да ти хване ръката, да ти покаже как да..

публикувано на 15.07.19 в 15:50
Татяна Ваксберг

Татяна Ваксберг: За геноцида в Сребреница точката е сложена, но помирението още е далече

За голямо престъпление в Сребреница през лятото на 1995 г., което бе обявено за геноцид, точката е сложена, което е рядък случай. Под точка разбираме, че то е наречено геноцид от всепризнат орган на ООН. За Сребреница нещата са съдебно изчерпани,..

публикувано на 13.07.19 в 15:50
Мемориалният комплекс за жертвите от Сребреница в Поточари

24 години след клането в Сребреница още идентифицират и погребват жертвите

Хиляди хора, сред тях и близките на загиналите в Сребреница, за 24-та поредна година се събраха за ежегодното възпоменание. Почти четвърт век погребенията не секват. И тази година последно сбогом казаха близките на още 33 новоидентифицирани жертви..

публикувано на 13.07.19 в 13:21
Мария Чернева и Любомир Кендеров

Рядък вид ледена риба и кадри с дрон от Антарктида в документален филм по БНТ

На 14 юли, неделя, от 13 часа Българската национална телевизия ще излъчи по Канал 1 филма на журналистката Мария Чернева за Антарктида "Полярни изследователи". "Там, където синьото е най-топлият цвят, където спокойствието и тишината са само кратка..

публикувано на 12.07.19 в 12:49
Израел има богата практика в артистичните прояви в необичайни пространства. 
/Снимката е илюстративна/

Класическа музика на пазара - необичаен летен фестивал в Йерусалим

Вече 6 години в Йерусалим се провежда необичаен градски летен фестивал, който опровергава предприемачите, предрекли смъртта на уличните пазари заради строежа на молове.  Пазарът „Махане Юда“ е типичен за град в Близкия Изток. Там могат да бъдат..

публикувано на 12.07.19 в 12:39
Маргарита Бонева и Иван Маринов

За връзките между дантелата и гоблена - семейна история от Горна Оряховица

Възрастно семейство от Горна Оряховица е посветило живота си на съхранението на българските шевици и дантели. 73-годишният Иван Маринов е сред малцината мъже гобленари у нас, а напоследък се е отдал на везането на шевици. Три години по-младата му съпруга..

публикувано на 11.07.19 в 12:54

Иконите не са манифактура, душата и мислите трябва да са светли

Тежък инцидент и преживян личен катарзис преобръщат живота на великотърновката Илияна Миновска. Тя разчита знаците на съдбата и разбира, че има неподозиран талант да рисува икони върху камък и дърво. Самоуката майсторка посвещава живота си да изучава..

публикувано на 10.07.19 в 12:20