В Русе показват в изложба предмети от зората на телевизията

В зала "Батенберг" на Историческия музей в Русе утре ще бъде открита изложба, посветена на 60-та годишнина на БНТ. Експонатите от техника - камери и рулони, архивни документи, филмови ленти и снимки на познати лица, са собственост на Регионалния..

публикувано на 15.10.19 в 13:23

Доброволци учат деца със специални потребности да се катерят

Алпийски клуб „Вертикали“ започва инициатива с безплатни курсове по катерене за деца със специални потребности. Целта е да се помогне на децата, а също да ги направят по-щастливи. Доброволците от клуба доказват, че катеренето съвсем не е невъзможно..

публикувано на 14.10.19 в 10:36
Петя Кокудева

Петя Кокудева между елфите от Фарьорските острови и пустинята Атакама

Детската писателка и пътешественик Петя Кокудева, автор на книгата "Поздрави от синята палатка", гостува на предаването "Закуска на тревата" между две свои пътувания - в Скандинавия, до Фарьорските острови, и до Южна Америка.  Фарьорските острови са..

публикувано на 14.10.19 в 10:05

Томичовият псалтир остава в България до 8 декември

Един от най-ценните и богато илюстрирани ръкописи на Средновековна България от 14 век - Томичовият псалтир, е изложен в Националния археологически институт с музей при БАН. Оригиналът никога не е гостувал в България и не е напускал Москва, където се..

публикувано на 14.10.19 в 08:08
Никополис ад Иструм

Разкопките на Никополис ад Иструм край Велико Търново за тази година приключиха

30 колони, капители и корнизи откриха археолозите при тазгодишните разкопки на така неречения Малък форум в древноримския град Никополис ад Иструм край Велико Търново. Проучванията приключват днес и бяха финансирани с 24 000 лева от Министерството на..

публикувано на 12.10.19 в 16:04
Детската стая

Румънският соц като ескейп стая

Преди известно време "Изотопия" хапна лимонови резенки и пи лимонада, докато се разхождаше из образцовия дом на семейство Петрови. Заведохме ви в "Червения апартамент" в сърцето на София, пресъздаващ живота на средно българско семейство в годините на..

обновено на 12.10.19 в 08:27
Жулиета Борин и Елияна Райчева

Жул Верн и неговата България

Всички знаем, че Жул Верн е считан за „баща“ на научната фантастика. Още от най-ранни детски години сме обикаляли с него света за 80 дни, пътували сме до центъра на Земята и сме се вълнували от приключенията на капитан Немо. Не всички негови..

публикувано на 11.10.19 в 16:41
Куклите на Милена Пенчева печелят симпатии в много страни по света.

Милена Пенчева превърна парцалените кукли от бабино време в бутикови

Деца от различни държави прегръщат парцалените кукли, създадени от българката Милена Пенчева, която  от години живее в Балтимор, САЩ. В тежка битка с рака  тя се връща към старите си умения да прави плетени кукли, които успяват да развълнуват..

публикувано на 11.10.19 в 15:56
От картините, възпроизведени в учебниците, днешните ученици могат да преминат към интерактивни карти, които правят връзки между събитията. На снимката: Картина на Васил Горанов

Активна историческа карта популяризира историята ни чрез новите технологии

Проект на активна историческа карта ще бъде представен тази вечер от 18:00 ч. в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ в София. Тя се стреми да популяризира българската история и картография чрез модерните технологии.  Проектът..

публикувано на 11.10.19 в 15:06
Грета Тунберг с коментар за песента на Джон Мередит

Композирах метъл по речта на Грета, защото като дете и аз исках да променя света

Ню Йорк - градът, в който Грета Тунберг обвини световните лидери, че са отнели детството и мечтите й. Там се намира и студиото на барабаниста Джон Мередит, в което е записана песента, вдъхновена от речта на 16-годишната тийнейджърка. Видеото..

публикувано на 11.10.19 в 13:14