По първи петли

„По първи петли“ е съвместен проект на програма „Хоризонт“ и регионалните радиостанции на БНР -  Варна, Благоевград, Пловдив, Стара Загора и Шумен.

Предаването се излъчва в ефира на „Хоризонт“ и на регионалните радиостанции всеки ден, от понеделник до събота, между 04:05 и 06:00 часа.

Освен актуалните теми от деня, тематиката на „По първи петли“ е свързана с живота на обикновения българин, неговите грижи, делници и празници, историите от неговия бит и ежедневие.

Предаването популяризира българските традиции и обичаи, българското културно наследство, фолклорни събития и прояви в страната.

Слушателите на „По първи петли“ са основали свои клубове в различни градове на страната, в които членуват почитатели на предаването от цялата страна. 

Водещи от студиото на "Хоризонт" - Спас Крайнин и Ани Костова

Публикации

Анастасия Кузнецова и Жан-Батист Бутера

"Огън, тлеещ под вода" или как изплуваме от кризите и загубите

Анастасия Кузнецова от Русия и Жан-Батист  Бутера  от Руанда са автори на книгата „Огън, тлеещ под вода“, която излезе на български език. Кузнецова и Бутера са руски възпитаници. И двамата имат над 20-годишна практика в психотерапията ,..

публикувано на 24.01.20 в 17:08
 д-р Росица Кръстева

Сайт в помощ на пациентите предоставя достъпна информация за рака

Информацията на сайта onconavigator.info е изключително ценна за пациентите в България, казва д-р Росица Кръстева, специалист онколог с 20-годишен опит.  "Не е необходимо пациентите да знаят терминологията и всички подробности, но те трябва да знаят..

публикувано на 21.01.20 в 16:13
Ива Давидова по време на записа на

Народната певица Ива Давидова посвети песен на водната криза в Перник

Народната певица Ива Давидова записа песен за водната криза в Перник, която набира бързо популярност онлайн .        Ива Давидова е родена в София, но живее в пернишкия квартал „Църква“.  „Ние, всички перничани сме в едно бедствие. Това, което..

публикувано на 21.01.20 в 11:53

Столетницата баба Роза от Дебелец: Всяка вечер се прекръствам, има сила отгоре

Първата си столетница почете тази седмица град Дебелец, Великотърновско. Роза Петрова е жизнена и вярваща жена.  На вековния ѝ юбилей се събраха внуци, правнуци и осеммесечната ѝ праправнучка.  Баба Роза е добра жена и гордост за града ни,..

публикувано на 18.01.20 в 10:05
Клиниката по ортопедия и травматология на Университетска болница

Доц. Сашо Асьов: Профилактичните мерки започват още с първите болки в ставите

Дегенеративните ставни заболявания са първични и вторични в зависимост от причината за тяхното възникване. С възрастта и натоварванията честотата на артрозните болести се увеличава, коментира в предаването "По първи петли" доц. Сашо Асьов, началник на..

публикувано на 14.01.20 в 09:42

Гергана Павлова: Можем да стигнем до същността си и през маските

Трансформираме себе си не като се борим със себе си, а като се помиряваме със себе си. В това вярва Гергана Павлова – Петрова, чиято последна книга „Пътят на Сърцето - в бизнеса от същността“ върху 555 страници разглежда детайлно процеса на..

публикувано на 13.01.20 в 17:24

Да осиновиш мравуняк - кауза, подпомагаща мравките като санитари на природата

Да осиновиш мравуняк – и това е начин да дадеш своя принос към поддържането на еко равновесието.        Забавната и увлекателна инициатива е част от проекта „Мравките - санитарите на природата“, който ще бъде реализиран в Западните Родопи. Проектът е..

публикувано на 06.01.20 в 10:24
Богдана Костова

Богдана Костова: Детоксът на гардероба е рецепта срещу претрупването с дрехи

Две българки се запознават в Барселона, говорейки си на английски за шарените чорапи, които и двете притежават. Историята разказва Богдана Костова, стилист, дизайнер, редактор. Тя е убедена, че външният ни вид предопределя интересни срещи и повече..

публикувано на 02.01.20 в 09:34
Диляна Борисова

Диляна Борисова представя дебютна книжка с благотворителна цел

В Художествената галерия „Станислав Доспевски“ в Пазарджик Диляна Борисова ще представи днес пред местната публика първите си стихове, събрани в книгата „Отсъствия и зависимости“. Средствата от продажбата на малката книжка ще се използват за..

публикувано на 17.12.19 в 16:33

Млад инвалид с множество диагнози прави изкуство от цветни гуми

Агнеса Трайкова и Николай Дерменджиев от Елин Пелин се обичат като брат и сестра. Преминали са през много изпитания, защото Николай е с множество тежки диагнози, но не спират да вярват, че предстоят и по-добри дни.  Преди години майката на..

публикувано на 04.12.19 в 16:06