По първи петли

„По първи петли“ е съвместен проект на програма „Хоризонт“ и регионалните радиостанции на БНР -  Варна, Благоевград, Пловдив, Стара Загора и Шумен.

Предаването се излъчва в ефира на „Хоризонт“ и на регионалните радиостанции всеки ден, от понеделник до събота, между 04:05 и 06:00 часа.

Освен актуалните теми от деня, тематиката на „По първи петли“ е свързана с живота на обикновения българин, неговите грижи, делници и празници, историите от неговия бит и ежедневие.

Предаването популяризира българските традиции и обичаи, българското културно наследство, фолклорни събития и прояви в страната.

Слушателите на „По първи петли“ са основали свои клубове в различни градове на страната, в които членуват почитатели на предаването от цялата страна. 

Водещи от студиото на "Хоризонт" - Спас Крайнин и Ани Костова

Публикации

Николай Тодоров вляво

Николай Тодоров e на 35 години, превел e 20 книги и си служи свободно с 10 езика

Д-р Николай Тодоров - един от най-младите преводачи на България, преподава български език и литература. Всеки ден споделя  с учениците по едно стихотворение или разказ и по този начин ги запалва по литература  и творчеството на философи и писатели...

публикувано на 26.05.18 в 09:00
Андрю Фретуел

"Ген ключове – да отключим по-висшата цел, скрита в ДНК“ - вече и на български език

Книгата "Ген ключове – да отключим по-висшата цел, скрита в ДНК“ е преведена вече на български език. По време на семинарите в България неколкократно Андрю Фретуел подчертава "че ние сме архитектите на собствената си съдба и ключът към успеха се..

публикувано на 15.05.18 в 19:28
Павел Якимов повече от 30 години се занимава със соколарство.

Соколарството не е хоби, а начин на живот

Малко хора успяват да пленят сърцата на хищните птици, а един от тях е Павел Якимов, който повече от тридесет години се занимава със соколарство. Той е завършил Софийската духовна семинария, а взаимовръзката му със соколите става все..

публикувано на 07.05.18 в 15:36
Румен Леонидов

Румен Леонидов: Една нация е смела и горда, когато си признава и грешките

Една нация е смела и горда, когато си признава и грешките. Това подчерта в интервю за предаването "По първи петли" на програма "Хоризонт" журналистът Румен Леонидов: "Когато дойдат празниците, трябва да ги празнуваме с онзи трепет, а не да ги..

публикувано на 03.03.18 в 14:10
Галена

Каузата на една фантастична книга

Галена е студент трети курс във Факултета по журналистика и масова комуникация. Родена е в град Русе. Тя е страстен литературен фен, а преди време ни сподели за своята кауза в името на добрата промяна в нашия ден, свързана с фантастичния роман,..

публикувано на 20.01.18 в 12:39
Проф. Юлиан Вучков

Юлиан Вучков: И през 2017-а България не беше парламентарна демокрация, а премиерска диктатура

И през 2017 България не е парламентарна демокрация, а е премиерска диктатура.  Това заяви проф. Юлиан Вучков в интервю за предаването "По първи петли".  Няма нормален човек, който да не е имал съзнанието, че в България трябва да настанат..

публикувано на 27.12.17 в 11:51

Читалища недоволстват от липса на внимание от страна на съсловната оранизация и несправеливо разпределение на средства

Читалище "Пробуждане 1907" в плевенското село Тученица се готви да отбележи 110 години от своето създаване. Празникът ще събере хора от цялата страна на 1-и септември. Настоятелството обаче е взело решение да напусне Съюза на народните читалища...

публикувано на 25.08.17 в 10:10

Любчо Куртелов: Националният мир в Македония е на стъклени нозе

В Куманово имаше етническо напрежение през 2001-ва година, но това приключи с един политически мир и оттогава не е имало. Затова и това, което се случи сега, беше изненадващо.  Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" председателят на..

публикувано на 11.05.15 в 09:32
Курсова работа на Джолис Паонс (роклите са изработени от телефонен указател).

Започва петото издание на „София Хартиен арт фест“

Започва петото издание на „София Хартиен арт фест. Организаторът Даниела Тодорова заяви за предаването „Преди всички“, че мотото на цялото събитие този път е „Сподели иновация“, което обръща вниманието на публиката върху най-важния елемент..

публикувано на 07.05.15 в 11:33

Клубът "Приятели на "По първи петли" отбеляза 13 години от създаването си

На 18 април 2015 г. клубът "Приятели на „По първи петли“ празнува в столицата 13 години от създаването си. Фенове на предаването, което се излъчва всяка сутрин в ефира на програма Хоризонт от 4 до 6 часа, пристигнаха от различни краища на страната за..

публикувано на 23.04.15 в 10:25