По първи петли

„По първи петли“ е съвместен проект на програма „Хоризонт“ и регионалните радиостанции на БНР -  Варна, Благоевград, Пловдив, Стара Загора и Шумен.

Предаването се излъчва в ефира на „Хоризонт“ и на регионалните радиостанции всеки ден, от понеделник до събота, между 04:05 и 06:00 часа.

Освен актуалните теми от деня, тематиката на „По първи петли“ е свързана с живота на обикновения българин, неговите грижи, делници и празници, историите от неговия бит и ежедневие.

Предаването популяризира българските традиции и обичаи, българското културно наследство, фолклорни събития и прояви в страната.

Слушателите на „По първи петли“ са основали свои клубове в различни градове на страната, в които членуват почитатели на предаването от цялата страна. 

Водещи от студиото на "Хоризонт" - Спас Крайнин и Ани Костова

Публикации

Полк. Любина Веселинова от Военно-медицинската академия в София

Полк. Любина Веселинова: Реализацията в една посока не бива да пречи да се посветим на децата си

Една от най-отговорните мисии на жената е да бъде опора и морален съветник на децата си, за да са устойчиви на всички изпитания в живота. В това вярва полк. доц. д-р Любина Веселинова, началник на Първа клиника по физикална и рехабилитационна..

публикувано на 08.03.19 в 16:18
Крепост Меджиди табия в Силистра

Историкът Валентин Петков стопанисва крепостта Меджиди табия в Силистра

Силистренецът Валентин Петков от години съчетава хоби, бит и професия в едно. Спечелил си е име на стопанин на крепостта Меджиди табия - единствената у нас изцяло запазена турска крепост, изградена в средата на 19 век. Община Силистра преди години..

публикувано на 05.03.19 в 11:16

Ивайло Драганов: Около настолните игри се гради общност от почитатели

По време на фестивала „Настолен град“ през уикенда почитателите на настолните игри се включиха в пет турнира и една викторина на фентъзи тематика. Около настолните игри се изгражда общност от хора, твърди организаторът на фестивала и създател на..

публикувано на 25.02.19 в 13:12

Винопроизводителката Деяна Стаменова: Българите все още се учат да пият вино

Българското вино не е добре рекламирано в страните извън България. Това казва собственичката на винарска изба „Манастира“ Деяна Стаменова в предаването „По първи петли“. Бизнесът няма как да се справи с рекламата на българското вино като бранд и..

публикувано на 18.02.19 в 12:03
11-годишният Вальо

"Фабрика за добро" сбъдва мечтите на 11-годишно момче от обезлюдяващо се село

В края на миналата година в предаването "По първи петли" ви разказахме история, в която главен герой беше едно 11-годишно момче, което живее в отдалечено село до румънската граница - Поручик Кърджиево, община Крушари, заедно с още петнайсетина..

публикувано на 28.01.19 в 15:17
Тина Ангелова

В сняг и пек кметски наместник снове пеша между две села

Тина Ангелова живее в белоградчишкото село Граничак и освен на това село, е кметски наместник и на съседното – Дъбравка. Обществен транспорт между двете населени места няма. Затова ежедневно Тина изминава трикилометровото разстояние между двете..

публикувано на 15.01.19 в 13:33
С факелно шествие пренасят символичния огън на Яворовата поезия от къщата-музей до паметника на поета в градския парк в Чирпан.

"Яворови януарски дни“ се откриват в Чирпан

Традиционните "Яворови януарски дни" ще бъдат открити тържествено днес в Чирпан със запалване на символичен огън на Яворовата поезия и факелно шествие до градския парк. Акцент на честванията ще бъдат две годишнини - 120 години от написването на..

публикувано на 13.01.19 в 08:36
С факелно шествие пренасят символичния огън на Яворовата поезия от къщата-музей до паметника на поета в градския парк в Чирпан.

На 13 януари започват Яворовите дни в Чирпан

Със запалване на символичен огън на Яворовата поезия в двора на музея в Чирпан и факелно шествие до градския парк ще започнат Яворовите дни. Традиционно те се откриват на 13 януари, рождената дата на поета.     Тъй като тази година се навършват 120..

публикувано на 10.01.19 в 10:48
Ямболските коледари са сред най-активните и ревностни привърженици на традицията.

Даскалска коледарска група обикаля възрожденския Котел

Даскалска коледарска група тръгва от Кьорпеевата къща по заснежените улици на възрожденския Котел. Мъжете са облечени в автентични котленски носии. Гласовете им разкъсват тишината на заснежените балкански улички. П есента им кънти в прозрачния котленски..

публикувано на 22.12.18 в 16:28
През зимата Илия Савов работи в Пампорово.

Илия Савов, който върна портмоне с 1000 лева: Чуждото никога не ме е съблазнявало

На тротоара в центъра на Смолян близо до кино „Дружба“ 29-годишният Илия Савов от Смолян намери портмоне с пари и документи и ги върна на собственичката им - възрастна жена от областния град.  С човешката си постъпка Илия трогна родопчани...

публикувано на 17.12.18 в 13:07