По първи петли

„По първи петли“ е съвместен проект на програма „Хоризонт“ и регионалните радиостанции на БНР -  Варна, Благоевград, Пловдив, Стара Загора и Шумен.

Предаването се излъчва в ефира на „Хоризонт“ и на регионалните радиостанции всеки ден, от понеделник до събота, между 04:05 и 06:00 часа.

Освен актуалните теми от деня, тематиката на „По първи петли“ е свързана с живота на обикновения българин, неговите грижи, делници и празници, историите от неговия бит и ежедневие.

Предаването популяризира българските традиции и обичаи, българското културно наследство, фолклорни събития и прояви в страната.

Слушателите на „По първи петли“ са основали свои клубове в различни градове на страната, в които членуват почитатели на предаването от цялата страна. 

Водещи от студиото на "Хоризонт" - Спас Крайнин и Ани Костова

Публикации

Здравка Славенова: Сериозно се замислям да се върна в България

Здравка Славенова живее във Ванкувър, Канада, от 1990 година. До там пътищата я отвеждат през Германия. Напуска България през 1988 година. В момента развива успешен бизнес, но признава, че корените я теглят все по-силно към родните места - родом..

публикувано на 16.12.18 в 11:15
Силвия Симова, Офелия Ривера, Луис Гомес и Славена Илиева

Двама мексиканци търсят прилики в бита и културата между България и Мексико

Офелия Ривера и Луис Гомес са в България по програма за обмен на студенти.  Първите впечатления след пристигането на Офелия тук са свързани с българската храна и шевиците. „Това, което ме впечатлява, е текстилът, цветовете, които се използват –..

публикувано на 11.12.18 в 13:30

58-годишният студент Красимир Дердов: Важно е човек да осмисли живота си

За образованието няма възраст. Това доказва 58-годишният Красимир Дердов от Созопол. Той е студент първа година във Великотърновския университет, в специалност „Културен туризъм“.       Созопол има многовековна история, но има и други места в..

публикувано на 10.12.18 в 16:21
Панайот Панайотов

Панайот Панайотов разплака българи в далечна Австралия

Панайот Панайотов събра почитатели в далечна Австралия. Той изпълни свои хитове  в Пърт, Сидни, Бризбейн и Аделаида.  Всичко е наредено от съдбата, споделя певецът в предаването "По първи петли" певецът.  По думите му, ра ботата на един артист е да..

публикувано на 01.12.18 в 10:10

Хайку е лов на ценните моменти в живота

„Хайку вече не е падащо листо или някаква природна картина. Това е отживелица. В съвременното урбанистично хайку авторът е в градска среда. Може да стане въпрос за задръстване в асансьора.“ Това каза в интервю за „Хоризонт“ журналистът и поет..

публикувано на 07.11.18 в 13:28

Александра Варина: Хлябът има душа

„Хлябът е душа. Моят хляб е с душа“. В това вярва  Александра Варина от Банско, която прави малка местна "революция" в предлагането на хляб в планинското градче. Всяко нещо си има предистория, нещо, което да те подтикне да го правиш, разказва..

публикувано на 06.11.18 в 10:10
Марин Георгиев

Литературният критик Марин Георгиев в опит за портрет на поетесата Венета Вълева

"Когато пишеш за някого или нещо най-трудно е да започнеш" -  това пише в предговора към книгата "Завинаги млада" литературният критик Марин Георгиев. Книгата обръща поглед към поетесата Венета Вълева. Издаването на книги понякога е като писането на..

публикувано на 31.10.18 в 15:45
Николай Тодоров вляво

Николай Тодоров e на 35 години, превел e 20 книги и си служи свободно с 10 езика

Д-р Николай Тодоров - един от най-младите преводачи на България, преподава български език и литература. Всеки ден споделя  с учениците по едно стихотворение или разказ и по този начин ги запалва по литература  и творчеството на философи и писатели...

публикувано на 26.05.18 в 09:00
Андрю Фретуел

"Ген ключове – да отключим по-висшата цел, скрита в ДНК“ - вече и на български език

Книгата "Ген ключове – да отключим по-висшата цел, скрита в ДНК“ е преведена вече на български език. По време на семинарите в България неколкократно Андрю Фретуел подчертава "че ние сме архитектите на собствената си съдба и ключът към успеха се..

публикувано на 15.05.18 в 19:28
Павел Якимов повече от 30 години се занимава със соколарство.

Соколарството не е хоби, а начин на живот

Малко хора успяват да пленят сърцата на хищните птици, а един от тях е Павел Якимов, който повече от тридесет години се занимава със соколарство. Той е завършил Софийската духовна семинария, а взаимовръзката му със соколите става все..

публикувано на 07.05.18 в 15:36