Изложбата „Мъжки времена“ - любопитни детайли от облеклото на предците ни

Етнографският музей на открито "Етър" провокира въображението на посетителите, представяйки мъжка нощница, носена в края на 19-и и началото на 20-и ве к. Това се случва в изложбата "Мъжки времена“.  Посетителите трябвало да познаят какво е..

публикувано на 23.01.20 в 09:22

Научно-образователният фестивал „Намереното поколение“ - през уикенда в НДК

От 24 до 26 януари В НДК ще се проведе научно-образователния фестивал „Намереното поколение“.  Организатор е сдружение „Апетит за образование чрез практика“.  Ще се включат специалисти от различни области - учени, изследователи, хора от бизнес и..

публикувано на 22.01.20 в 15:42
Акад. Лъчезар Трайков

В Националната здравна стратегия ще има текстове за дементно болните

В Националната здравна стратегия ще бъдат включат конкретни и ясно разписани текстове за грижите за възрастни хора с деменция. Това увери в предаването "Хоризонт до обед" акад. Лъчезар Трайков,  председател на работната група, изготвила документално..

публикувано на 22.01.20 в 13:49

Доц. Андрей Чорбанов: Иновативните терапии на рака все още са скъпи и недостъпни

„Най-различни научни групи работят за създаване на нови Т-клетъчни терапии и постоянно могат да се очакват нови открития. Друг е въпросът доколко те могат да бъдат директно приложени. И в момента прилаганите Т-клетъчните терапии, които са много..

публикувано на 22.01.20 в 13:39

Все повече новозавършили лекари имат нагласа да останат в страната

Предстои 237 млади лекари дипломи от Медицинския университет в София от в ипуск 2019.  Пълните отличници сред тях са 6 - т е ще получат наградата „Златен хипократ“. Социологическо проучване за интересите на бъдещите лекари показва..

публикувано на 22.01.20 в 11:23
Д-р Валери Цеков

Д-р Валери Цеков: Профилактиката срещу рак на маточната шийка не е добра

Тенденциите, свързани със заболеваемостта и смъртността от рак на маточната шийка за България са тревожни. Това заяви в предаването „Преди всички“ д-р Валери Цеков, председател на Българското сдружение по иновативна медицина. 1500 нови случая се..

публикувано на 22.01.20 в 10:35

Проф. Георги Илиев: За въжените линии няма държавен нормативен документ

За въжените линии в момента няма държавен нормативен документ, който да изисква хората, които обслужват въжената линия, да имат съответна правоспособност. Това каза в предаването "Хоризонт до обед" проф. Георги Илиев, ръководител на научно-приложната..

публикувано на 21.01.20 в 13:13
Ива Давидова по време на записа на

Народната певица Ива Давидова посвети песен на водната криза в Перник

Народната певица Ива Давидова записа песен за водната криза в Перник, която набира бързо популярност онлайн .        Ива Давидова е родена в София, но живее в пернишкия квартал „Църква“.  „Ние, всички перничани сме в едно бедствие. Това, което..

публикувано на 21.01.20 в 11:53
Площад

Площад "Св. Неделя" - как да се съчетаят интересите на пешеходците, богомолците и шофьорите

Софийската света митрополия не одобрява проекта на италианското студио на архитект Фуксас за площад "Св. Неделя", където се намира и едноименната църква. Проектът спечели международния конкурс на Столичната община. "Господин Фуксас не се е..

публикувано на 20.01.20 в 13:59
В Пещера настояват за повече яснота за промишленото замърсяване на въздуха.

В Пещера започват подписка за местен референдум

В община Пещера стартира подписка за иницииране на местен референдум, на който да се поиска мнението на местните жители за изграждането на депо за опасни отпадъци. Става дума за депо към инсталацията за изгаряне на промишлени отпадъци към..

публикувано на 20.01.20 в 13:24