Иво Петров, Десислава Илиева, Вълкан Горанов, Дамян Францов

В София Тех парк се събират ученици с медали от международни олимпиади

На 19 октомври в София тех парк ще се проведе инициативата   Science bricks - Наука с кауза, за популяризиране на постиженията на учениците с медали от международни олимпиади. Учениците Десислава Илиева, Иво Петров и Дамян Францов са носители на награди..

публикувано на 14.10.19 в 13:53
Улица

Къса уличка с дълга история

Най-малката пешеходна улица в София – „Малко Търново“, е дълга само 60 метра. Преди Освобождението тя е носела името „Сахатчийска“. В горната й част имало часовникова кула, разрушена в края на 19 век. Графичният дизайнер и преподавател в..

публикувано на 14.10.19 в 11:00
Гробът на епископ Агапий

Почетоха паметта на епископ Агапий - възрожденски благодетел за църкви и училища

Навършиха се 170 години от мъченическата смърт на врачанския епископ Агапий. Годишнината беше отбелязана със заупокойно богослужение в старинния храм „св. Възнесение“ в града.  Врачанският митрополит Григорий оглави литургия, след която беше отслужена..

публикувано на 14.10.19 в 08:18
Роботите могат да бъдат ценни помощници на децата с обучителни трудности, вярва японският учен проф. Хироаки Уагатсума

Можете да спечелите робот от безплатно изложение в София

Интерактивно изложение на роботи отваря врати в София и ще остане до 27-и октомври. Изложението гостува за първи път у нас и ще представи 15 робота с уникални умения. Освен да извършват дадени команди, голяма част от тях могат да изразяват и..

публикувано на 14.10.19 в 07:58
Васил Николов

Проф. Васил Николов: Историята на БАН респектира

Навършват се 150 години от създаването на Българската академия на науките. На 12 октомври (събота) по повод празника на БАН, музеите и Ботаническата градина на Академията ще бъдат с вход свободен за посетители. "Историята на нейните учени, които са..

публикувано на 11.10.19 в 16:22

Да бъдеш вегетарианец - плюсове и минуси

На прага на есента, когато затваряме лятото в буркани и обръщаме поглед към домашния уют, темата за храната и храненето през зимата започва малко или много да доминира. На предаването „Нощен хоризонт“ гостуват Марина Васильовска - веган,..

публикувано на 10.10.19 в 14:36
Илюстрация на сградата

БАН представя сграда с нулево потребление на енергия

Българската академия на науките представя сграда с почти нулево потребление на енергия. По демонстрационния павилион са работили учени от България, Германия и Испания. Ключов елемент от експерименталната сграда са стъклопакети с..

публикувано на 10.10.19 в 11:16

Проф. Николай Габровски: Неврохирургията у нас направи революционен скок

Неврохирургията в България изживя революционен скок последните 10- 15 години по отношение на оборудването, диагностичните методи и технологиите. Това каза пред "Хоризонт" председателят на Българското дружество по неврохирургия и заместник..

публикувано на 09.10.19 в 12:55

Индустриалните енергийни консуматори искат отложен старт на газовата борса

Федерацията на индустриалните енергийни консуматори предлага либерализацията на газовия пазар да започне от април следващата година, вместо от декември. "Ние би следвало от първи януари да купуваме природния газ на свободния пазар, не..

публикувано на 09.10.19 в 11:49

Евродиректива ни задължава веднъж на 5 години да обследваме всички пътища

Страните от Европейския съюз вече са задължени да правят оценка на пътната безопасност на цялата си пътна мрежа най-малко веднъж на 5 години. Съветът на ЕС прие нови правила за осигуряване на безопасна пътна инфраструктура в опит да намали броя..

публикувано на 09.10.19 в 11:45