Националната галерия отваря отново ателиетата си за реставрация

Националната галерия отваря за пореден път вратите на ателиетата си за реставрация. Всеки път темата е различна. Този четвъртък ще има демонстрация как се реставрират икони. „Магията на реставрацията“ е една от най-посещаваните програми на..

обновено на 15.04.19 в 17:46

Гурбетчии от Родопите масово вадят международни паспорти заради Брекзит

Гурбетчии от Родопите масово вадят международни паспорти заради постоянно сменящите се дати за излизане на Великобритания от Европейския съюз. Хората от доспатските села Бръщен и Црънча стават гурбетчии още в началото на демократичния процес в..

публикувано на 15.04.19 в 11:08
Доброволците на

"Каритас" търси доброволци за занимания с чужденците в Бусманци

Организацията "Каритас" набира доброволци до 19 април, които могат да отделят време и да осигурят полезни занимания за чужденците, живеещи в специализирания дом за временно настаняване в Бусманци, съобщи в интервю за предаването "Преди всички"..

публикувано на 08.04.19 в 12:52

"Да сънуваш Мураками" с премиера в София

Датският режисьор Нитеш Анджаан пристигна в София за премиерата на документалния филм "Да сънуваш Мураками". Две години след световната премиера в рамките на фестивал за документалистика в Амстердам лентата бе включена в селектираната програма на..

обновено на 08.04.19 в 12:09

Село Белозем с предложение за създаване на музей за белия щъркел

„Щъркелите вече са тук, дори легнаха да мътят“, каза пред БНР кметът на европейското село на белия щъркел Белозем Иван Тачев. От селото са изпратили свое предложение до немската фондация „Евронатур“ за създаване на музей и информационен център..

публикувано на 04.04.19 в 10:15

Доц. Спас Ташев: Около 10% е ролята на миграцията за намаляването на населението

Институтът за изследване на населението и човека към Българската академия на науките провежда научно изследване, чиято цел е да направи анализ на причините за емиграция на различните български общности, да очертае моделите на адаптация, както и да..

публикувано на 03.04.19 в 12:27
Татяна Станева и водещият на предаването “Хоризонт за вас“ Лъчезар Цветков.

Премиера на филма “Място на силата“ за бесарабското село Чушмелий

„Филмът е документален, аз го сравнявам с летопис за бесарабските българи, изграден по примера на моето родно село“. Това сподели пред БНР Татяна Станева за премиерата на българска земя на филма „Място на силата“.  Лентата разказва за..

публикувано на 29.03.19 в 16:53

Любляна – приказка за митични същества и архитектура

Словенската столица Любляна може да провокира въображението с легенди за дракони и истории за същества от блатата. В града има архитектурни шедьоври, барокови сгради и замък. Любляна носи финото очарование на романтична приказка. Драконът..

публикувано на 27.03.19 в 09:53

Пламен Петков: Чипровските килими имат бъдеще

От три месеца общините Чипровци и Георги Дамяново работят по спечелен  проект на социалното министерство за възраждане на занаятите. В социалното предприятие за килимарство са заети  25 души. "Те са назначени за това да се обучават на..

публикувано на 26.03.19 в 13:03

Проф. Нако Стефанов: Има опасност да останем извън проекта "Един пояс, един път"

България като че ли остава настрана от потока китайски инвестиции в региона, заяви пред БНР проф. Нако Стефанов и посочи причините: „По оценка на различни анализатори това е поради факта, че България е най-послушна и най-стриктно спазва онези..

публикувано на 25.03.19 в 15:00