Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

6а-6а (Ша-Ша) - две китари,един мъж, една жена и нещо свежо

Той :
Светослав Николов Колев е рожденото име на иначе много по-известния с прякора си китарист Цвъри. Естествено пред родителите му е по-добре да използвате първия вариант.Залюбил китарата още в пети клас.Но в семейството имали планове да наследи или лекарската професия на майка си или да стане най- малко инженер, на Светльо не купили китара.Това обаче силно го мотивирало всеки ден да ходи у братовчедка си да играят, защото у тях имало китара и можел да свири. Година по-късно семейството на Цвъри е поставено пред свършен факт . Така се отприщтва страстта на един от най- добрите български китаристи. Ентусиазмът от детството му не го напуска и до днес . През годините той е свирил и записвал с почти всички известни певци и музиканти в страната пък и от чужбина( албум на Super Max).
Първата група в която се доказва като китарен гладиатор е „Импулс”. Продължава с „Акцент”,”КГБ”, Стенли .Минал през метъл , пънк-рок и уейв , на 28 години започва да работи с „Подуене Блус Бенд” където свири до 2001 година. Прочува се и като блусар. Междувременно работи и в проекти на други известни музиканти-Стефан Вълдобрев , Арабел Караян и др. Пак в началото на новото хилядолетие Цвъри предприема изненадващ ход . От утвърден рок китарист решава да навлезе в поп и денс музиката като основава успешната група „UNDO”.След разпадането на този проект се оттегля за кратко. Запознанството с младата певица Гергана Добрева го импулсира да се впусне в нови търсения-този път съчетавайки всичко научено от опита си дотук.И тъй като трудностите само го амбицират - започва отново. Заедно с гласовитата млада дама загряват в лайв рок проект –„Taranttino”, който ги довежда до настоящия им формат-дует” 6а-6а”(Ша-Ша).

Тя :
Гергана е певица с професионално образование, родителите и също са се занимавали с музика, но не успяват отрано да я склонят да ходи на уроци по солфеж. Първите им опити да я запишат в местната старозагорска школа се оказали безуспешни защото често бягала от тези изключително досадни занимания.След като вече се примирили с факта, че тя явно не иска да стане музикант, идва изненадата. На 15 детето Гергана само избира да се занимава с музика, но по нейн си начин. Събира се с други три момичета и правят рок група. След като завършва гимназия, следва поп и джаз пеене в класа на доцент Ангел Заберски.

 

Двамата :
Цвъри и Гергана сформират творчески тандем изключително бързо. Започват да създават странни на пръв поглед смесици от фънки-пънк, поп , джаз, етно уейв, даже и латино в едно доста самобитно музикално педприятие .Те сами композират, замислят, аранжират всичко. Най-впечатляващата подправка в тяхните музикални коктейли са текстовете на Гергана. Тя е не само добрата певица, но и авторът на нестандартните, оригинални думички.
Първият сингъл „Небе за двама”се завърта през юни тази година. Песента се запомня , заради красивата си мелодия.Впечатлява със забавния текст, в който поп клишетата на любовна тематика са заменени с остроумни сравнения от заобикалящата ни флора и фауна като:
“Ти си мойта жаба, аз съм твоя гьол” или “Ти си моя кошер, ти си моя мед.”
„Тя няма срам” е вторият сингъл на „6а-6а”. Той е с рок звучене и разказва с чувство за хумор за „фаталната жена”, която ловува нощем.
“Тя е нова свръх отрова
Бледо лице, празно сърце.
Мрежи тесни, плячки лесни-
В крехки ръце…”

Репертоарът:
От началото на 2009 продукцията на „6а-6а” се множи и набъбва. Готови са песните за дебютен албум. Цвъри и Гергана залагат на живото представяне на музиката си. Те не желаят да заключват творбите си в дигиталния свят на плейбека. Свирят в клубове, търсят изяви на голяма сцена. Искат да представят песните си истински-триизмерни , под носа на слушателя , дори само с две кухи китари. Освен собствен репертоар разполагат с огромен арсенал от кавъри на световни хитове.

По публикацията работи: Мая Райкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда изхвърлени до кофата за боклук книги. Хрумва му, че може да се направи място, където те да бъдат..

публикувано на 24.04.24 в 19:49

Между миналото и бъдещето - арт инсталация на Красимир Терзиев на мястото на мавзолея

Инсталацията на визуалния артист Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, което вече е било" вече е факт в Градската градина в София. Арт инсталацията е разположена на мястото на бившия мавзолей в центъра на столицата. Кризите, през които вървим, засилват усещането за миналото. Постоянно преиграваме моменти от..

публикувано на 24.04.24 в 11:31

Вокална група "Радиодеца" – част от световното шоу на Енчо Керязов "Нощ на звездите"

Вокалната група към Българското национално радио „Радиодеца“ тази година ще е част от световното шоу на Енчо Керязов „Нощ на звездите“.  Формацията се „ражда“ през 1990 година с идеята да записва детски забавни песни за програмите и фонда на БНР. „Радиодецата“ са носители на специалната награда за изпълнение на радиоконкурса „Пей с мен“; участие в..

публикувано на 24.04.24 в 10:16

Синът на Чарли Чаплин ще представи концерт – спектакъл в България

Юджийн Чаплин ще представи у нас концерт – спектакъл, който разказва за живота на неговия баща – Чарли Чаплин. "Останах впечатлен от предствата на Юджийн за неговия родител. Тя е различна от образа на легендарния комик. Чарли Чаплин е бил тих и спокоен човек, който  е играел със своите деца, правил им е фокуси  и ги е разсмивал.  Често е..

публикувано на 23.04.24 в 19:32
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези машини, създадени от човешката ръка, са изражение на гениалността на инженерната технология...

публикувано на 22.04.24 в 19:34

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 27-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива :  20.05-21.00 ч.: Специален гост: младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова – единият от гласовете в саундтрака на видеоиграта Baldur's Gate 3, който беше отличен с награда на Британската..

обновено на 22.04.24 в 18:53

Еничарството – болната тема в нашата история

Най-новата книга на великолепната разказвачка Елена Петрова от Пловдив, която живее в Гърция, със заглавие "Храмът на греховете" засяга една жестока тема от нашата история - принудителното еничарство на българи по време на турското робство. Конкретни лица и образи превъплъщават по истински случаи темата за любовта и греховете, но..

публикувано на 22.04.24 в 13:45