Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цените на златото пак счупиха рекорд, а доларът потъна до 15 месечно дъно

Щатският долар потъна до 15 месечно дъно спрямо основните валути вчера след като положителните макроикономически данни от САЩ и растежа на глобалните фондови индекси намалиха търсенето на зелените пари в качеството им на валута убежище при пазарна несигурност.

Еврото се изкачи над 1.51 долара и достигна най-високата си стойност спрямо зелените пари за последните 15 месеца. Ниските обеми и ликвидност преди почивните дни в САЩ също допринесоха за силните движения на валутните пазари.

Фактор за поевтиняването на американския долар беше и стенограмата от заседанието на Федералния резерв публикувана във вторник. Членовете на комитета отбелязаха, че спадът на щатския долар е в рамките на нормалното и потвърдиха, че ще лихвите ще останат на рекордно ниските си нива през по-голямата част на 2010 г.

Цените на петрола се покачиха над 76 долара за барел, след като слабия долар и положителните макроикономически данни от САЩ засилиха инвеститорския интерес към суровините, въпреки покачващите се запаси от черното злато в САЩ, които са най-големия потребител на енергийни източници в света.

Суровият петрол със срок на доставка месец януари поскъпна с 46 цента , или 0.6 %, до 76.48 долара за барел, след като във вторник цената на черното злато достигна до най-ниските си нива от 14 октомври насам. През тази година цените на суровината са се увеличили със 71%.

Цените на златото се покачиха до рекордни нива в сряда, след като долара дотигна най-ниската си стойност за последните 15 месеца.

Същевременно стана ясно че Индия, която е най-големия потребител на благородния метал, е придобила нови 200 метрични тона злато и е изявила желание да закупи допълнителни количества от Международния Валутен Фонд. Това породи опасения, че количествата злато предлагани на свободния пазар драстично ще намалеят и изтреля цените на ценния метал до нови върхове.

Златните фючърси със срок на доставка месец януари поскъпнаха с 21.20 долара, или 1.8 %, до 1188.60 долара за тройунция. Това е девето поредно поскъпване на благородния метал и е най-голямото повишение на цената му от месец август 1982 година.

По публикацията работи: ФК "Логос - ТМ" АД


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Случаите на коклюш в Кюстендилска област вече са 12

12 са вече случаите на коклюш в Кюстендилска област, казаха за БНР от РЗИ. Те са в четири общини - Кюстендил, където са 7, три в Дупница и по един в Бобов дол и Трекляно. В най-малката община случаят е от февруари. Случаите с коклюш в региона може и да се увеличат до утре, защото има изпратени в столични лаборатории проби за изследване и те..

публикувано на 25.04.24 в 15:11
Румен Димитров

Шефът на "Гробищни паркове" не възнамерява да подава оставка

Изпълняващият длъжността директор на общинското предприятие "Гробищни паркове" в София Румен Димитров е категоричен, че няма да подава оставка. Тя му беше поискана от общинските съветници от ГЕРБ - СДС, които твърдят, че е назначил на работа Марин Тодоров, след което близка до него фирми са поела обществени поръчка в предприятието. Според Димитров..

публикувано на 25.04.24 в 15:09
Богдан Боцев

Депутатът Богдан Боцев се отказва от участие в изборите

Депутатът от Гоце Делчев Богдан Боцев, който бе народен представител от БСП в четири парламента, се отказва от участие в предстоящите предсрочни избори. Той се връща в Общината като заместник-кмет. Въпреки че от години водач на листата на БСП е външен за Благоевградска област кандидат, Боцев влизаше в няколко парламента с рекорден брой..

публикувано на 25.04.24 в 15:06
Служебният министър-председател Димитър Главчев се срещна с близки но отвлечени български моряци

Премиерът Главчев се срещна с близки на отвлечените моряци

Премиерът и външен министър Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader.  "Хамас" ще решава за освобождаването на Galaxy Leader и двамата българи Главчев увери, че нито за ден институциите не са спрели да търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 14:40

До 20 км/ч се ограничава скоростта на тротинетките в Сливен

До 20 км/ч се ограничава скоростта на електрическите тротинетки по пътищата в община Сливен, реши Общинският съвет. Изцяло се забранява движението им във всички пешеходни зони, тротоари, градската градина и алеи, с изключение на велоалеите.  Местният парламент вдигна и глобите за нарушаване на шума от 50 лева на 450 лева за физически лица...

публикувано на 25.04.24 в 14:34
Даниел Панов

От 2,40 до над 4 лева за столово хранене на учениците във Велико Търново

Във великотърновските училища има дискриминация към децата за евтиното столово хранене. Това заяви на днешната сесия на Великотърновския общински съвет училищният директор и общински съветник от "Възраждане" Ангел Янчев.  Кметът Даниел Панов отрече това и посочи, че училищата не може да бъдат задължени с кого да сключват договори за..

публикувано на 25.04.24 в 14:06

Валери Жаблянов: Избирателите в момента са в състояние на преосмисляне

Лявото и дясното политическо пространство са социологически термини, а на изборите се явяват гражданите и ние не разглеждаме по този начин избирателя . Той трябва да избере в настоящия момент онази политическа сила, която  е в състояние да промени българското държавно управление. Това коментира представителят на "Левицата" Валери..

публикувано на 25.04.24 в 14:05