Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европа коментира новите кандидат-комисари и техните ресори

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу по време на представяне на новите ресори и на кандидат-комисарите
Снимка: BGNES/EPA

 

Диана Чепишева, корепондент на БНР, Брюксел :

 

Ресорът, който евентуално ще получи Румяна Желева не е сред определящите в европейската политика, не дава възможност за участие в законодателната дейност на Европейската комисия, казано с други думи - ясно е, че българският комисар няма да може да предлага директиви и т.н. Представителят на страната ни няма да е в епицентъра на правенето на политиката на ЕС в следващите 5 години. Ще трябва да свикваме с мисълта, че през повечето време никой, медиите и публиката в Европа няма да се сеща за представителят на нашата страна. В една малка част от времето обаче този ресор ще предполага голяма отговорност и пропорционална на нея видимост. Става въпрос за хуманитарната помощ и реакцията при кризи. Тук става дума както за помощта за прехрана и лечение в най-бедните страни в света, така и за спешните действия за спасяване на жертви от наводнения, земетресения и пожари, включително и цунами. Този ангажимент на ЕК обхваща не само Европа, но и целия свят. Ако в това си качество българският комисар покаже умение за бърза мобилизация, за навременна реакция, може да се окаже, че ресорът съвсем не е маловажен. И че наред с многото дни, в които ще е почти невидима Румяна Желева ще има и не малко дни, в които ще е под светлната на всички прожектори и практически под погледите на целия свят. При това с потенциалния положителен заряд, който носи спасяването на човешки живот. Дирекция "Хуманитарна политика", която Румяна Желева ще оглави, прави именно това като осигурява на най-уязвимите храна, вода, подслон, лекарства. Ако е вярно, че личностите са тези, които изпълват постоветe със съдържание, българската кандидатка има всички шансове да го направи през следващите 5 години.

Процедурата:

Програмата-максимум е процедурата по избор на новите еврокомисари да приключи до януари следващата година. Още през следващите дни всички кандидати трябва да депозират в Европейския парламент подрбобни автобиографии, декларации за финансовите си интереси и имотите си, както и тези на съпрузите си. В началото на декември всеки от кандидатите ще получи въпросник, чрез който ще станят ясни вижданията ме за приоритетите в съответната област. Този въпросник трябва да се върне в Европейския парламент в началото на януари. Тогава идва и истинското изпитание- изслушването в европейския парламент. По процедура то продължава три часа. Тогава всички депутати от всички парламентарни групи имат право да задават каквито въпроси намерят за добре към кандидатите. А от представянето на кандидатите зависи и оценката, която ще им бъде дадена от Европейския парламент. Тя има два аспекта- първо дали съответният кандидат има качества да бъде член на европейската комисия и второ-дали е подготвен за съответния ресор.
Развръзката се очаква на 26 януари, когато спорде новите си правомощия, дадени от Лисабонският договор Европейският парламент трябва да одобри с гласуване целият състав на новата Европейска комисия.

/Цялата кореспонденция на Диана Чепишева чуйте в прикачения звуков файл/

Георги Василски, корепондент на БНР, Букурещ, Румъния:

Бившият земеделски министър на Румъния Дачиан Чиолуш ще отговаря за земеделието, ресор, който е едно от най-големите пера в европейския бюджет.
Всяка политическа сила беше съгласна с номинацията на Чобуш за този пост. В момента всички се опитват между двата тура на президентските избори да припишат заслугата на себе си. Най - "шумен" в тези изявления е бившият президент Траян Бъсеску, който настояваше Румъния да лобира за тази структура в Европейската комисия. Той изразяваше и личната си обида и от предишния пост на Румъния в Европейската комисия-мултилингвизма. Основният му мотив беше "Ние сме седмата по големина държава в ЕС, а контролираме по-малко от 2% от бюджета." За помощта се благодари и на Франция, а румънските фермери са написали официално писмо, в което благодарят и на Франция и на президента Бъсеску за получения много важен за тях пост в Еврокомисията.

/Цялата кореспонденция на Георги Василски чуйте в прикачения звуков файл/

Евгения Йотова, кореспондент на БНР, Прага, Чехия:

Чехите взеха желания от българския кандидат Румяна Желева ресор- "Разширяване и европейска политика за добросъседство". За това портфолио ще отговаря досегашния чешки министър по европейските въпроси Щефан Фюле. 

Ключовите постове бяха дадени на големите и стари страни-членки, коментират анализаторите в Чехия. Но все пак страната ще отговаря за средно тежък и по-голям от очакваното ресор в ЕК. Едно от основните задължения на Фюле ще бъде разширението на ЕС и преговорите със страните-кандидатки. Чешките анализатори припомнят, че най-близо до членството са Хърватия и Исландия. Ресорът ще включва и източното партньорство, което беше един от основните приоритети на чешкото председателство в началото на тази година. Проектът включва шест от бившите съветски републики- Украйна, Грузия, Беларус, Армения, Азербайджан, Молдова. Чешкият комисар ще води и разговорите с Турция и Албания. Македония също чака дата за началото на преговорите. Интерес имат Черна Гора и Сърбия.

/Цялата кореспонденция на Евгения Йотова чуйте в прикачения звуков файл/

Александър Велев, Корепондент на БНР, Берлин, Германия:

Германия взе ресора енергетика, за който ще отговаря премиерът на германската провинция Баден-Вюртенберг Гюнтер Йотингер. В Берлин този ресор се приема със задоволство. Не липсват и някои критични нотки. Известна е позицията на Германия в борбата с глобалното затопляне на климата и за опазването на околната среда. Страната е сред най-настоятелните застъпници за добиването на енергия от алтернативни източници. Правителството в Берлин, както и самият Йотингер определиха ресора като желан, такива са поне официалните реакции. Председателят на групата на германските християндемократи в Европарламента Вернер Ланген обаче намира получения ресор като разочароващ. Според него след приключването на либерализацията и изграждането на европейския вътрешен пазар ресорът остава без съдържание. Най-важният аспект- опазването на климата ще се ръководи от отделен еврокомисар. Надзорът на държавните помощи за енергийните фирми също не влиза в ресора на новият германски еврокомисар. Според Ланген канцлерът Ангела Меркел е трябвало да положи повече усилия за по-важен и ключов ресор за Германия.

/Цялата кореспонденция на Александър Велев чуйте в прикачения звуков файл/

 

(Л.Ц.)

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата в българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки че главният синдикат на авиодиспечерите съобщи, че отменя обявената стачка. След продължителни..

публикувано на 24.04.24 в 22:29

Учители и персонал в Тенеси ще могат да носят оръжия в учебните заведения

Властите в американския щат Тенеси приеха законодателство, което ще позволи на учителите и училищния персонал да носят оръжия на територията на учебните заведения.  Мярката, която беше приета, година след като стрелец уби шестима души в училище в Нешвил, беше одобрена с 68 на 28 гласа в местния Конгрес, който е доминиран от Републиканците...

публикувано на 24.04.24 в 22:15
Министерство на иновациите и растежа

Красимир Якимов е новият заместник-министър на иновациите и растежа

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на иновациите и растежа е назначен Красимир Якимов. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Красимир Якимов е юрист по образование. Завършил е "Международно финансово право" в King’s College London, Dickson Poon School of Law. В периода 2022 г. - 2023 г. е бил..

публикувано на 24.04.24 в 21:54
Джо Байдън

Байдън подписа указа за финансова помощ за Украйна, Израел, Газа и Тайван

Американският президент Джо Байдън подписа указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел, Газа и Тайван. Байдън съобщи, че е одобрил първоначални доставки на оръжия за Украйна в размер на 1 млрд. долара и че доставката на тези оръжия ще започне до часове. Американският президент..

публикувано на 24.04.24 в 21:08
Асен Василев и Кирил Петков

Асен Василев: Внесохме искане за оставката на председателя на Народното събрание

Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание, съобщи пред журналисти в Пазарджик съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Асен Василев.  Той уточни, че искането, освен от депутати от ПП-ДБ, е подписано и от народни представители от "БСП за България". "Беше внесено искането за оставката на Росен Желязков с..

публикувано на 24.04.24 в 20:10
Румен Радев

Радев: Партиите, които уж воюват с Путин, внасят масово руски газ през посредници

През миналата година България е внесла 1,7 милиарда кубика руски газ и затова капацитетът по 13-годишния договор между "Булгаргаз" и турската компания "Боташ" за доставка на втечнен природен газ, остава неизползван. Това заяви президентът Румен Радев: "Партиите, които уж воюват с Путин, когато се върнаха на власт, вместо да финализират тези..

публикувано на 24.04.24 в 19:49