Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велин Георгиев за Вапцаров в книгата си „Песни от човека - Паралелни светове”- премиерата е на 7 декември

 

 В нашата къща никой не беше донасял книга. Дядо и баба бяха неграмотни. Майка ми – също. Баща ми беше ходил на училище и можеше да пише и чете, нищо повече. Чичовците ми – и те като него. И трите им сестри – полуграмотна история. А това бе моята среда. От нея бях отишъл в нейната градска разновидност, която бе в скритата картинка на затънтения заден безадресен двор в един от крайните квартали на Благоевград. И от бараката там нося в главата си епизод с мечка. Една нощ, както си спях на рогозката върху цимента, усетих някакво туловище над себе си. Отворих очи и на лунната светлина видях надвесената над мен глава на мечка. Оказа се, че моят хазяин е държал мечката в друга барачка по съседство. С нея си изкарвал хляба. Та когато отидох на училище заранта и учителката по литература ме вдигна на урок, аз мълчах, заслушан в сумтенето на мечката в главата ми. Учителката ме подкани втори път, аз продължавах да мълча и да стъпвам от крак на крак. Трета покана. Пак мълчание. И естественият въпрос какъв мисля да стана, след като не знам нищо, на който аз отговорих - „Писател”... Смехът беше фонтанен. Седнах си. Към тази двойка после прибавих и други. А когато баща ми видя бележника ми, удари ми два шамара и с ритници ме прибра пеша по шосето в Крупник – двадесет и четири километра той не сдържаше обидата и гнева си, че не съм оправдал надеждите му. Свих се като бито куче в ъгъла на многолюдната ни стая. Ни жив, ни умрял.

         Но аз бях казал пред учителката по литература и пред цялата паралелка, че ще стана писател. И си рекох по едно време, че каквото и да става, аз трябва да устоя на думата си...”

         Много години по-късно, след промените през 89-та, литературният критик Минко Бенчев ще напише за момчето от Крупник следното: „един мрачен литературен глиган, напъден да рови по-настрана, за да не грози хубавото лице на социализма. Той ще напише книги, но преди тях – все така грижливо насочвани, ще вървят неговите „алкохоли”, изоглавеност и лоша слава, една еластична ципа ще го отделя от официалния литературен въздух и ще го оттласква обратно в неговите самоти и объркан живот. Колкото и да иска думата, няма да му я дадат тъй, че да се чува добре, да не говорим, че никой няма да му организира специална акустична среда за стиховете...”

         Кой е този мрачен литературен глиган? Той е същият онзи Велин Георгиев, на когото жените в селото се възхищавали: „Този Велинчо, все си е такъв напет и хубав.

Поетът Велин Георгиев, създател на Националния литературен салон „Старинният файтон” гостува на „Графити по въздуха”. Дни след рождения си ден и дни преди премиерата на книгата му „Песни от човека-Паралелни светове”, посветена на 100 годишнината от рождението на Вапцаров.

 

/Б.А./

По публикацията работи: Графити по въздуха

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда изхвърлени до кофата за боклук книги. Хрумва му, че може да се направи място, където те да бъдат..

публикувано на 24.04.24 в 19:49

Между миналото и бъдещето - арт инсталация на Красимир Терзиев на мястото на мавзолея

Инсталацията на визуалния артист Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, което вече е било" вече е факт в Градската градина в София. Арт инсталацията е разположена на мястото на бившия мавзолей в центъра на столицата. Кризите, през които вървим, засилват усещането за миналото. Постоянно преиграваме моменти от..

публикувано на 24.04.24 в 11:31

Вокална група "Радиодеца" – част от световното шоу на Енчо Керязов "Нощ на звездите"

Вокалната група към Българското национално радио „Радиодеца“ тази година ще е част от световното шоу на Енчо Керязов „Нощ на звездите“.  Формацията се „ражда“ през 1990 година с идеята да записва детски забавни песни за програмите и фонда на БНР. „Радиодецата“ са носители на специалната награда за изпълнение на радиоконкурса „Пей с мен“; участие в..

публикувано на 24.04.24 в 10:16

Синът на Чарли Чаплин ще представи концерт – спектакъл в България

Юджийн Чаплин ще представи у нас концерт – спектакъл, който разказва за живота на неговия баща – Чарли Чаплин. "Останах впечатлен от предствата на Юджийн за неговия родител. Тя е различна от образа на легендарния комик. Чарли Чаплин е бил тих и спокоен човек, който  е играел със своите деца, правил им е фокуси  и ги е разсмивал.  Често е..

публикувано на 23.04.24 в 19:32
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези машини, създадени от човешката ръка, са изражение на гениалността на инженерната технология...

публикувано на 22.04.24 в 19:34

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 27-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива :  20.05-21.00 ч.: Специален гост: младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова – единият от гласовете в саундтрака на видеоиграта Baldur's Gate 3, който беше отличен с награда на Британската..

обновено на 22.04.24 в 18:53

Еничарството – болната тема в нашата история

Най-новата книга на великолепната разказвачка Елена Петрова от Пловдив, която живее в Гърция, със заглавие "Храмът на греховете" засяга една жестока тема от нашата история - принудителното еничарство на българи по време на турското робство. Конкретни лица и образи превъплъщават по истински случаи темата за любовта и греховете, но..

публикувано на 22.04.24 в 13:45