Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна събирането на пръстови данни от депутатите

В парламента започна събирането на данни от пръстите на депутатите, за да бъде въведена новата система за гласуване. По думите на председателя Цецка Цачева това ще сложи край на гласуването с чужди карти.

Депутатите от ГЕРБ дадоха първи пръстови данни. По три пръста, един основен и два резервни, бяха въведени в системата, за да може депутатът ако се нарани, да има резерва и да гласува.

Сред откритите въпроси обаче остава как ще бъдат събирани данните на депутати, които изобщо не идват на работа. Цецка Цачева обяснява: "Всеки отказ би означавало неизпълнение на законов текст."

На въпрос: "Ако утре депутатите започват да идват и да казват, че са порязани на пръстите, които са дадени като отпечатъци, примерно с по 3 лепенки са на всяка ръка, как ще гласуват?", Цецка Цачева отговори: "Това означава, че ще имат основания да си вземат болнични и да отсъстват от работа, тъй като те ще бъдат в невъзможност да изпълняват своите задължения. Когато и двете ръце на един народен представител са контузени, то и при сега действащата система, те не биха могли да упражнят правото си на глас."

След тестове, системата ще заработи през февруари.

По публикацията работи: Добромир Видев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Теодора Пенева

Не е уточнен нито един от двата механизма за компенсация - и за всички граждани, и за енергийно бедните

"За енергийна бедност говорим от толкова много години. Нещата, които трябва да се направят, са разписани и предавани на всички възможни министерства. Когато се сменят правителствата, те не разбират какво трябва да направят." Това каза в интервю за БНР Теодора Пенева, икономист и енергиен експерт от Института по икономически изследвания при..

публикувано на 18.04.24 в 08:43
Любомир Стефанов

Любомир Стефанов: Изборите през юни ще избистрят картината

" Накрая Конституционният съд , който не би трябвало да има никакво вмешателство по условие в политческия процес в държавата, май ще бъде призван и ще му бъдат изтърсени тези горещи картофи в скута , за да се произнесе относно характера на Конституцията и в частност промените, преструктурирали конструирането на служебни кабинети, и оттам да разсече..

публикувано на 18.04.24 в 08:23

Подготовка на нови кадри за ВЕИ обсъждат на форум в София

Кариерен форум за професионално развитие в сектора на възобновяемите енергийни източници ще обсъди прехода към въглеродно неутрална икономика и подготовката на квалифицирани кадри за ВЕИ-индустрията. По време на събитието, което ще се проведе в София, ще бъдат отличени млади таланти, победители в конкурса за изготвяне на макет на фотоволтаична..

публикувано на 18.04.24 в 08:21

САЩ подновяват санкциите срещу Венецуела

САЩ ще подновят санкциите срещу водещия производител на петрол в света Венецуела - твърдят висши американски представители. Причината са неизпълнени политически ангажименти от президента Николас Мадуро. Днес изтича шестмесечният американски лиценз за работа с петролни и газови компании от Венецуела, издаден след като Мадуро подписа с..

публикувано на 18.04.24 в 08:16

ЕС работи за възобновяване на отношенията с Турция

Европейският съюз работи за възобновяване на отношенията с Турция, записаха европейските лидери в заключителната декларация на срещата на върха в Брюксел. След години на замразени разговори за приобщаване на Турция към ЕС Брюксел изрази готовност да задълбочи диалога с Анкара. "Стабилността в Източното Средиземноморие е от стратегически..

публикувано на 18.04.24 в 08:04

Microsoft: Засякохме руски онлайн кампании, целящи да повлияят на президентските избори в САЩ

Компанията Microsoft е засякла през последните 45 дни руски онлайн кампании в САЩ, които имат за цел да повлият на президентските избори в страната през ноември, предаде "Ройтерс". Според доклад на експерти, ангажирани в проучването, от свързани с Русия профили се разпространява съдържание, което цели разединение на американското общество,..

публикувано на 18.04.24 в 07:56

Белгия и Чехия искат нови санкции срещу руска намеса на изборите през юни

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса в предстоящите през юни избори за Европейски парламент . Премиерите на двете страни - Александер де Кро и Петър Фиала, заявяват в отворено писмо, че вече са налице примери за дезинформация и намеса в някои страни от ЕС, съобщава БТА. Белгийските служби..

публикувано на 18.04.24 в 07:50