Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Трайчо Трайков:Ролята на Турция за "Набуко" е много важна

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков
Снимка: BGNES

Процесът за „Набуко” напредва така, както е предвиден от страна на европейските страни и Турция и всички са ангажирани с него. Това каза в интервю за предаването “Неделя 150” на БНР министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той беше част от българската правителствена делегация, посетила Турция.

Според Трайков е важно, че източникът на газа при "Набуко" идва извън Европейския съюз. Трябва да се изчисти въпросът с ресурсната база и Турция има много важна роля, тъй като газът ще идва най-вече от Азербайджан, каза министърът. Той допълни, че тук вече нещата са свързани както с отношенията между Турция и Азербайджан, така и с тези между Азербайджан и Русия. 

Трайков каза още, че в Турция са били подписани два документа: между двете икономически министерства и между „Булгаргаз” и турската фирма „Ботаж”. Трайков подчерта, че в меморандума, подписан с турския министър, е постигнато споразумение за създаването на група, която да започне проучвания около някои инициативи в газовата сфера, а „Булгаргаз” и „Ботаж” от своя страна са подписали договор за реверсивност на връзката на съществуващ вече газопровод.


Министър Трайчо Трайков подчерта, че при проведените в Турция разговори най-важното е било да се внуши на партньорите ни, че турският бизнес може да работи с България, контактувайки директно с български компании и държавни институции- „Те все още имаха усещане, че за да се свърши нещо в България, трябва да се мине през определени политически среди”. Стокооборотът с Турция през 2009г. е бил около 3 млрд. евро и целта е през 2010г. да се върне към тези нива, каза още министър Трайчо Трайков.

/Л.Ц./

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Унгария наложи ограничения за пристигащи от Южна Африка

Унгария, подобно на повечето страни в Европа, налага ограничения на пътуващи от 7 държави в Африка заради открития на този континент нов вариант на коронавируса, наречен "Омикрон". Така Будапеща се присъединява към решението на ЕС да ограничи полетите от и до Южна Африка и региона. Междувременно външното министерство на Република Южна Африка реагира..

обновено на 27.11.21 в 19:24

Буря във Великобритания, дъжд и сняг, две жертви

Две жертви взе бурята Аруен, която връхлетя части от Великобритания с ветрове със скорост от 160 километра в час, дъжд и сняг. И двете жертви са в резултат на повалени дървета. Единият е учител в северноирландския град Антрим, който почина премазан в колата си, а другият загина на улица в селцето Амбълсайд в графство Къмбрия. Телевизиите показаха..

публикувано на 27.11.21 в 18:29

Високите цени спират смяната на отоплителните уреди във Велико Търново

Високите цени на алтернативните по-екологични източници на отопление създават проблеми при изпълнението на програмата за смяната на печките на дърва и въглища в община Велико Търново. 190 отоплителни уреда на природен газ и пелети са свободни по програмата на община Велико Търново за безвъзмездно ползване от домакинствата, ако предадат старите си..

публикувано на 27.11.21 в 18:21

Преговорите за ново правителство: Македония на фокус

Четирите политически сили, които преговарят за нова управляваща коалиция, започнаха и дискусиите за външната политика на България. От обединение "Демократична България" заявиха, че продлъжаващо блокиране на преговорите за членство на Северна Македония в ЕС не е в интерес на България. Стефан Тафров предложи по този въпрос да бъде изработена пътна..

публикувано на 27.11.21 в 17:35

В Кюстендил и Враца припомниха Ньойския договор

В Кюстендил направиха шествие за 102 години от Ньойския дотовор Група от местното дружество „Св. св. Кирил и Методий“ в Кюстендил организира шествие по повод 102 години от Ньойския договор, откъснал Западните покрайниин от България. Никой вече не взима отношение по  повод годишниянта от Нъойския договор и това е умишлено и се неглижира, кзаха..

публикувано на 27.11.21 в 16:37

Испания ще започне да ваксинира 5-11-годишни деца след средата на декември

Ваксинацията на децата между 5 и 11 години в Испания ще започне веднага след като закупените от Европейския съюз ваксини бъдат доставени. Очаква се това да стане към средата на месец декември , обяви министърът на здравеопазването Каролина Дариас. Статистиката показва, че в момента в Испания децата под 11-годишна възраст регистрират най-високата..

публикувано на 27.11.21 в 15:54

ВТУ "Кирил и Методий" ще завърши семестъра онлайн, по 3 стипендии за студентите за 8-и декември

Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“ ще завърши семестъра с онлайн обучение. За първи път в последните 20 години ще бъде дадена 13-а заплата. Ректорското ръководство на Великотърновския университет е провело анкета сред преподавателите и студентите за нагласите за преминаване към присъствено обучение в условията на зелен..

публикувано на 27.11.21 в 15:34