Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Състоянието на общинските болници в България

Снимка: BGNES

"Винаги сме подкрепяли реформата и сме настоявали да се проведе такава в здравеопазването". Това каза в предаването "Неделя 150" народният представител от ДПС и член на комисията по здравеопазването Нигяр Джафер. Тя уточни обаче, че в момента се провежда реформа без предварителна логистика, без подготовка, без здравна карта- "Реформа от типа:"Я да видим какво ще стане, ако направим това." Според Джафер залогът е много голям, защото очакваните спестени средства няма да могат да компенсират социалната цена. По повод обвиненията към ДПС, че е против в смесените райони хората да се лекуват качествено, тя каза, че въпросът е принципен и опира до конституционното право на всеки български гражданин на достъп до здравна помощ. Според нея "за жълти стотинки се предизвиква огромно напражение в страната."

"Специалистите казват, че спестените средства ще бъдат между 56 милиона и 100 милиона. Това са само около 10% от всички средства, които се дават за болнична помощ", каза Джафер

 
Според министъра на здравеопазването Божидар Нанев позицията му по отношение на здравната реформа е последователна от времето, когато е бил пердседател на лекарския съюз. "Искахме да стъпим на конкретна , ясна и точна основа, а това са медицински стандарти и да започнемв да ги прилагаме, каза Нанев. Спроде него за шест месеца на това управление са изготвени толкова стандарти за медицинска дейност, колкото за девет години при предходните превителства. Според него "тези стандарти са приети, постигнат е консенсус и са публикувани.". Министърът допълни, че в никакъв случай не се търси икономия на средства, а ефективно използване на средствата.
Нанев даде пример с болницата в Дулово, - във всички отделения на здравното заведение, според него  има 5 болни и една родилка. В същото време министърът каза, че има направен анализ, според който 3592 пациента са преминали от община Дулово през болниците В Тутракан, Силистра, Исперих, Русе и Варна. Според Нанев, в разговорите по време на обиколките му в страната се е оказало, че все пак "има структури, които заслужава да бъдат подпомогнати". Нанев подчерта, че правителството няма за цел да закрива болници, а да направи анализ на територията на една област и областни здравни карти. "Не искаме да се стига до политически разправии дали една болница може да съществува или не."

Началото на здравната реформа трябва да бъде добре обяснено на хората, заяви пред Хоризонт бившият директор на Здравната каса Румяна Тодорова. Тя каза, че за болнична помощ здравната каса заделя около 58% , а 18% за извънболнична. Тя цитира цифри, според които във Франция за болнична помощ се заделят 44%, а 27% за извънболнична помощ. "За мен това, което с случва е пример как една много добра идея може да бъде опорочена, защото са сбъркани стъпките", каза Тодорова.

/Л.Ц./


 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дирекция в СЕМ е установила нарушения на Закона и език на омразата в ефира на телевизия Алфа

Дирекция "Мониторинг и анализи" на Съвета за електронни медии е установила нарушения на Закона за радиото и телевизията за използване на език на омразата в ефира на телевизия Алфа. Това става ясно от резултатите от фокусирано наблюдение, свързано с отразяването в медиите на инциденти с бежанци, мигранти и чужди граждани в периода от 8 до 18..

публикувано на 18.04.24 в 16:40

Телефонни измамници се представят за служители на БНБ

Българската народна банка отново предупреди за измамни телефонни обаждания от хора, които се представят за нейни служители.  В тях се изисква информация за сметки на гражданите и им се дават инструкции за извършване на преводи по тях.  "Тези обаждания са измамни и не се извършват от служители на БНБ", подчертават от Централната банка и съветват да не..

публикувано на 18.04.24 в 16:30

Главчев: Няма промяна в българската позиция за Украйна

"Няма промяна в българската позиция за Украйна", каза служебният премиер Димитър Главчев пред журналисти по време на заседанието на европейските лидери в Брюксел.  Запитан кои са страните, споменати във вчерашните заключения, а именно, че "военната помощ ще бъде осигурена при пълното зачитане на политиката на сигурност и отбрана на някои страни..

публикувано на 18.04.24 в 16:23

НС прие Националната здравна стратегия

Със 107 гласа "за" от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и един от БСП - Народното събрание прие преработената Национална здравна стратегия до 2030 година, внесена от Министерски съвет.  В нея е предвиден бюджет от над 100 милиарда лева за подобряване здравето на населението.  Националната здравна стратегия очертава конкретните резултати, които трябва..

публикувано на 18.04.24 в 16:13

Пуснаха задържания за поругаване на гроба на патриарх Неофит

Софийският районен съд освободи 37-годишния мъж, който поруга в понеделник вечерта гроба на патриарх Неофит.  3 години затвор грозят задържания за оскверняването на гроба на патриарх Неофит Съдията изтъкна, че поисканата от прокурора мярка "задържането под стража" е твърде тежка за престъплението, за което е обвинен Иво Димитров.  Има..

публикувано на 18.04.24 в 16:05

Ученици представиха проекти на соларни паркове на кариерен форум в София

Кариерен форум за професионално развитие в сектора на възобновяемите енергийни източници обсъди прехода към въглеродно неутрална икономика и подготовката на квалифицирани кадри за ВЕИ-индустрията.  Министерството на образованието настоя политиките да се възлагат на ниво сектор и квалификациите по браншове да се формират с водещата роля на..

публикувано на 18.04.24 в 15:55

Българите ядат по-малко хляб и кисело мляко, но повече месо

Българите ядат по-малко хляб и кисело мляко, но повече месо, колбаси и плодове. Това сочат данните на Националния статистически институт за потреблението средно на един човек от домакинството на основни храни през 2023 година в сравнение с 2022 година.  Отчетено е и увеличение на консумацията на алкохол и безалкохолни напитки.  Данните за..

публикувано на 18.04.24 в 15:40