Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева защити създаването на предложения й ресор

Завърши изслушването на втория български кандидат за еврокомисар - Кристалина Георгиева пред Европейския парламент. Пред евродепутатите от комисията по "Развитие" Георгиева защити създаването на нейния ресор "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи".

Холандският депутат от Партията на европейските социалисти Тайс Берман поиска от българския кандидат да обясни как ще се справи със, според него, непоследователно разделение на портфейлите на комисарите по отношение на външните отношения.

"Аз виждам значителна вътрешна логика в моя портфейл. Първо, той дава глас на онези, които не могат да бъдат чути, т.е. аз ще дам своя принос на хората, за които работим. На второ място, това е един логичен портфейл, защото в сърцевината му е хуманитарната помощ, която предоставя гражданска защита при природни бедствия. Аз гледам на международното сътрудничество от позицията на човек, който отговаря за хуманитарната помощ. Не международното сътрудничество като такова, а международно сътрудничество, при което мога да внеса допълнителна стойност и да въведа промени," подчерта Георгиева 

На въпрос по какъв начин ще се определя кога ЕС трябва да се намесва в бедствените ситуации в  държави като Судан, реакцията при икономически катастрофи и борбата с последиците от промените на климата, българският кандидат заяви: "Ще направя всичко възможно за прилагане на нашите ангажименти за намаляване на последствията от бедствията, което е изключително важно, както и за изграждане на нашия капацитет за справяне с хуманитарното въздействие на климатичните промени. Ще преразгледам и ще укрепя инструмента за гражданска защита."

Георгиева също изрази твърдата си позиция, че ще защитава правдата в кризисните ситуации, независимо дали това ще я изправя пред опозицията на правителствата и понякога срещу интересите на ЕС. Заместник-председателят на Комисията по развитие Нирж Дева директно попита българския кандидат дали ще се изправи срещу интересите на съюза, ако се налага: "Ще се наложи да се борите срещу останалите интереси на Европейския съюз в някои случаи. Готова ли сте да направите това?" "Да, господине. Технически съм подготвена," отвърна българският кандидат. Изявлението на г-жа Георгиева доведе до видима подкрепа и избухване на депутатите в смях.

© Снимка: ЕРА/ БГНЕС

Пред евродепутатите от комисията по "Развитие" българският кандидат за еврокомисар изрази своята огромна подкрепа на хуманитарните дейности на ЕС, които свърза с европейските ценности. "Европейските граждани могат и трябва да се гордеят с това, което правят. Европа предоставя 60% от помощите за развитие, повече от 50% от хуманитарната помощ. Същевременно Европа носи ценностите за развитие, които ни помагат да изградим по-добър свят за нашите деца."

Евродепутатът Майкъл Кашман заяви, че е впечатлен от представянето на българския кандидат Кристалина Георгиева и компетентността й. Той каза, че няма да зададе въпрос, защото според него може директно да се премине към процедура по одобрение на Георгиева:"Г-жа Георгиева, както знаете, тези изслушвания трябва да ни помогнат да преценим способностите на кандидата. Слушах Ви този следобед и трябва да кажа, че съм дълбоко впечатлен от обхвата на Вашите познания, Вашата честност, Вашите впечатляващи интелектуални способности. Смятам, че сте идеален пример за това, което наричаме "политическа последователност". Затова няма да задавам въпрос, тъй като според мен трябва бързо да преминем към процедурата по одобрение на кандидатурата Ви."

В залата последваха аплодисменти. Председателката Ева Жоли се пошегува, че явно има консенсус в това отношение.

Българският кандидат за еврокомисар Кристалина Георгиева завърши представянето си пред евродепутатите от комисията по "Развитие" с поздрав към своята майка, която днес отбелязва 89-ия си рожден ден. Георгиева обеща, че ако бъде избрана за еврокомисар, ще направи всичко възможно, за да научи френски език.

С тези лични коментари Кристалина Георгиева завърши представянето си, което по думите на много евродепутати е било блестящо и е показало висок професионализъм на българския кандидат.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ракети, изстреляни от Ивицата Газа, са паднали край Ерусалим

Нова ескалация на напрежението в Ерусалим. При  сблъсъци в района на джамията Ал-Акса израелската полиция използва гумени куршуми, сълзотворен газ и зашеметямащи гранати срещу палестинците. Събщава се за много ранени и от двете страни.  Напрежението ескалира заради планирано еврейско националистическо шествие в града в навечерието на мюсюлманския..

обновено на 11.05.21 в 00:01

В Бяла черква отбелязаха 145 години от Априлското въстание

В град Бяла черква тази вечер тържествено бяха отбелязани 145 години от Априлското въстание. В честванията се включи президентът Румен Радев. Вярата и знанието, духовността и просвещението дават кураж на българите да поемат по пътя на борбата за правото си  да живеят в своя свободна държава, каза в приветствието си на тържествения митинг-заря в..

публикувано на 10.05.21 в 23:10

Прокарват горски пътища в землищата на три населени места от община Тунджа

В землищата на три населени места от община Тунджа ще бъдат прокарани горски пътища, за да се подпомогне навлизането на противопожарна техника при възникване на пожари. Проектът е на стойност 1 200 000  лева и се финансира от фонд "Земеделие".   Обхванати ще бъдат близо 20 км горски пътища в землищата на селата  Голям манастир, Меден кладенец..

публикувано на 10.05.21 в 22:44

Радев: Европейският стълб на сигурност да е съобразен с развитието на НАТО

Изграждането на надежден европейски стълб за сигурност и отбрана следва да е съобразено с развитието на НАТО. За гарантиране на адекватна защита е необходимо увеличаване на технологичната и индустриална независимост, както и идентифицираме на националните критични инфраструктури. Това заяви президентът Румен Радев днес във видеоконферентна връзка..

публикувано на 10.05.21 в 22:35
Директорът на ОДМВР - Силистра старши комисар Юлиян Караславов /л/, административният ръководител на Окръжна прокуратура – Силистра Теодор Желев и зам-окръжният прокурор и говорител на Прокуратурата - Ивелин Чафаланов /д/.

Искат постоянен арест за 19-годишен от силистренско село за убийство на 51-годишна

Постоянна мярка задържане под стража иска Окръжната прокуратура в Силистра за 19 годишен мъж от силистренското село Скала за грабеж и убийство на 51-годишна жена от същото село. Исканата мярка за постоянно задържане е заради опасност обвиняемия да се укрие, да извърши друго престъпление или да напусне пределите на страната...

публикувано на 10.05.21 в 22:12

1124 собственици на малки частни гори са поискали да ги продадат на държавата

1124  собственици на малки частни гори  са поискали да ги продадат на държавата - съобщават от Министерството на земеделието. Държавните  горски предприятия  разполагат с 2 млн. лв  бюджет за изкупуването на имотите . Предстои двумесечен срок за преглед на документите и офертите, след което сделките ще бъдат финализирани.  Частните гори у нас..

публикувано на 10.05.21 в 22:07

Община Бобов дол предоставя на държавата 11 язовира и водоеми по Разметаница

Община Бобов дол предоставя 11 язовира и водоеми по Разметаница безвъзмездно на дър Язовирите, които трябва да станат държавни, са в селата Шатрово, Мламолово, Големо село, Голем върбовник. Най-голям е този при Големо село, на площ от около 80 декара, с 46 декара водна площ е язовирът при Шатрово, 24 декара - този при Голем върбовник. Общината..

публикувано на 10.05.21 в 21:59