Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Николай Николов: Повредена машина е предизвикала пожар и взрива в завода в Горни Лом

Главен комисар Николай Николов
Снимка: BGNES

Първоначалната причина за взривовете в завода в село Горни Лом най-вероятно е пожар, вследствие на който се е получил взрив.  Пожарът е предизвикан от техническа неизправност в машина, която е работила в производственото хале. Това каза в предаването "Преди всички" главен комисар Николай Николов , директор на генерална дирекция "Пожарна безопасност и спасяване". Той все пак каза, че следствието тепърва ще уточнява инцидента.
По последни данни обстановката след взривовете в завода за взривни материали "Миджур" в село Горни Лом се успокоява. Последните слаби взривове са чути към 6 часа тази сутрин, каза главен комисар Николов. Той допълни, че няма опасност за населеното място. "Въпреки това обаче по разпореждане на областния управител Стефанов имаме възможност да организираме евакуацията на хората", допълни Николов. Към мястото в момента пътуват специалисти по взривовете от Министерството на отбраната.
През нощта са получени и две сателитни снимки, които не са показали сериозни топлинни аномалии на територията на завода.
По повод аналогиите с взривовете в Челопечене, Николов каза, че в случая със завода в Горни Лом става въпрос за частно предприятие, а не за военно поделение.

В момента се предприемат мерки за измерване на качеството на въздуха в района на село Горни Лом, съобщи за "Преди всички" министърът на околната среда и водите Нона Караджова. На място вече има лаборатории, които правят съответните измервания, каза Караджова. На въпрос колко време ще продължи мониторнигът Караджова каза, че това зависи от случая. Ако става въпрос за локален случай мониторингът може да продължи до два, три дни. Ако има по-силни замърсявания се правят по-сериозни измервания на различни места и различни пунктове.

В интервю за предаването "Хоризонт до обед"  кметът на село Горни Лом Анжело Добричов каза, че обстановката е нормална и че се опитват да успокоят хората.  Той каза още, че към 10 часа вече не се чуват екплозии. Той беше категоричен, че не се налага евакуация и че на няколко километра от заводе Гражданска защита замерва показателите на околната среда, като според негова информация всички показатели са под максимално допустимата граница. "Заводът е дълги години при нас, в него работят 150 човека, не сме се страхували.", каза кметът. Добричов допълни, че има информация за двама от пострадалите- единият е с порезни рани по ръцете, а другият-по лицето.
Кметът на община Чупрене Ваньо Костин също потвърди, че обстановката в района е спокойна и потвърди че според измерванията, извършващи се на 15 минути, опасност от обгазявяване няма.

/Л.Ц./

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ваксинирането в Ямболско ще става с мобилни екипи и имунизационни пунктове

Логистичните центрове в петте общини на Ямболска област ще започнат работа в Регионалната здравна инспекция и филиали на Спешна помощ. Мобилен екип ще ваксинира възрастни и болни хора в малките населени места. Логистичният център в Ямбол ще е в РЗИ и ще обслужва и част от населените места в общините Тунджа и Стралджа. Във филиалите на Спешна помощ в..

обновено на 18.05.21 в 21:10

С голямо мнозинство ЕП одобри Фонда за справедлив преход

С 615 гласа „за“, 35 „против“ и 46 „въздържал се“, евродепутатите приеха фонда за справедлив преход, който е в размер на 17.5 млрд. евро. Неговата цел е да подпомогне страните-членки към прехода им към зелена икономика. Специално внимание ще се обръща на най-слабо развитите региони, най-отдалечените територии и островите. За България средствата ще..

публикувано на 18.05.21 в 21:00

Австрия спира от юни "АстраЗенека"

Австрия ще спре прилагането на ваксината на "АстраЗенека" от началото на юни, съобщи здравният министър на страната. Министър Волфганг Мюкщайн сам се е ваксинирал с "АстраЗенека" и настоява, че тя е безопасна, но аргументира спирането ѝ с големите закъснения в доставките и притесненията от кръвни съсиреци, които разколебаха голяма част от австрийците...

публикувано на 18.05.21 в 20:07
В село Люляково са събрани специфични носии на нашите прадеди - мюсюлмани и християни.

Етнографскат изложба "Багри от долините на Струма и Места" в Перник

Етнографската изложба "Багри от долините на Струма и Места" гостува в Регионалния исторически музей в Перник. Експозицията е съвместна на музеите в Брезник, Перник, Кюстендил, Банско и Гоце Делчев и показва традиционни облекла, тъкани и накити от Югозападна България. Изложбата се организира на ротационен принцип, като всяка година гостува на различен..

публикувано на 18.05.21 в 20:02

Мерки за сигурност в София заради футболната среща ЦСКА - "Арда"

Полицията в София предприема мерки за сигурност заради футболната среща в сряда между отборите на ЦСКА и "Арда"- Кърджали. Засилено ще бъде присъствието на полицейски служители на много места в града. Преди, по време и след провеждане на спортната среща полицейските служители в София ще следят за опазването на обществения ред и недопускането..

публикувано на 18.05.21 в 18:40
eurovision

Евровизия по БНТ от 22:00 часа

От 21 часа местно време в нидерландския пристанищен град Ротердам ще се проведе първият полуфинал на 65-ото издание на песенния конкурс "Евровизия". Силвия Петрова с подробностите: Зрителите в България ще могат да гледат шоуто на живо от Ротердам по БНТ 1 от 22:00 часа. Събитието ще открие миналогодишният победител Дънкан Лоурънс, който ще..

публикувано на 18.05.21 в 18:28

Еврофинансиране и по новата Програма за транснационално сътрудничество

България ще има достъп до европейско финансиране за изпълнение на съвместни проекти по новата Програма за транснационално сътрудничество „ИНТЕРРЕГ Средиземно море“ 2021-2027 г. Проекти по програмата ще могат да се изпълняват на цялата територия на страната, а прогнозният бюджет на инструмента е около 230 милиона евро, осигурени от Европейския фонд..

публикувано на 18.05.21 в 18:25