Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обстановката в страната остава тежка след обилния снеговалеж

Обстановката в страната остава тежка заради снега. Десет общини са в бедствено положение. Дунав мост беше затворен за снегопочистване заради обилния сняг.

Отменено е бедственото положение в силистренските общини Тутракан, Ситово, Дулово и Алфатар. По информация на кметовете пътищата в двете общини вече са проходими, но при тежки зимни условия. В Тутракан учениците са на училище. В Ситово учебните занятия се възстановяват от утре.

Остава бедственото положение в общините Кайнарджа и Главиница. 26 училища в тези райони днес са затворени. Продължава почистването на пътищата към откъснатите села Долно Оряхово и Косара в Главинишката община и Алеко, Бистра, Васил Левски, Кутловица, Цар Асен и Чуковец в община Алфатар. Сградата на кметството в Кайнарджанското село Давидово е заплашена от срутване, заради обилния сняг. С решение на кризисния щаб забраната за движение на товарни камиони в цялата област се удължава до 15.00 часа следобед.

Машините на Областно пътно управление в Русе започват да разширяват подходите към Дунав мост, заради интензивното движение на ТИР-ове на граничния пункт. 20% е замръзнала река Дунав край Русе. Това е първият ледоход за годината, който се е образувал тази нощ. В крайбрежието на Силистра водата е замръзнала 50%. Все още няма опасност за корабоплаването, смятат специалистите. Корабът "Вид" на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав е започнал проверка на липсващи водни знаци, които определят плавателния път по реката.

38 училища в Добричка област са затворени. Със заповед на кметовете учебни занятия няма в общините Крушари, Тервел, Добричка – селска, две училища в Генерал Тошевско и село Дуранкулак. Много от общинските пътища в Тервел и Крушари са непроходими. Има затворени отсечки в Шабла и Генерал Тошево. Заради навявания има стеснени участъци по републиканските пътища, в това число и по пътя за границата с Румъния. Заради проблеми с помпени станции е намалено водоподаването. Четвърти ден село Росица е без вода, едва днес е доставен хляб.

В Бургаска област пътищата са проходими при зимни условия. Затворени за движение на автомобили са Дюлинския проход и магистрала "Тракия" в отсечката Карнобат – Бургас. Река Велека е излязла от коритото си и е заляла моста по пътя за Синеморец. От Областната дирекция на Гражданска защита предупреждават, че до селището се стига по обходен маршрут.

Втори ден продължава да е наводнен международният път Е80 на около километър преди граничния пункт "Капитан Андреево". През високата около 30-40 см вода все пак преминават автобуси и камиони.

Все още са блокирани пазарджишките села Свобода и Горно Вършило. В Лесичево е обявена 3-дневна ваканция за учениците. В Стара Загора днес няма учебни часове.

От компания ЕВН съобщават, че снабдяването с ток в Югоизточна България се нормализира. В момента без електрозахранване остават само три села – част от смолянското Кремене и две села в кърджалийско – Мургово и Панчево. Работата по отстраняването на авариите в тези насели места е затруднена, заради трудно достъпните райони.

По публикацията работи: БНР


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антъни Блинкън

Блинкън: САЩ и Китай трябва да се справят с разногласията си по отговорен начин

Съединените щати и Китай трябва да се справят с разногласията си "по отговорен начин", заяви американският държавен секретар на Антъни Блинкън при посещението си в Шанхай. "Имаме отговорност към нашите народи, дори към света – да управляваме по отговорен начин отношенията между двете страни", коментира той. Очаква се Блинкън да засили..

публикувано на 25.04.24 в 09:59

Гръцките синдикати излизат на протест на 1 май

Гръцките синдикати ще проведат стачни действия на 1 май, въпреки че празникът съвпада със Страстната седмица преди Великден. Правителството предложи на  синдикатите работниците да отбележат 1 май на 7 - след Великден. Синдикатите отказаха, като заявиха, че това е ден за демонстрации и защита правата на работниците, а не почивен ден...

публикувано на 25.04.24 в 09:52

Спор в НС кой се е подписал под искането за оставка на Росен Желязков

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обвини вносителите на искането за отстраняване на председателя на НС Росен Желязков ПП-ДБ и БСП за липсата на кворум. "8 човека от ПП-ДБ и 6 човека от БСП не се регистрираха, с което събориха кворума. Когато се иска оставка на председателя на НС, се прави веднъж в мандат. Хората, които вчера избягаха,..

публикувано на 25.04.24 в 09:48

В Кюстендил въвеждат правила за карането на тротинетки

Децата до 14-годишна възраст няма да могат да карат и ползват тротинетки, а тези до 18 години задължително трябва да бъдат с поставена каска на главата. Децата на възраст от 14 до 16 години могат да управляват превозните средства само по велосипедната инфраструктура. Това се предлага  с промени в общинската наредба за организацията и..

публикувано на 25.04.24 в 09:28

Има достатъчно ваксини за подлежащите на редовна имунизация за коклюш

За всички, които подлежат на редовна имунизация за коклюш, има достатъчно ваксини . В това увери пред БНР Димитър Маринов - председател на Българския фармацевтичен съюз.  "За тези, които се налага някакво допълнително бустериране, допълнителна ваксинация - също се очаква внос днес, има и в момента налични . Но ако сега всички хукнат да търсят..

публикувано на 25.04.24 в 08:50

СОС решава: Да бъде ли отстранен съветникът Благовест Георгиев?

Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди освобождаването на общинския съветник от "Спаси София" Благовест Георгиев от всички заемани от него постове. На 5 април той предизвика тежка катастрофа, избяга от местопроизшествието, след като беше открит отказа да бъде тестван за употреба на алкохол и наркотици. В дневния ред на днешното заседание,..

публикувано на 25.04.24 в 08:29
Недялко Калъчев

Д-р Недялко Калъчев: Омерта срещу диагностичните тестове, покривани от НЗОК. Диагностика - йок!

"Чак опашки не може да кажем, че има за тестване за коклюш, но има многократно повишен интерес към тестовете . Това е нормално предвид ситуацията в момента." Това каза пред БНР д-р Недялко Калъчев - собственик на голяма верига лаборатории. Тестват се най-вече деца във възрастовия периметър от 2-3 до 12 години, уточни д-р Калъчев...

публикувано на 25.04.24 в 08:29