Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Дончева: "Едни мутри бият други мутри"

Алексей Петров е свързан   с финансиране на СДС още от 1994 г., заяви бившият депутат от БСП и бивш заместник-председател на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Татяна Дончева. Прави впечатление, че от вчера най-големите гастрольори по медиите са хората, които са били най-близко до Алексей Петров и имт пряко отношение към създаването на неговия обществен статус - бившият директор на НСС Атанас Атанасов, който го е назначил в службите за сигурност по времето, когато пък Иван Костов плътно ръководеше службите, посочи Дончева. Според нея Петров има връзки и с Надежда Михайлова и Емануил Йорданов, "на които също има оказвани лични и всякакви услуги". По-късно отстраняването на Петров от длъжност е спряно от Бойко Борисов, тогава главен секретар на МВР, и Никола Филчев, тогава главен прокурор, припомни тя. Дончева посочи, че от десните среди единствено Едвин Сугарев се е борил срещу групата "Филчев, Филко Славов, Алексей Петров и т. н.". Тя припомни още, че бившият министър на вътрешните работи Румен Петков нарича Алексей Петров "доблестния офицер", и добави, че бившата барета е имал достъп до кабинета на Сергей Станишев по времето, когато последният бе премиер на страната и то още преди Петров да стане официално съветник в ДАНС. "Като какъв Алексей Петров е доцент по корпоративна сигурност в УНСС?", пита риторично Дончева. "Ако проследите кой го е направил доцент, ще стигнете до "Дондуков"1, ако проследите кой го е правил съветник на председателя на ДАНС, ще стигнете до "Дондуков"2 в сегашните им обитатели, в предишните им обитатели. Ако проследите кой го е правил офицер, ще стигнете до сградата на булевард "Черни връх", категорична бе бившата депутатка от БСП.

"Едни мутри се бият с други мутри и се бият по начина, по който се бият мутри - в "Дескрим", в кафенето не знам си кое си, в ресторанта "Богат-беден" и във всичко, което нашата мутренска история познава, независимо, че едните владеят държавата, а другите са ужким извън нея", убедена е Дончева. "Това е игра без правила, тя може просто да погребе държавата. Тези хора просто имат сметки за разчистване и всички, които са свързани с тях, участват в това... Миналото на Бойко Борисов е като миналото на Алексей Петров. Това е тяхното общо минало. В това минало те имат поведение, отношения, случки, трупове включително. Част от познатите им са мъртви по времето, по което Бойко Борисов беше главен секретар. Това минало за една част от ъндърграунда предполага мъст, за друга част от ъндърграунда, който вече е някъде аранжиран по етажите на властта, предполага възможност миналото да се заличи и да се разчистят сметки, като се използва държавата", каза още Татяна Дончева. "Мисля, че когато мутри се бият с мутри, те много-много не придирят да се преследват за нещо, което действително са направили. Те си знаят, че са направили много работи, и че за каквото и да ги хванеш, все ще им е малко, поради което смятат, че е позволено да се монтират процеси, да се фабрикуват доказателства, да се правят всякакви неща и че всичко това е позволено", допълни тя. "Не може един старшина от Пазарджишкото милиционерско училище да бъде наричан политически инженер, щото той просто е старшина от милиционерското училище в Пазарджик, независимо дали някой му е дал и висше образование от някой ПУЦ, за да го направи доцент. Той просто е старшина от Пазарджик и той нито може да прави политически проект, нито да прави идея за национална сигурност, нито нещо друго. Той може да е само бясно амбициозен", смята Дончева. Тази работа просто е мутри срещу мутри за сметки, които имат да уреждат, завърши Татяна Дончева.      



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван бяха приети окончателно от американския Конгрес

Съединените щати ще започнат да изпращат нови оръжия и оборудване на Украйна още тази седмица, каза американският президент Джо Байдън, след като помощният пакет за Киев беше приет от Конгреса. Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда долара за оръжейни доставки и финансова помощ за американските съюзници Украйна, Израел и Тайван,..

публикувано на 24.04.24 в 05:27

Последен ден за регистрация на партиите и коалициите за изборите на 9 юни

Днес изтича крайният срок, в който партиите и коалициите могат да подават в Централната избирателна комисия документите си за регистрация за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент. Също до днес кметовете на общини определят местата за обявяване на избирателните списъци и уведомяват..

публикувано на 24.04.24 в 04:18

Президентски избори в Северна Македония

Избори за президент има днес в Република Северна Македония. За доверието на гласоподавателите се борят седем претенденти,  сред които настоящият държавен глава Стево Пендаровски и министърът на външните работи Буяр Османи. За първи път албанската опозиция в страната ще участва в избори с една обща кандидатура. Продължаването на евроинтеграционния..

публикувано на 24.04.24 в 04:06

В Италия заловиха крадец, маскирал се като Мики Маус

В Милано е задържан крадец, който дълго време обирал хора, маскиран като Мики Маус. Действал маскиран като Мики Маус заедно с предполагаемият си съучастник, дегизиран като Мини - и двамата герои  от прочутите  анимационни  филми на Дисни.  Подвизавал се е необезпокояван в центъра на Милано с цел да ограби родителите на децата, които, привлечени от..

публикувано на 24.04.24 в 03:49

Започва Световната имунизационна седмица

Днес започва Световната имунизационна седмица, организирана от СЗО. Този път събитието е посветено на 50-годишнината на Разширената имунизационна програма, която има ключово значение за ваксинирането на милиони деца по света. През последните години обаче има спад в броя на поставените ваксини.  При създаването на Разширената имунизационна програма през..

публикувано на 24.04.24 в 03:27
Димитър Главчев

Служебният премиер ще се срещне с представители на земеделците

Служебният премиер Димитър Главчев и новоизбраният министър на земеделието Георги Тахов ще се срещнат с представители на земеделския бранш.  Очаква се на срещата да присъства и вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, а в предварителния дневен ред е обявено, че ще се обсъждат въпроси от „спешен порядък“. Без предварително да е посочена..

публикувано на 24.04.24 в 03:07

Пореден протест заради качеството на водата в Брестовица

Жители на пловдивското село Брестовица организират пореден протест заради качеството на водата в пловдивското село, която от 4 години е замърсена с манган и е негодна за ползване.   В  края на работния ден те ще блокират Околовръстния път на Пловдив и Пещерско шосе.  Хората от Брестовица заявиха още миналата седмица , че не могат  повече да живеят по..

публикувано на 24.04.24 в 02:31