Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева: Освобождаването на българските хуманитарни работници в Дарфур е успех на човещината

Снимка: БГНЕС

Тримата българи, които бяха отвлечени в Судан през януари тази година бяха освободени вчера. Днес се очаква те да се върнат в България. Еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева направи изявление по повод освобождаването на тримата български хуманитарни работници в Дарфур. Георгиева призова всички страни, от които зависи това, да осигурят безопасността на хуманитарните работници.

Това са страните, които страдат от вътрешни конфликти. По всяко време има между 30 и 40 страни или в конфликт, или излизащи от конфликт, или на път към конфликт. Призивът ми е и към тези страни, където природни бедствия са нанесли огромни поражения и се налага хуманитарна помощ. Хуманитарните работници имат една от най-опасните професии в света. Повече хуманитарни работници загиват и биват отвлечени, отколкото тези, които служат под сините каски, тези, които са миротворци по света, посочи Кристалина Георгиева.

Тя намира за много важно да призове правителствата, които получават  хуманитарна помощ да се отнасят по-сериозно към защитата на хуманитарните работници. В конкретния случай, суданското правителство положи усилия да бъдат освободени българите, но още по-добре ще бъде, ако не се стига до отвличане, добави Георгиева. Тя обясни, че проблемът се нарича международно хуманитарно право, правото на защита на цивилните, на защита на хуманитарните работници, както и правото да има наказание срещу похитителите.

Еврокомисар Георгиева подчерта, че сигурността на хората е отговорност на държавата и трябва във всеки конкретен случай да се намери решение, което най-вече да работи за жертвите, да бъдат защитени човешките животи. Това е въпрос, който най вече е в ръцете на страните, които са всъщност получателите на тази помощ, добави Кристалина Георгиева. Тя смята за необходимо да се работи за подобряване на ролята на международните организации на ООН в свят, който става по-богат, но и с повече рискове. Въпросът е как да укрепим взаимовръзките между правителствата на страните, където има мироопазващи мисии и самите мисии, да се направи така, че да се осъзнава, че те работят за една и съща цел - безопасността на населението, безопасността на хуманитарните работници и в крайна сметка превръщането на тази безопасност в по-добри условия за живот, в просперитет на самото население на тези страни. Тези проблеми не са решени, не защото няма желание да бъдат решени, а защото са много трудни за решаване, коментира еврокомисар Кристалина Георгиева. Тя поясни, че страните в които има миротворчески мисии много често се чувстват ограничени, имат съмнение за своята независимост поради присъствието на такива мисии.

Еврокомисар Кристалина Георгиева посочи, че през цялото време на задържането на българските пилоти, Еврокомисията е била в контакт, както с ръководството на Световната програма по изхранването, така и с българсктите власти, за да може всички да са на една позиция, да подкрепят усилията на българското правителство в работата му със суданските власти. Кристалина Георгиева определи освобождаването на българските хуманитарни работници като успех на дипломацията и успех на човещината.

Още за виждането на еврокомисар Кристалина Георгиева за работата на хуманитарните работници в различни кризисни точки на света, за необходимостта от укрепване на взаимовръзките между правителствата на страните, където има мироопазващи мисии и самите мисии, както и за ролята на международните организации при миротворческите мисии, можете да чуете в звуковия файл с интервюто на Даниела Якова.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Онлайн лекция "Новости при лечението на Covid-19"

Сдружението "Лечение с реконвалесцентна плазма " организира онлайн лекция на тема "Новости при лечението на Covid-19". Сред участниците са д-р Чавдар Ботев и д-р Павлина Михайлова. Слушателите могат да задават своите въпроси за профилактиката на заболяването, необходимите стъпки при положителен резултат от PCR-тест, какво е мястото на антибиотиците в..

публикувано на 23.10.21 в 08:55

Банковите такси продължават да поскъпват

Банковите такси продължават да поскъпват, показа справка на БНР. От началото на следващата година една от най-големите банки у нас въвежда и такса за теглене от банкомат за пенсионери. Вдигането на банковите такси по основни платежни услуги е процес, който се наблюдава от няколко години. "Най масовите такси - такса за обслужване на сметка, такси за..

публикувано на 23.10.21 в 08:39
Ана Бърнабич

Влизат в сила Covid сертификатите в Сърбия

От днес, Сърбия въвежда задължителни Covid сертификати за ресторанти, кафенета, барове и всички закрити части на заведения и хотели. Мярката беше обявена от премиера Ана Бърнабич, цитирана от "Ройтерс". Изискването ще важи след 22 ч. И Сърбия въвежда Covid сертификати Бърнабич каза, че епидемиологичната обстановка е катастрофална и че..

публикувано на 23.10.21 в 08:18

Covid-19: Франция постави България под наблюдение

Франция постави България "под наблюдение" заради разпространението на коронавируса у нас, съобщиха от Министерството на външните работи. България продължава да е в „зелена зона“, но неваксинираните граждани и тези, които нямат сертификат за преболедуване, трябва да представят негативен PCR или антигенен тест, направен в рамките на последните 24 часа преди..

публикувано на 23.10.21 в 08:15
Снежина Петрова

Обявиха наградите за взаимно разбиране и по тясна интеграция на ЕС

Раздадени са наградите за европейски граждани за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и по-тясната интеграция в Европейския съюз за 2020 и 2021 г. Отличените получават почетен медал. Това са: актрисата Снежина Петрова за проекта ѝ за работа с деца от различни етнически групи, Фондация „Музика за България“ за проекта за музикално образование на..

публикувано на 23.10.21 в 08:12
Наталия Гаврилица, министър-председател на Молдова

Извънредно положение в Молдова заради недостиг на газ

Заради недостига на природен газ в Молдова е въведено извънредно положение. Премиерът Наталия Гаврилица обясни пред парламента, че извънредните пълномощия ще позволят на страната да внесе синьо гориво от други европейски държави. Това се налага, защото на преговорите с "Газпром" не може да се разчита. Действащият договор с руската компания важи до края..

публикувано на 23.10.21 в 08:06

15,5% от испанците признават, че са мислили за самоубийство през последната година

15,5% от испанците признават, че са мислили за самоубийство през последната година и причината за това е промяната в начина на живот по време на пандемията. Данните са от Четвъртото национално проучване на здравето и начина на живот в страната, в което са участвали 1 600 души. Склонните към самоубийство са най-вече сред 18-25 годишните. Сред тях..

публикувано на 23.10.21 в 07:21