Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Левицата подозира частни интереси зад готвените бъдещи приватизации

Дружеството "Български пощи" е сред четирите атрактивни предприятия, предложени за изваждане от забранителния списък с последваща приватизация.
Снимка: БГНЕС

Депутати от ГЕРБ предлагат скандален, по думите на опозицията, законопроект, който предвижда изменения в Закона за приватизация и следприватизационeн контрол, които ако бъдат приети от Народното съБрание ще позволят изваждането на 4 атрактивни предприятия от забранителния списък за приватизация. Става дума за дружеството, което стопанисва дипломатическите имоти в България АДИС, дружеството Български пощи, Военното издателство и Аудиовидео Орфей.

Промените в Закона за приватизация не се внасят от Министерския съвет, каквато е законодателната практика, а от група народни представители, всички от управляващото мнозинство.

Мотивацията, която бихме искали да дадем и това е записано в мотивите е, че все пак в процеса на укрепване на фискалния резерв и на Сребърния фонд, ние сме за една разумна приватизация на държавни дружества, които в момента са в забранителния списък и не носят достатъчния ресурс и дивидент на държавата. Разумна приватизация е, когато се запазват интересите на продавача и се съчетават с добрите финансови резултати под формата на цена, запазва се предмета на дейността, когато се намери един сериозен партньор, който да има опит в конкретното управление на конкретното дружество или дейност, когато се запазят социалните ангажименти за служителите. Така аргументира внесеното предложение Диан Червенкондев, депутат от ГЕРБ.

По думите му, така се дава зелена светлина на Агеницията за приватизация да подготви стратегия, която да се подложи на обществено обсъждане и да се представи на синдикатите.

Политиката на приватизация трябва да бъде наистина ангажимент на българското правителство, а не на отделни депутати, ако и те да се от управляващото мнозинство, заяви депутатът от левицата Петър Мутафчиев, бивш министър на транспорта и съобщенията. Левицата подозира частни интереси зад готвените бъдещи приватизации. Като пример Мутафчиев посочи Агенцията за дипломатически имоти в страната АДИС, в чийто капитал има 630 апартамента, почивни станции и над 20 резиденции.

Според Мутафчиев скандална ще бъде и готвената приватизация на пощите, ако дружеството бъде извадено от забранителния списък. Дружеството е на печалба и ако бъде раздържавено, управляващите от ГЕРБ по-лесно ще могат да продадат имотите му, коментира още Петър Мутафчиев. По думите му, готвената приватизация и на другите две апетитни дружества е заради атрактивните имоти, които притежават.

Вие предлагате за приватизация 4 предприятия без да знаете какво ще правите с тях, т.е. правителството не е наясно по какъв начин ще ги приватизира, не е направило анализ и същевременно казвате, че ще постигнете една справедлива и в интерес на държавата приватизация, което за мен абсурдно. Не става ясно защо трябва да се продаде АДИС и по какъв начин ще се продаде, за да предлагате да бъде изведен от забранителния списък, опонира  Петър Мутафчиев на депутата от ГЕРБ Диан Червенкондев.

Още за предложението за промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол можете да чуете в звуковия файл с интервюто на Даниела Големинова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да замълчиш, за да бъдеш чут... Росен Желязков вече не е председател на НС

Парламентът освободи предсрочно председателя на Народното събрание Росен Желязков.   Решението беше подкрепено от 129 народни представители от "Продължаваме промяната" - "Демократична България", " БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ", "против" гласуваха 103 от ГЕРБ-СДС и ДПС.  Проектът на решение беше внесен и подписан вчера от..

публикувано на 25.04.24 в 12:55

Три смолянски села ще са с нарушено водоподаване заради авария

Поради авария на довеждащ водопровод до 17:00 часа ще бъде нарушено водоснабдяването на потребителите на смолянските села Търън, Подвис и Ровино. "Водоснабдяване и Канализация" ЕООД - Смолян се извинява за неудобството и благодари за разбирането. 

публикувано на 25.04.24 в 12:44

Миньори и енергетици блокираха движението в центъра на София

Миньори и енергетици, членове на КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест пред сградите на Народното събрание и Министерския съвет. Те очакват Парламентът да гласува отлагане на либерализацията на тока с поне още три години. На място са се събрали хиляди миньори и енергетици от цялата страна и обявиха, че очакват още няколко..

публикувано на 25.04.24 в 12:38

Половината 13-годишни младежи на Острова са употребявали алкохол

Една трета от 11-годишните и повече от половината от 13-годишните в Обединеното кралство са употребявали алкохол, което я поставя на челно място от 44 държави, изследвани в доклад на световни здравни експерти. Притеснителен факт е, че момичетата са по-склонни от момчетата да пият и да се напиват на 15 години в Англия, Уелс и Шотландия. В..

публикувано на 25.04.24 в 12:30

Изчезват флората и фауната в местността "Рупите"

Птиците, влечугите и уникалните лековити водорасли в местността "Рупите", които ѝ даваха статут на защитена зона, изчезват. За това алармира пред БНР дългогодишният орнитолог и природолюбител Димитър Кантарджиев, който заради изследователската си дейност там е много по-известен като Димитър Рупски.     Климатичните промени и безконтролната..

публикувано на 25.04.24 в 12:12
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: Украйна ще положи усилия да компенсира закъснението на американската помощ

Президентът на Володимир Зеленски каза, че Украйна ще направи всичко възможно, за да компенсира шестмесечното закъснение на новия пакет американска помощ в размер на 61 милиарда долара. Зеленски заяви това, след като американският държавен глава Джо Байдън одобри първоначални доставки на оръжия за Киев на стойност 1 млрд. долара, след като..

публикувано на 25.04.24 в 12:06
Съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков

Кирил Петков отговори: ГЕРБ ще трябва да се отърват от зависимостта си към ДПС

В кулоарите на парламента съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори на обвиненията, дошли от ГЕРБ-СДС и ДПС.  "Първо искам да поздравя колегите от "Възраждане", колегите от ПП-ДБ и БСП за новата коалиция, заедно с ИТН. Те ме улесняват много, че повече няма да има въпроси – нито за ДПС, нито за ПП, нито за сглобки", каза лидерът на ГЕРБ..

публикувано на 25.04.24 в 12:02