Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Решението на Комисията за конфликт на интереси не оневинява Владимира Янева

Снимка: Архив

Парадоксалното в случая е, че няма кой да обжалва подобно решение, тъй като то е благоприятно за Владимира Янева. Това коментира съдебният репортер Силвия Великова в предаването "12+3" във връзка с решението на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси по казуса с Владимира Янева. Чисто хипотетично, ако гражданин подаде сигнал за конфликт на интереси или друга институция подаде такъв сигнал, то тя би била заинтересована да потърси реванш на това решение в съда. Тук обаче всичко стигна до тази Комисия, след като ВСС беше притискан да се произнесе по казуса дали е била в конфликт на интереси по случая "Софийски имоти", обясни Великова.

Така че няма кой да обжалва това решение и в случая то ще влезе в сила, във вида, в който влиза. Това решение не оневинява. Виновен или невинен са категории от наказателното право, така че няма как тук да използваме този термин, каза още Великова.

През 2002 година Владимира Янева като пълномощник на баща си купува два имота от това дружество. 2009-2010 година жребият праща дело за злоупотреби в "Софийски имоти" при нея. Вместо да си направи отвод, тъй като тя е свързана с покупки от това дружество, тя прекратява делото, тъй като намира основания за допуснати процесуални нарушения. След като ВСС дълго се колеба какво да направи, използва едно писмо на Владимира Янева, която поиска да бъде проверена и препрати казуса.

От 1 януари 2009 година влиза в сила Законът за конфликт на интереси, а сделките са от 2002 година. Презумпцията е, че няма как да знаеш през 2002 година, че ще има такъв закон. Янева поема това дело, но поема дело срещу лица от "Софийски имоти", сред които е Тошко Добрев. Комисята за конфликт на интереси припомня, че решението не е еднолично на Добрев, обясни Великова.

Комисията борави и с понятието частен интерес, от които са настъпили облаги. Според комисията при Янева няма частен интерес, тъй като имотите са закупени за баща й. Не се прави пряка връзка между сроковете и темповете, с които тя е насрочвала делата си, и възможната облага, тъй като те смятат, че няма как, щом като имотите са закупени през 2002 година, това да е свързано с тези имоти.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Две нови социални услуги в Силистра

От днес в Силистра започват работа Център за грижа за лица с психични разстройства и Център за грижа за възрастни хора с невъзможност за самообслужване. Финансирането общо е в размер на малко над половин милион лева по ОП „Развитие на човешките ресурси“. След 12 месеца новите услуги ще се финансират вече от държавния бюджет. Двете социални заведения..

публикувано на 01.12.21 в 18:17

КЕВР: Няма да има драстичен скок в цената на тока

Няма да има драстичен скок в цената на тока след нова година , заяви председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране Иван Иванов на Международна конференция за енергийната и климатичната сигурност. Според него новата цена на електричеството ще бъде поносима за домакинствата. Иванов коментира и възможността за евентуално..

обновено на 01.12.21 в 18:14

Свищов без вода за неопределено време заради авария

Голяма авария на довеждащия водопровод ще остави Свищов без вода за неопределено време. Аварията е възникнала по напорната част на водопровода в района на село Вардим, захранващ град Свищов. Теренът е много проблемен, коментира за „Хоризонт“ кметът на Свищов Генчо Генчев:  „Теренът силно е оводнен и затруднява работата на екипите, за да могат да..

публикувано на 01.12.21 в 18:04
Мартин Харизанов, Александър Иванов, Любомир Талев

ГЕРБ: Адвокатска кантора, свързана със "Сиела Норма", обслужва ДКК и ББР

Държавната консолидационна компания и Българската банка за развитие се обслужват от една и съща адвокатска кантора, която е свързана с фирмата за доставка на машините за гласуване "Сиела Норма". Това обявиха членове на ГЕРБ на брифинг в централата на партията. Според Любомир Талев това потвърждава данните за сключения втори дублиращ договор с..

обновено на 01.12.21 в 17:59
Валери Белчев

710 лв. минимална заплата в проектобюджет 2022

710 лева минималната заплата, 20 на сто по-високи детски добавки, продължаване на подкрепящите мерки заради Covid пандемията с 6 месеца. Това предлага служебното правителство в проектобюджета си за следващата година. Предвижда се финансовата рамка да се обсъжда със социалните партньори на 16 декември, а ден по късно да бъде приета от..

обновено на 01.12.21 в 17:55
Ваня Караганева

Ваня Караганева отговори на обвиненията, заради които беше отстранена като изпълнителен директор на ДКК

"Заседанието на Съвета на директорите (СД) на „Държавна Консолидационна Компания“ ЕАД, за което е съставен Протокол №989 от 29.11.2021 г., е проведено в състав трима от петима членове на Съвета на директорите. Заседанието е проведено в нарушение на Търговския закон, Устава на Дружеството и Правилата за работа на Съвета на директорите, тъй като..

обновено на 01.12.21 в 17:46

Безплатен градски транспорт в Генуа

От днес до края на март градският транспорт в италианския град Генуа ще бъде безплатен. Това е първи експеримент в Италия, в голям град - областния център на Лигурия. Метрото в Генуа ще е безплатно в часовите пояси между 10 и 16 часа и между 20 и 22 часа. Обмисля се и автобусният транспорт да бъде безплатен в определени отрязъци от деня...

публикувано на 01.12.21 в 17:41