Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Стойно ми, малай моме” – 327 песни от Средна Западна България

Снимка: Архив

С музикални илюстрации разлистваме страница по страница сборникът, събрал 327 песни от Средна Западна България. Шопският музикален маршрут от Трънско до Софийско, от Радомирско до Кюстендилско, Годечко и Граово чертаем заедно с автора на „Стойно ми, малай моме” – Светла Цветкова и етномузиколога Румяна Цинцарска – гости в студиото на „Музикална шарения”.

Анушка Михайлова

Книгата – сборник с народни песни от Шоплука представя 42-ма солисти (певици и певци) и шест дуета, подредени по азбучен ред (от Анушка Михайлова до Цветанка Илчева). Наред с изложените автобиографични данни и снимков материал на изпълнителите, авторката прецизно представя целия обем от информация с нотография и текст.

Появата на сборника днес е необходима като противовес на всичко онова, което иска да „задуши” чистия български фолклор, споделя рецензентът доц.д-р Светла Станилова.

В уводната част проф.д.изк. Лозанка Пейчева припомня най-важното за песенната традиция на Шоплука и допълва: Книгата дава нова възможност за активно преобразуване на шопските песни. По свой начин Светла Цветкова адаптира и преработва ценностите на шопските певци и песни, вече пренастроени от професионалните народни музиканти под натиска на модернизацията и глобализацията. Търсят се нови възможности за пробив и развитие на шопската песен, за стимулиране на интереса към нея.

Светла Цветкова

Светла Цветкова е родена в град Кюстендил. Завършила е музикалното училище в Котел и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив. От 1994 г. пее в хор „Големите български гласове”, с който осъществява десетки музикални проекти. В периода 1989-1992 г. дешифрира около 1000 народни песни от Кюстендилско, събирани при теренни експедиции, като 100 от тях са включени в книгата „Черешчица род родила” в съавторство с Галя Чохаджиева.

В музикалния фонд на БНР регистрира шест кюстендилски песни с Оркестъра за народна музика, обработени от Боян Нанков, под диригенството на Добрин Панайотов. Днес Светла Цветкова е преподавател по народно пеене в НМУ „Любомир Пипков”.

В първия звуков файл ще чуете разговор със Светла Цветкова и Румяна Цинцарска, а музикалното пътешествие из Шоплука осъществяваме с гласове от Златния фонд на БНР и песни на: Олга Борисова („Стойно ми малай моме”) от Кюстендилско, Анушка Михайлова от Трънско, Борка Тричкова от Драгоманско, братя Митеви от софийския кв. „Владая”, Радка Алексова и Павлина Горчева от Пернишко, Павел Сираков от Радомирско.

Спомен за шопкинята Руска Божилова

На 13 ноевмрви 2011 г. след дълго боледуване ни напусна известната певица Руска Божилова-Началничка. В специалия очерк за певицата на страница 243 в книгата „Стойно ми, малай моме”, етномузикологът проф.Лозанка Пейчева пише:

Родена на 30 юни 1931 г. в с.Дяково, Дупнишко. През моминските си години усвоява спонтанно местната многогласна песенна традиция, особено впечатлена е от песните, изпълнявани по „тройки” от жените в селото. През 1953 г., след конкурс започва работа като професионална певица в Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”. Участва във всички програми като солистка, хористка и камерни формации. Тя влиза в ансамбъла с целия си репертоар от дяковски песни. Филип Кутев и други композитори след него обработват различни песни от репертоара на Руска Божилова. Сред най-популярните са: „Бре, Петрунко”, „Димянинка конь водила”, „Люляй Доне”, „Трендафилчето, каламфирчето”, „Три ми звезди”, „Огреяла месечинка”.

Певицата има големи наши и международни награди. В дует с Мария Рангелова (певица от трънския край) получава І награда от Световния младежки фестивал във Вършава през 1955 г., а в дует със Стояна Лалова печели най-високото отличие „Златен паун” на Световния конкурс за народна музика в Будапеща.

През последните 50 години Руска Божилова е едиствената дяковска певица, която участва в представянето на модернизираната дяковска песенна традиция в нови надлокални контексти (фолклорен ансамбъл, концерти, медии)”.

Фонотеката на БНР съхранява музикални документи с гласа на Руска Божилова. Певицата е оставила звукозаписи с групата на Цвятко Благоев, оркестъра на Иван Кирев, Оркестъра за народна музика, както и акапелни песни в дует с Цвета Божилова, Анка Балабанова, Мария Рангелова и тракийката Стояна Лалова от Ямболско. Песните са обработени от Иван Кирев, Боян Нанков и Николай Кауфман. 

Във втория звуков файл почитаме шопкинята Руска Божилова със спомените на Румяна Цинцарска и изпълненията: „Огреяла месечинка” (дует с М.Рангелова), „Тудора лиляк кършила” (дует със Ст.Лалова), „Дона иде от лозето” (ОНМ на БНР, обр.Боян Нанков) и „Три ми звезди” (дует със Ст.Лалова).

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сцена от „Криворазбраната цивилизация“ на Музикално драматичен театър - Велико Търново

Първото издание на Софийския фестивал на музикалния театър ще се проведе в София

Първото издание на Софийския фестивал на музикалния театър, учреден от столичната оперета, но с участието на трупи от страната, започва на 25 юни на специално изградена за целта сцена в парка на Военната академия "Георги С. Раковски". „Една вечер с хитовете на Бродуей“ могат да гледат зрителите от 20 вечерта в петък. Фестивалът ще приключи..

публикувано на 24.06.21 в 19:06
Фрагмент от спектакъла „Танцови маниаци“

„Танцови маниаци“ на фестивала "Антистатик"

Симона Дяконеску е хореограф и филмов творец, работи в Букурещ, Румъния. Основател е и директор на "Tangas Collectiv" и на "Букурещ денс фестивал" към Националния танцов център в столицата на северната ни съседка. Тя създава хореографията на „Танцови маниаци“: "Да, това е, което се случва с „Танцовите маниаци“ през 1580 година в..

публикувано на 24.06.21 в 12:58
Софийската филхармония в зала „България“

Почит към Пиацола в концерт на Софийската филхармония

С концерта „100 години Пиацола” тази вечер Софийската филхармония ще отбележи един век от рождението на музиканта, смятан за обновител на аржентинското танго – Астор Пиацола. В концерта ще прозвучат и солови изпълнения на бандонеон и пиано. За да влезе публиката в атмосферата на тази темпераментна музика, в началото на концерта ще прозвучи..

публикувано на 24.06.21 в 10:59
Галерия „Квадрат 500“

Елина Кешишева с изложба в „Квадрат 500“

Българската фотографка Елина Кешишева, която от 25 години живее и работи в Париж, открива изложба тази вечер в „Квадрат 500“. Експозицията е част от поредицата „Майстори на фотографията” и това е нейното 13-о по ред издание. Елина Кешишева е първият български фотограф, който снима за най-големите френски списания и прави пробив в..

публикувано на 24.06.21 в 08:20
Красимир Кюркчийски

Спомен за композитора Красимир Кюркчийски

На 22 юни, преди 85 години е роден големият български композитор Красимир Кюркчийски. И въпреки че той напусна този свят преди вече десетилетие - на 15 декември 2011 г., споменът за него и неговото творчество е още жив, още вълнува. Всъщност темата Кюркчийски и неговото творчество е огромна - няма да ни стигне и месец да отбележим неговите..

публикувано на 23.06.21 в 20:58
Кристоф Ешенбах

Кристоф Ешенбах ще гостува на Европейския музикален фестивал през декември

Въпреки многото промени в календара, наложени от пандемията, Европейският музикален фестивал отново предлага на публиката букет от елитни събития и гостувания на звезди от световната сцена. Форумът започна още през април с поредица онлайн излъчвания на образователни програми. Последваха церемонията по раздаването на наградите "Златно перо" и събитието..

публикувано на 23.06.21 в 20:36

Проф. Камелия Касабова показа свои картини в галерия "Финес"

Юристът проф. Камелия Касабова, заместник-председател на 39-то и 40-то Народно събрание и председател на Помирителната комисия по платежни спорове откри своя изложба "Срещи по пътя" в галерия "Финес" в София.     " Започнах да обикалям и то нееднократно европейските галерии. Като станах по-голяма започнах да си купувам картини на известни..

публикувано на 23.06.21 в 20:25