Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Старците” в Средногорието играят на Сирни Заговезни

"Старците" от град Баня, Пловдивско
Снимка: Архив

В деня за прошка – Сирни Заговезни, от който започва дългият 7-седмичен Велик пост преди Великден, е кулминацията на кукерските маскарадни игри, които се провеждат през цялата Сирна (Простена или Опрощаваща) неделя. В Тракия, Североизточна България, Средногорието и Родопите по това време на годината се устройват т.нар. игри с предрешване с главни герои, наричани кукери, сурвакари, джамали, бабугери, станичари, дервиши, старци и пр. Съврменните модели за представяне на маскарадната обредност, като фестивалите от национален и международен характер, регионални, селищни и общински празници, представят съвкупността от кукерската традиция в различни краища на страната. Маскарадни центрове на кукерските игри са фестивалите в Перник, Ямбол, Раковски, Стара Загора и други.

Старци от Карловско

В Ямбол за поредна година се проведе маскарадният фестивал "Кукерландия", в който участваха 40 групи от областите Ямбол, Сливен, Бургас, Шумен, Стара Загора, Перник, Кюстендил и Благоевград. Сред новите участници бяха кукерите от Петрич и маскарадна група от хърватската столица Загреб, съобщи кореспондентът на БНР в Ямбол Даниела Костова.

Старците от Отец Паисиево

Най-добре организирани в танцово отношение са вресовските кукери и карловските старци, където през Сирната неделя в дните: понеделник, сряда и петък, маскирани дружини обикалят с древен танц. На Сирни Заговезни в Стремската долина и някои селища в Подбалкана и Средна гора, традиционните старчовски игри са запазени, като истински народен театър на открито, където изпълнители и зрители са действащи лица. На традиционния общински кукерски празник в гр.Карлово се събраха 12 състава от селищата в региона, които на Сирни Заговезни (неделя) отново ще раздръкат хлопки и звънци. 

Това са „страци” с красиви островърхи „качулки” (маски) - конусовидни, изработени от бял плат, а в село Отец Паисиево, община Калояново, играят „старците” с най-високите маски - над 3 метра.

Точно на Сирни Заговезни (26 февруари, неделя) от 16.45 часа гледайте телевизионната премиера на етнографския документален филм „Сънувам старци”, който спечели две награди – наградата на публиката на ХІІ Международен етнографски филмов фестивал в Лондон и специална награда за „опазване на нематериалното наследство” от Международния фестивал на етнографския филм в Белград. Независимо дали са направени в Кан или Тутракан, автентичните хорски истории докосват сетивата и естествено намират пътя към публиката, споделя режисьорът и сценарист на филма Адела Пеева. „Сънувам старци” е филм за малкото подбалканско село Сушица в Южна България и неговите жители, за една древна традиция, която те са запазили почти непокътната до ден днешен и за едно приятелство – вечно като самата традиция.

Повече инфомария за филма и неговите главни герои, можете да намерите тук.

"Старците" от град Баня

От звуковия файл ще чуете разговор с най-младите „старци” в Средногорието от кукерската група на град Баня, Пловдивско, носители на редица награди от фестивалите „Сурва” в Перник, „Кукове” в град Раковски и др. 
   

По публикацията работи: Мирослав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Летящите охлюви и вълшебни механизми на Атанас Хранов

"Героят Наско Х. се появи отново след толкова години на забвение. Най-накрая пак излезе и се надявам да продължи да живее неговия приказен живот . Появи се в три романа, но след това Александър Секулов започна да се занимава с драматургия, написа други романи и малко ми липсваше. Той самият предложи да напише една от историите за Наско Х. Така..

публикувано на 18.04.24 в 09:57
Евгени Иванов, орнамент

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век се открива утре вечер - 18 април. Изработени преди стотици години екземпляри ще бъдат показани в галерията на Българския културен институт във френската столица. Става дума за 40 оригинални български килими от 19 -ти и 20 -ти век, които до този момент не са показвани и..

публикувано на 17.04.24 в 19:25

Националното радио раздава годишните музикални награди БНР Топ 20

Годишните музикални награди БНР Топ 20 ще бъдат връчени на 3 май, петък, в столичния клуб "Строежа".  Отличия ще бъдат връчени на: -   песента с най-висок резултат от гласовете на слушателите на сайта top20.bnr.bg ; -   песента с най-висок резултат от гласуването на музикалната редколегия на БНР Топ 20;  -   песента, заемала..

публикувано на 17.04.24 в 16:28

В Пловдив откриват изложбата "Хляб наш насъщен"

Поредица от библейски и евангелски сюжети и персонажи, претворени върху старинни дървени предмети от бита, свързани с хляба – това е изложбата "Хляб наш насъщен", която от днес могат да разгледат пловдивчани и гостите на града в галерията на Дружеството на пловдивските художници. Експозицията е дело на Вихра Григорова и съдържа около 30..

публикувано на 17.04.24 в 11:48

“Великият Гетсби“ – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през изминалата и тази седмица, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и..

публикувано на 16.04.24 в 18:29
Мадам Бътерфлай

Великолепно начало на "Опера в киното"

С удоволствие се връщам към скъпите музикални спомени от миналото лято, когато имах щастието да присъствам на два изключително красиви спектакъла от юбилейното стотно издание на оперния фестивал на Арена ди Верона. Гледах продукцията на Уго де Ана на “Тоска“ и възстановка на продукцията на Франко Дзефирели на “Мадам Бътерфлай“. Разбира се, не е..

публикувано на 16.04.24 в 17:22

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 25-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива:  20.05-21.00 ч.: Отзвук от три изключителни събития: - Бродуейският мюзикъл “Фантомът на операта“ гостува в зала 1 на НДК - Премиера на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – постановка на знаменития хърватски..

обновено на 15.04.24 в 18:53