Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Младенов оцени като изключително успешна българската визита в Катар

Снимка: БГНЕС

Това е най-успешната визита в полза на лобиране на българския бизнес, което до момента сме правили. Това заяви в интервю за предаването "12+3" министърът на външните работи Николай Младенов. Той съобщи, че през май ще приключи подписването на споразумението с Катар за първия инвестиционен пакет, който ще бъде на стойност 100 млн. евро: Трябват усилия от наша страна, защото ние сме страната, която иска да види тези инвестиции в България, и трябва да се предложат реални проекти, които да отговарят на най-високите стандарти – международни и инвестиционни, защото тук съревнованието на проекти е огромно. Ако ние не сме два пъти по-агресивни и три пъти по-концентрирани в това, което правим, и ако искате четири пъти по-иновативни в това, което предлагаме, никой няма да ни забележи и ще си стоим вкъщи и ще се оплакваме, че чуждите инвеститори не обръщат внимание на България. Сега е важно да се идентифицират първите проекти, които ще влязат в това споразумение и които ще получат финансиране от катарската страна. Ако те са успешни, ще има още инвестиции.

Младенов очаква през април в България да дойде катарската делегация, за да се видят конкретните проекти, върху които ще се насочат: Интересът и доброто намерение е налице. Ако ние не се възползваме от него, проблемът няма да е в Катар, проблемът ще е наш. Моето намерение е категорично – да не оставя едно камъче непреобърнато, да не оставя един ден загубено време, докато не видя в България да влязат свежи пари от тази държава, започващи реални проекти, в които да се създадат реални работни места и хората да имат полза от това в нашата страна.

Относно коментарите около слабия интерес на катарския бизнес към бизнес форума в Доха, външният министър коментира: Ако смятате, че инвестиции за 100 млн. евро в България са "зелен хайвер", сте добре дошли да коментирате нещата както искате. Аз не искам да влизам в този безумен диалог, който тръгна по българските медии. В рамките на посещението, българските компании имаха срещи с основни катарски инвеститори. Министър-председателят на Катар потвърди конкретният интерес държавата да инвестира поне 100 млн. евро в България в 3 сектора – туризъм, инфраструктура и земеделие. Това е началото. Оттук нататък това, което всички трябва да знаят, е, че България е изключително непозната в тази страна. 120 или 200 хил. евро в момента е търговията между нашите две страни. В Гърция преди месец бяха подписани инвестиции на Катар на стойност над 1 млрд. евро. Ако ние искаме да имаме такива размери, не трябва да се занимаваме с тези разправии, с които се занимават българските медии днес, а трябва да се съсредоточим върху реалните инвестиции и реалното установяване на контакти с инвеститорите. /.../Много учудващо ми е, че никой до момента не се е позаинтересувал от това къде ще отидат инвестициите, за които говорим, какви са реалните стъпки, които са нужни, за да могат те да се случат, а се занимаваме с някакви въпроси, които реално не съответстват на ситуацията в момента. Когато има приключени договори и подписани инвестиции, тогава ще говорим – всичко останало е някакъв шум, който е тотално излишен и абсолютно непродуктивен.

Обещанието на Катар да инвестира 100 млн. е голям успех на българската делегация и на премиера, смята журналистът Мохамед Халаф. Проблемът не е в Катар, нито в другите държави, проблемът е тук в България. Досега тези инвеститори, които бяха дошли в България, като Кувейт например, бяха разочаровани от администрацията, корупцията и липсата на законови бази и сигурност за инвестициите им. /.../ Трябва да уредите вашата държава, трябва да промените манталитета на тази администрация, трябва да спрете корупцията, защото това унищожава имиджа на държавата, която има много ресурси за инвестиции. Има много възможности, но не се използват, коментира той.

Българският частен бизнес не е коректен, а бизнесмените много лъжат - това е общото впечатление на всички, които идват, подчерта журналистът. Според него катарските бизнесмени вероятно не са знаели за бизнес форума.

Интервютата чуйте в звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Огнян Минчев

Огнян Минчев: Навлизаме във все по-дълбока политическа криза

Политическата сила на Румен Радев нараства в конкретната ситуация , въпреки обстоятелството, че променената Конституция ограничава възможностите за неговия избор за служебно правителство. Това заяви пред БНР политологът проф. Огнян Минчев. Според него президентът ще се опита да овладее тази ситуация , дори с риска да пропусне определени..

публикувано на 28.03.24 в 10:31

Сигнал за бомба и в Съдебната палата в София

Сигнал за бомба и в сградата на Съдебната палата. Той е подаден в 9 часа в четвъртък. По-рано такъв сигнал е  получен и на електронната поща на СУ "Свети Климент Охридски ". И на двете места текат проверки, като за момента не е открито нищо обезпокоително. Сигнал за бомба в Софийския университет вдигна полицията на крак

публикувано на 28.03.24 в 10:05

Рециклирането в България: Проблем са инфраструктурата и отпадъците от домакинствата

Качественото събиране на отпадъците и качественото им рециклиране са основните пътища за изпълнение на целите на Европейския съюз (ЕС), свързани с отпадъците от опаковки и влагането на рециклирано съдържание в тях. Това заяви Цветанка Тодорова, председател на Българска Асоциация "Полимери". Във връзка с предстоящото приемане на Регламента за..

публикувано на 28.03.24 в 09:35
Мирослав Иванов

Мирослав Иванов: Службите и "мястото на ДПС за регулаторите"- спънката за общ кабинет

Имаше предостатъчно предпоставки да имаме поне още 9 месеца кабинет , изказа мнение пред БНР Мирослав Иванов от ПП-ДБ. Той напомни поетите ангажименти преди 9 месеца, изброи направеното досега и заяви, че реформите е трябвало да продължат, за да се постигнат големите цели. По думите му смяната на вътрешния министър е поискана още след..

публикувано на 28.03.24 в 09:30
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сигнал за бомба в Софийския университет вдигна полицията на крак

Сигнал за бомба в Софийския университет "Свети Климент Охридски " е подаден тази сутрин. На електронен адрес във висшето училище е получено съобщение за поставено взривно устройство. Имейлът с предупреждението е получен малко след 8:00 часа тази сутрин. От МВР уточниха, че на място има полиция. Извършват се проверки, но до момента не е..

публикувано на 28.03.24 в 09:10
Христо Христев

Доц. Христо Христев: Проблемът ще дойде, ако всички потенциални кандидати за служебен премиер откажат

Трудно ми е да кажа дали сме пред конституционна криза,  посочи пред БНР  доц. Христо Христев, адвокат и преподавател в Софийския университет. Третият мандат - в ръцете на ИТН. Радев им го връчва в 11 часа Парламентът обяви първия мандат за неуспешен "Има широк кръг от потенциални кандидати за министър-председател в служебното..

публикувано на 28.03.24 в 09:05

Атанас Георгиев: Eнергетиката и крайните цени ще стават все по-чувствителна тема

"Темата за либерализацията на тока за бита отдавна е на дневен ред. Основната причина за това е, че цените на електроенергията са много чувствителна политическа тема. Включително това, че очевидно предстоят нови избори, не е в подкрепа на това реформата да бъде приключена ". Това коментира пред БНР деканът на Стопанския факултет на Софийския..

публикувано на 28.03.24 в 08:46