Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делян Добрев и Десислава Атанасова положиха клетва като министри

Снимка: БГНЕС

Делян Добрев и Десислава Атанасова са новите министри на икономиката и на здравеопазването, реши парламентът. БСП, ДПС и "Атака" гласуваха против персоналните промени, а Синята коалиция не участва в гласуването. След като положи клетва, новият министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев благодари за доверието и обеща, че казусът "Белене" ще бъде разплетен, като подчерта:

Вече заявихме многократно позицията на правителството, че българо-руски проект няма да има... Възможно е реакторът на "Белене" да бъде нов, седми блок на АЕЦ "Козлодуй"... Разбира се, това отнема време.

Министър Добрев посочи, че най-важна задача ще му бъде подпомагането на малкия и средния бизнес със средства от оперативната програма "Конкурентоспособност". 

По време на дебатите лидерът на БСП Сергей Станишев посочи, че смяната на министри няма да промени правителствената политика: 
Отговорността трябва да носи министър-председателят. Неведнъж господин Борисов е казвал и демонстрирал, че министрите са обикновени изпълнители на неговата воля.

Лютви Местан обяви, че ДПС иска да чуе анализ на допуснатите грешки в здравеопазването и икономиката: 

Същината на дебатите днес би трябвало да се сведат не до въпроса кой си отива, а защо си отива. Защото този, който си отива, би следвало да си отива за несвършена работа.

Волен Сидеров поиска прекратяване на заседанието заради отсъствието на премиера Борисов като парламентът обяви бойкот: 
Вземете се в ръце, колеги, преди всичко от ГЕРБ, върнете се към собственото си достойнство и самоуважение и изискайте от министър председателя също да ви уважава и да бъде тук, когато представя своите кандидатури.

Мартин Димитров от Синята коалиция посочи, че никой не може да върне времето на пропуснатите реформи и препоръча на новия министър на икономиката:

Най-важното е да не влошите нещата повече. Някакви грандиозни успехи не може да постигнете. Поне трябва да се опази стабилността.

При предаването на поста в здравното министерство новият министър Десислава Атанасова получи букет с цветя от д-р Стефан Константинов. След кратка среща Константинов съобщи какви съвети е дал на наследника на поста:

Първото – да не опитва големи реформи в здравеопазването. Второто е да не гледа в канчето на фармацевтичния бизнес, ако не пие от него и третото е на големите хора да казва "да".

Десислава Атанасова припомни приоритетите си в Спешната помощ, лекарствената политика и кадрите:

Първото нещо, което ще направя е предложение пред МС за отпадане на тавана за лечение на деца в чужбина.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Председателят на правната комисия в парламента Радомир Чолаков

ГЕРБ и ДПС не искат заседания на НС през предизборната кампания, опозицията - против

Народите представители обсъждат четири различни проекта за промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Основната промяна е внесена от ГЕРБ-СДС и ДПС, която предвижда по време на предизборната кампания до свикване на новия парламент да не се провеждат пленарни заседания и заседания на парламентарни комисии...

публикувано на 18.04.24 в 10:05
Димитър Радев

Димитър Радев: Присъединяването към еврозоната по-късно през 2025 г. е възможен сценарий

Присъединяването към еврозоната по-късно през 2025 г. е възможен и на този етап по-вероятен сценарии. Това заяви управителят на Българската народна банка Димитър Радев в интервю за БТА. Управителят на БНБ заяви още, че "бюджетът трябва да е антицикличен или казано по друг начин - антиинфлационен, какъвто в момента той не е. Глобалният, а и..

публикувано на 18.04.24 в 10:02

Откриват мемориал "Тутраканска епопея 1916" в с. Шуменци

Днес и утре в Тутракан ще се проведе национална научна конференция под надслов " Културното наследство на Тутракан и неговото място в добруджанската история " по повод Международния ден за опазване на недвижимото културно наследство. Конференцията ще включва четири пленарни заседания, в които ще вземат участие 36 научни и музейни специалисти,..

публикувано на 18.04.24 в 10:00
Изглед към сградата на британския парламент

Продължава битката на двете камари на парламента на Острова по законопроекта "Руанда"

Във Великобритания продължава битката между двете камари на парламента по спорния законопроект за депортиране в Руанда на търсещи убежище на Острова. Трети пореден ден тази седмица законодателството се прехвърля между Камарата на общините и Камарата на лордовете, като лордовете внасят поправки, а депутатите ги отменят. За да може един..

публикувано на 18.04.24 в 09:52

Тревожна тенденция: Работещите бедни се увеличават постоянно

" Ситуацията на пазара на труда е противоречива. По-скоро е такава на застой ".  Това каза пред БНР Георги Първанов - експерт по човешки ресурси, член на УС на Българската асоциация за управление на хора и на Българската конфедерация по заетостта.  "От една страна виждаме спад на търсенето не само в IT аутсорсингa, вече има лек спад на..

публикувано на 18.04.24 в 09:25
Мартин Димитров

ПП-ДБ иска извънредно заседание на НС за "Булгаргаз"-"Боташ"

От ПП-ДБ внесоха искане за извънредно заседание на парламента с единствена точка в дневния ред – обсъждане и приемане на доклада на Временната комисия по повод споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ". Според Радослав Рибарски докладът съдържа "изключително скандални факти и разкрития", които не бива да остават..

публикувано на 18.04.24 в 09:23
Йенс Столтенберг

НАТО обсъжда предоставянето на още военна помощ за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг свика утре заседание на Съвета НАТО - Украйна, за да се обсъди предоставянето на още военна помощ за Украйна, основно за противовъздушната й отбрана. В събота Камарата на представителите на американския Конгрес  ще гласува предложението за отпускане на дълго отлаганата военна помощ за Киев в размер на..

публикувано на 18.04.24 в 09:14