Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тома Белев: Над 90% от пожарите в България са в следствие на човешка дейност

Снимка: Мария Рачева

Над 90% от пожарите в България са вследствие на човешка дейност или небрежност. Това каза в предаването "Хоризонт до обед" Тома Белев от Коалиция "За да остане природа в България" и бивш директор на Национален парк "Витоша". Той е категоричен, че трябва да се инвестира в превенцията, включително и в техника.

Основно в планински територии, където стават горските пожари, при които имаме една неразвита пътна мрежа, ние трябва да наблегнем на осигуряване на необходимата техника, която да се справи с подобни случаи. Основно това е техника за въздушно гасене на горски пожари. Тази година отново се обърнахме към премиера да се опитаме да осигурим средства, и европейските програми ни дават тази възможност, за да може да закупим съответната техника. Според нас са необходими поне 3 или 4 специализирани вертолета за борба с горските пожари, посочи той.

В Програмата за развитие на селските райони съществува такава мярка, която е отворена и за държавните собственици на гора, каза Белев и добави обаче, че тя е ограничена финансово до около 300 000 евро, с които не могат да се купят вертолети и самолети. С тези пари могат да се закупят специализирани автомобили за гасене на горски пожари. Дискутира се възможността средства от ОП "Околна среда", които не могат да се използват поради липса на готови технически проекти, част от тях да се използват също за закупуване на техника, изтъкна също Тома Белев и добави, че с тези пари ще може да се закупят и вертолети.

Система с видеонаблюдение от кули, разработена от учени на Софийския университет "Св. Климент Охридски", ще спасява Родопите от пожари. Това е проект на Университетския център за въздушно наблюдение към СУ. Подробности за проекта даде в предаването "Хоризонт до обед" директорът на центъра доц. Антон Филипов. По думите му, в момента се инсталират 15 автоматични станции, снабдени с видеотехника за наблюдение в реално време. Една от основните задачи на системата е превантивна дейност чрез извеждането регулярно на карти на опасността от пожари. При висока опасност от пожар в определена територия, ще се възпрепятстват определени дейности, които биха породили такъв пожар, посочи той. След възникване на пожар пък системата ще подпомага действията по локализирането и избора на най-добри подходи при гасенето му, добави още доц. Филипов.

Интервютата чуйте в звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жители на 9 села са притеснени да не останат без транспорт заради премахване на влакови линии в Петричко

Жителите на 9 петрички села може да останат без никакъв обществен транспорт заради подготвяно от БДЖ премахване на повечето влакови линии между Кулата-Петрич и Благоевград. От държавното дружество заявиха, че в момента се прави анализ и решение все още няма, но уточниха, че за най- натоварените линии ще осигурят алтернативен автобусен транспорт...

публикувано на 28.03.24 в 22:11

Спецоперация в центровете за мигранти в София

МВР предприе, минути след 20 ч., изненадващи проверки в 3 бежански центъра в столицата. Най-силно беше присъствието на униформени служители в столичния кв. "Овча купел". Те бяха тежко въоръжени и маскирани. В рамките на операцията се използват и специално обучени кучета.  Заместник-директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи..

публикувано на 28.03.24 в 20:44
Володимир Зеленски

Зеленски е разговарял с Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от САЩ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е разговарял с председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от Съединените щати. Зеленски съобщи в социалните мрежи, че е обяснил на Джонсън каква е ситуацията на фронта, както и за "драстичното нарастване на руския..

публикувано на 28.03.24 в 20:10
Камиони на Египетския Червен полумесец с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт

МСООН: Израел да вземе всички мерки, за да осигури безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Газа

Израел трябва да вземе всички необходими мерки, за да осигури незабавно безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Ивицата Газа, постанови днес Международният съд на ООН. В решението се посочва, че населението на палестинския анклав вече не е само застрашено от масов глад - той вече настъпва сред тях. Решенията на учредения през 1945..

публикувано на 28.03.24 в 20:03
Джон Кърби

Кърби: Предупредихме писмено Москва за възможна екстремистка атака

Съединените щати отхвърлиха твърденията на руския Следствен комитет, че четиримата таджики, които са обвинени, че са извършили терористичния акт в Подмосковието миналия петък, били свързани с украински националисти. Киев: Руските служби са знаели месец по-рано за предстоящия терор край Москва  "Глупости и пропаганда", заяви говорителят на Съвета..

публикувано на 28.03.24 в 20:02

Заплатата на кмета Терзиев ще е над 9100 лева

Тройно скача заплата на кмета на София Васил Терзиев, гласува Столичният общински съвет. По-високи заплати ще взимат общинските съветници, председателят на съвета, районните кметове и заместниците на Терзиев. Докладът е внесен от председателя на градския парламент, а мотивът е, че заплатите не са актуализирани от 10 години. Над 2,6 млрд. лв. бюджет..

публикувано на 28.03.24 в 19:34

Сметната палата: Още два работни дни за подаване на отчетите на партиите

Сметната палата напомня, че остават още два работни дни, в които политическите партии трябва да подадат своите годишни финансови отчети за 2023 г. Законовият срок за това е 31 март, но тъй като през 2024 г. той е почивен ден, отчети ще се приемат и на 1 април (понеделник) включително. Документите (на..

публикувано на 28.03.24 в 19:18