Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Св. Лазаров: Акцията срещу битовата престъпност не е свързана с вота на недоверие

Снимка: БГНЕС
Влизането на служители на жандармерията в някои райони на страната няма нищо общо с обявения вот на недоверие срещу правителството за провал във вътрешната сигурност и обществен ред. Тази стъпка е част от комплекса от мерки срещу битовата престъпност, върху които МВР работи от няколко месеца - заяви в Пловдив главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Светлозар Лазаров подчерта, че са проведени срещи с Асоциацията на охранителните фирми, със застрахователните компании и със Сдружението на общините. Предстои да се изготвят съвместни планове с общинските администрации.

Този комплексен подход сме взаимствали от чуждия опит,  заяви главният секретар на МВР: Изпращаме жандармерията там, където е необходимо, но пак повтарям, това е само една от мерките. Работиме и по местата, където се продават крадени вещи, работим от гледна точка профилактика на криминалния контингент, прилагаме модела на интерактивната карта, активираме работата със секретните сътрудници и с вътрешно преразпределение на силите и ресурсите се надявам да има конкретни резултати. Всъщност обществото да усети тези мерки. Цифрите не топлят. Би трябвало да служат като едни отправни точки къде са ни слабостите, къде са допуснати грешките и да постигнем наистина такъв момент, в който обществото да вижда ясно усилията, които се влагат и да почувстват хората, грубо казано, на гърба си сигурност и отношение в публичното пространство.

Ще следваме този модел на работа, докато е необходимо, каза още главният секретар на МВР: Както полицаите стоят на границата, докато трябва, и ще стоят, въпреки че ни маскарят в Брюксел български политици  не знам по какви причини, това е национална сигурност, и един от най-добрите и значимите така резултати в работата на МВР, смея да твърдя, последните 20 години, защото опазиха сигурността в държавата, реално МВР пази българските граници с жива сила и това ще продължи, докато е необходимо.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Хората в селата посрещат акцията срещу битовата престъпност със смесени чувства

В малките населени места с най-много кражби  влизат допълнителни екипи на пътна полиция и жандармерията . Едно от тези места е врачанското село Малорад. От години заради масовите кражби хората в село Малорад живеят в ужас и тормоз: Страх ни е. Тука всяка..

обновено на 10.02.14 в 11:49

Започна специализирана акция на жандармерията срещу битовата престъпност

В опит да се преодолее битовата престъпност на територията на цялата страна започва специализирана полицейска операция. Ще участват служители на дирекцията "Специализирани полицейски сили" при Главна дирекция "Национална полиция" и на областните дирекции на..

обновено на 10.02.14 в 09:05

Николай Радулов: Специализираната полицейска акция сама по себе си не решава проблемите

Специализираната полицейска акция в борба с организираната престъпност сама по себе си не може да реши никакви въпроси, защото ще трае от една дата до друга дата. Това заяви експертът по сигурността Николай Радулов в предаването "12+3" и добави:..

публикувано на 10.02.14 в 13:27
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът Володимир Зеленски подписа указа

Зеленски подписа новия закон за мобилизацията

Украинският президент Володимир Зеленски подписа днес новия закон, който променя правилата за мобилизация, предаде Ройтерс, като се позова на уебсайта на парламента. Това съобщи БТА. Нормативният акт ще влезе в сила месец след публикуването му в..

публикувано на 16.04.24 в 18:09

Мирела Веселинова: Информация от прокуратурата изтича, когато делото е с политическа цел или по поръчка

Комисията за Нотариуса, контрабандата, която сега откриват българските депутати, делото за митниците, неразследваното изчезване на Пепи Еврото се превърнаха в предизборна кампания. Те са вече част от предизборната кампания.  Това..

публикувано на 16.04.24 в 18:08
Пламен Тончев

ДАНС: Коцев е запознал обвинения в контрабанда Стефан Димитров с директори на ОДМВР

Бившият главен секретар на МВР Живко Коцев е запознал обвинения в контрабанда Стефан Димитров с директори на ОДМВР-та в страната. Това обясни председателят на ДАНС Пламен Тончев по време на изслушването си във временната комисия за разследване на..

публикувано на 16.04.24 в 17:39
Добромир Живков

Добромир Живков: Може би големите зърнопроизводители са оказали натиск за оставката на Кирил Вътев

Може би големите зърнопроизводители са оказали натиск и земеделският министър Кирил Вътев напуска служебното правителство на Главчев . Това коментира Добромир Живков от "Маркет линкс" в интервю пред БНР.  "Имаше сериозен конфликт между..

публикувано на 16.04.24 в 17:04
Мария Павлова

Мария Павлова: Ако президентът не подпише указ, ще остане настоящият външен министър

Преди да стане ясно, че премиерът Димитър Главчев е поискал смяната и на министъра на земеделието, вицепрезидентът Илияна Йотова коментира, че държавният глава продължава да провежда консултации и да събира информация във връзка с предложението да..

публикувано на 16.04.24 в 17:01
Димитър Къцарков

Димитър Къцарков: ЕС и САЩ трябва да се завърнат по-сериозно в Близкия изток

В зависимост от големината на отговора на Израел към Иран може да се прецени дали ще се стигне до ескалация, или не.  Това обясни пред БНР Димитър Къцарков, експерт по отношенията в Близкия изток.  Димитър Къцарков: Конфликтът няма да..

публикувано на 16.04.24 в 16:59

104 загинали на пътя от началото на годината до днес

104 души са загинали на пътя от началото на годината до днес, 40 от жертвите са пешеходци. Това съобщи за "Хоризонт" Росен Рапчев от Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата".  "Пешеходците много често смятат, че пешеходната пътека е едва..

публикувано на 16.04.24 в 16:58