Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Робърт Палмър: Икономиката ни дели на бедни и богати, но културата принадлежи на всички

Снимка: Венета Павлова
Един от най-известните експерти в областта на европейската културна политика Робърт Палмър е на работно посещение в Пловдив във връзка с кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019-а година. На първия кръг на националната надпревара се състезаваха 8 кандидатури, като за втория решаващ етап останаха като конкуренти София, Пловдив, Велико Търново и Варна.

Робърт Палмър е изключително популярен с едноименния си доклад за европейските културни столици . В периода 2004 - 2012г. той е бил директор на дирекция "Култура и културно и природно наследство" към Съвета на Европа, а също и директор на две издания на Европейска столица на културата - Брюксел през 2000г. и Глазгоу през 1990. Палмър, наричан още „гуруто на съвременната европейска културна политика“ работи по теми като културното развитие и възстановяване, културен туризъм, политики за организиране на фестивали и изкуства, многостранни артистични практики, управление и сътрудничество.

Кремена Данева разговаря с Робърт Палмър – за консултациите му в Пловдив и за значението и развитието през годините на инициативата „Европейска столица на културата“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.