Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Чирпанлиев: В Агенцията за бежанците не са постъпвали молби за статут на бежанци от украински граждани с български произход

Снимка: БГНЕС

Ръководителят на Агенцията за бежанците при МС Николай Чирпанлиев каза че страната ни има готовност за предоставяне на статут на бежанци на граждани от Украйна с български етнически произход. Предложението за облекчен режим и мерки при хуманитарна криза трябва да бъде готово в близките дни. В последните месеци обаче в Агенцията не са постъпвали молби от украински граждани от български произход, уточни той.

На 5 март със заповед на премиера беше сформиран национален оперативен щаб с ръководител вицепремиера и министър на вътрешните работи г-н Цветлин Йовчев. На базата на точка 8 той, при необходимост, със своя заповед, може да привлече за участие в щаба и други извън посочените членове. И тъй като аз съм в категорията "други", бях поканен да присъствам на 6-и от 11 часа на новосформирания национален оперативен щаб по повод кризата в Украйна. Г-н Йовчев персонално постави ангажимент на Държавната агенция за бежанците до петък, който предстои, да изготвим план за действие при криза, свързана евентуално с проблемите в Украйна, и също така да предложим облекчена процедура за даване на статут на бежанец за и на граждани на Украйна, на Русия, които са с българско потекло. Така че в момента държавната агенция работи в това направление, проверява законодателствата на държави от Европейската комисия, как са уредени те и в частност например това на Унгария. Така че ние в съответния срок ще бъдем готови с плана за действие, както и с облекчената процедура за даване на статут на бежанец, а вече статут за убежище дава президентът на Република България.

Художникът Александър Телалим - бесарабски българин, който от 20 години живее в София, коментира в предаването „12+3“:
В Украйна няма разлика между нагласите на бесарабските българи и това на останалите граждани на Украйна.
Засега не са притеснени от отмяната на референдума, с който българският език стана един от официалните в Одеска област. Хората искат да виждат добрите неща и си затварят очите за негативните примери.

Според него, освен ако не се случи касапница като в Югославия, българите не биха напуснали домовете си в Украйна. Запитан каква трябва да е политиката на България при хуманитарна криза в Украйна, той каза: Аз не мисля, че бесарабските българи ще тръгнат да се преселват към България или няма да са много. Колкото и да са, България трябва да ги приеме всички. Просто ще станем по-силни.

Разговора можете да чуете от звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НОИ планира по-ниско ДМС при дистанционна работа

Служителите на НОИ, които работят от дистанция, ще получават по нисък размер на допълнителното материално стимулиране. Това става ясно от промени в инструкцията, по която се отчита работа в осигурителния институт от всеки работещ там и с която БНР разполага. В документа е уточнено, че времето за работа от разстояние няма да бъде включено..

публикувано на 24.11.20 в 10:43

Конференция обсъжда прехода към зелена икономика в България

Германо-Българската индустриално-търговска камара и българският офис на Световен фонд за природата организират хибридна конференция на тема „Преходът към зелена икономика и заетост в България“. Напредъкът в подготовката ни за „зеления преход“, визията за създаване на зелена икономика, зелени работни места и перспективите за българския бизнес..

публикувано на 24.11.20 в 10:32

Все повече училища в област Велико Търново търсят доброволци за учители

В област Велико Търново се увеличават училищата, които търсят студенти доброволци да поемат часовете на болните от Covid-19 учители. 43-ма са учителите в област Велико Търново, които в момента не водят занятия заради заболяване от Covid-19, сочат данните на РЗИ. Местата на болните педагози основно се заемат от студенти от Педагогическия..

публикувано на 24.11.20 в 10:17
ГКПП „Кулата“

Отново километрична опашка на „Кулата“

Отново километрична опашка на граничния пункт „Кулата-Промахон“, след като тази сутрин гръцките власти възобновиха  масовото тестване на шофьори на тежкотоварни автомобили. Мярката беше въведена вчера следобед , но през нощта  тестове не са правени. Само за два часа пред граничния пункт са  блокирани над 200 камиона. Малко след 7 часа..

публикувано на 24.11.20 в 10:07

Как се развива ситуацията с Covid огнището в Българево

Голямо огнище на Covid-19 беше регистрирано в Дома за настаняване на пълнолетни лица с умствена изостаналост в село Българево , община Каварна. След изследване с два вида тестове  стана ясно, че от домуващите 116 лица 97 са с положителни проби. Заразени с коронавирусна инфекция са и 11 лица от персонала. Повод за масовото изследване става жена,..

публикувано на 24.11.20 в 09:59
Наталия Киселова

Наталия Киселова: Венецианската комисия дава обективен прочит

" Венецианската комисия дава обективен прочит на това, което се случва в последните месеци , а бих казала и години, защото под линия са посочени редица становища, които, когато сме ги попитали, са ни казали и сега да кажем, че има грешка в превода, ми се струва некоректно. В този смисъл новина няма". Това каза за БНР доц. Наталия Киселова,..

публикувано на 24.11.20 в 09:41
Иван Нейков

Иван Нейков: Бюджет 2021 - харчене на пари без ясни цели

„ Бюджет 2021 въобще няма програмен характер. Има похарчване на пари, но ги няма целите ". Това мнение изрази пред БНР директорът на Балканския институт за социална политика и бивш социален министър Иван Нейков.  Относно решението за детските надбавки той посочи, че „к ато че ли всички са щастливи, само че не се вижда начинът, по който това ще..

публикувано на 24.11.20 в 09:16