Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата работи по сигнал за набедяване, подаден от Цветан Василев

Снимка: БГНЕС

Прокуратурата работи едновременно по сигнала на "Протестна мрежа" срещу депутата Делян Пеевски, банкера Цветан Василев и политика Николай Бареков и по контрасигнал за набедяване, подаден от Цветан Василев. Изискват се справки от различни институции, които ще се анализират от съответните наблюдаващи прокурори, обясни главният прокурор Сотир Цацаров.

НАП, ДАНС, Националната полицията и банковият надзор са институциите, на които е възложено да дадат насрещна информация по сигнала на "Протестна мрежа", който описва Пеевски, Василев и Бареков като организирана престъпна група с разнообразна дейност. В сигнала на неформалната организация се посочват и конкретни оперативни дела, обясни Цацаров. 

Би следвало на практика да се види, ако такива оперативни дела съществуват, дали имат такъв предмет, а ние от ДАНС сме поискали да ни представят и нещо, дори ако не отговаря на тези имена, но касае тези лица, каза Цацаров.

Работата продължава, включително и с проверка на незаконни пътни знаци.

Оплакванията за незаконно поставени пътни знаци на улиците, на които те живеят, обясни Цацаров.

Насрещно Цветан Василев поиска от главния прокурор да разследва авторите на сигнала Антоанета Цонева, Николай Стайков и Асен Генов. Банкерът е сезирал обвинител номер едно на два пъти, обясни Цацаров.

Да му бъде изпратен препис от този сигнал. Няма до коментирам подобна молба. Моята резолюция върху тази молба е КД, което означава нищо - не може да се иска такова нещо. Някой, който си мисли, че прокуратурата е длъжна да му дава такива документи, обясни Цацаров за това какво е било първото искане на Василев.

Вторият контрасигнал вече е за набедяването и по него работи Софийската районна прокуратура.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Цацаров призова да спрат политическите и експертни спекулации по случая "Лясковец"

Освен действията на служителите на МВР от Велико Търново и Горна Оряховица прокуратурата проверява и начина, по който е била планирана и реализирана операцията по задържането на Петко Петков от Лясковец. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров , който..

обновено на 20.03.14 в 11:48
ВИЖТЕ ОЩЕ
Благовест Георгиев

ПП-ДБ-СС пак поискаха Благовест Георгиев да се оттегли от СОС

Общинският съветник Благовест Георгиев, който предизвика леко пътно транспортно произшествие в София, от което избяга, да се оттегли от Столичния общински съвет. Това призоваха колегите му от ПП-ДБ-Спаси София - групата от която беше част и той...

публикувано на 25.04.24 в 13:04

Да замълчиш, за да бъдеш чут... Росен Желязков вече не е председател на НС

Парламентът освободи предсрочно председателя на Народното събрание Росен Желязков.  Решението беше подкрепено от 129 народни представители от "Продължаваме промяната" - "Демократична България", " БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ",..

публикувано на 25.04.24 в 12:55

Три смолянски села ще са с нарушено водоподаване заради авария

Поради авария на довеждащ водопровод до 17:00 часа ще бъде нарушено водоснабдяването на потребителите на смолянските села Търън, Подвис и Ровино. "Водоснабдяване и Канализация" ЕООД - Смолян се извинява за неудобството и благодари за разбирането. 

публикувано на 25.04.24 в 12:44

Миньори и енергетици блокираха движението в центъра на София

Миньори и енергетици, членове на КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест пред сградите на Народното събрание и Министерския съвет. Те очакват парламентът да гласува отлагане на либерализацията на тока с поне още три години...

публикувано на 25.04.24 в 12:38

Половината 13-годишни младежи на Острова са употребявали алкохол

Една трета от 11-годишните и повече от половината от 13-годишните в Обединеното кралство са употребявали алкохол, което я поставя на челно място от 44 държави, изследвани в доклад на световни здравни експерти. Притеснителен факт е, че момичетата са..

публикувано на 25.04.24 в 12:30

Изчезват флората и фауната в местността "Рупите"

Птиците, влечугите и уникалните лековити водорасли в местността "Рупите", които ѝ даваха статут на защитена зона, изчезват. За това алармира пред БНР дългогодишният орнитолог и природолюбител Димитър Кантарджиев, който заради изследователската си..

публикувано на 25.04.24 в 12:12
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: Украйна ще положи усилия да компенсира закъснението на американската помощ

Президентът на Володимир Зеленски каза, че Украйна ще направи всичко възможно, за да компенсира шестмесечното закъснение на новия пакет американска помощ в размер на 61 милиарда долара. Зеленски заяви това, след като американският държавен..

публикувано на 25.04.24 в 12:06