Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Друмева: Общественият съвет не е помощен орган на ЦИК, има самостоятелно съществуване

Снимка: БГНЕС

За първи път е предвиден обществен съвет в ЦИК и това е новост. В правилата изрично е записано, че този съвет съдейства не толкова на ЦИК, колкото за осигуряване на прозрачност и честност на изборния процес. Ясно е разбирането на всички членове, че този съвет не е помощен орган на ЦИК, а има самостоятелно съществуване. Това каза за предаването "Неделя 150“ по "Хоризонт" проф. Емилия Друмева - председател на Обществения съвет на ЦИК. Тя коментира и спора за състава на ЦИК, като заяви, че в случая парламентаризмът в страната е взел инициативата, за да внесе справедливост, след като при формирането на ЦИК се е установило разместването на едно място и се е появило напрежение. Очакваното решение на Конституционния съд по жалбата срещу президентския указ за ЦИК ще има действие занапред и няма да се отрази на вече действащата изборна комисия, обясни проф. Друмева.

Стефан Манов, който е представител на обществените съвети на българите в чужбина, коментира, че в новия Изборния кодекс (ИК) може да се говори за преломен момент по отношение на облекчаването на правилата за изборите от чужбина. С новия ИК се избягва подаването на заявления за откриване на секции в местата, където на предишен вот са гласували над 100 български избиратели. Такива са 110 места.

Образуването на секциите е опростено. Не е обаче променен начинът на формиране на избирателните списъци. Отново в чужбина няма постоянни избирателни списъци на гласуващите там български граждани. Това е сериозен проблем, защото чисто технически лицето, което се яви в изборния ден, се дописва в избирателния списък, ако не е предварително включено. Това обаче е изключително бавна процедура. Едни избори могат да бъдат проведени, ако хората знаят.

Председателят на българското сдружение за честни избори Антон Хиджов коментира промените в Изборния кодекс като положителни. Той заяви, че не е проблем, че ЦИК още не е в пълен състав, защото хората там имат еднаква цел, а не политически противоборства.

Все още е останало съвсем слабо съмнение, че обществените съвети са създадени, за да се оправдаят конкретни решения на един орган, какъвто в случая е ЦИК. Ако ЦИК си позволи да се опита да оправдае свои решения, които са незаконосъобразни за провеждане на изборите, ние ще реагираме остро.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван бяха приети окончателно от американския Конгрес

Съединените щати ще започнат да изпращат нови оръжия и оборудване на Украйна още тази седмица, каза американският президент Джо Байдън, след като помощният пакет за Киев беше приет от Конгреса. Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда долара за оръжейни доставки и финансова помощ за американските съюзници Украйна, Израел и Тайван,..

публикувано на 24.04.24 в 05:27

Последен ден за регистрация на партиите и коалициите за изборите на 9 юни

Днес изтича крайният срок, в който партиите и коалициите могат да подават в Централната избирателна комисия документите си за регистрация за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент. Също до днес кметовете на общини определят местата за обявяване на избирателните списъци и уведомяват..

публикувано на 24.04.24 в 04:18

Президентски избори в Северна Македония

Избори за президент има днес в Република Северна Македония. За доверието на гласоподавателите се борят седем претенденти,  сред които настоящият държавен глава Стево Пендаровски и министърът на външните работи Буяр Османи. За първи път албанската опозиция в страната ще участва в избори с една обща кандидатура. Продължаването на евроинтеграционния..

публикувано на 24.04.24 в 04:06

В Италия заловиха крадец, маскирал се като Мики Маус

В Милано е задържан крадец, който дълго време обирал хора, маскиран като Мики Маус. Действал маскиран като Мики Маус заедно с предполагаемият си съучастник, дегизиран като Мини - и двамата герои  от прочутите  анимационни  филми на Дисни.  Подвизавал се е необезпокояван в центъра на Милано с цел да ограби родителите на децата, които, привлечени от..

публикувано на 24.04.24 в 03:49

Започва Световната имунизационна седмица

Днес започва Световната имунизационна седмица, организирана от СЗО. Този път събитието е посветено на 50-годишнината на Разширената имунизационна програма, която има ключово значение за ваксинирането на милиони деца по света. През последните години обаче има спад в броя на поставените ваксини.  При създаването на Разширената имунизационна програма през..

публикувано на 24.04.24 в 03:27
Димитър Главчев

Служебният премиер ще се срещне с представители на земеделците

Служебният премиер Димитър Главчев и новоизбраният министър на земеделието Георги Тахов ще се срещнат с представители на земеделския бранш.  Очаква се на срещата да присъства и вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, а в предварителния дневен ред е обявено, че ще се обсъждат въпроси от „спешен порядък“. Без предварително да е посочена..

публикувано на 24.04.24 в 03:07

Пореден протест заради качеството на водата в Брестовица

Жители на пловдивското село Брестовица организират пореден протест заради качеството на водата в пловдивското село, която от 4 години е замърсена с манган и е негодна за ползване.   В  края на работния ден те ще блокират Околовръстния път на Пловдив и Пещерско шосе.  Хората от Брестовица заявиха още миналата седмица , че не могат  повече да живеят по..

публикувано на 24.04.24 в 02:31