Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ели Кармон: Нито едно ливанско правителство не е сътрудничило със САЩ или Западна Европа за екстрадиране на терористи

Снимка: Красимир Методиев, почетен консул на Израел в България


Ливан никога няма да сътрудничи за екстрадирането в София на двамата заподозрени съучастници в атентата в Бургас, които се предполага, че се намират в страната. Нито едно ливанско правителство не е сътрудничило със САЩ или Западна Европа за екстрадирането на терористи. Това заяви в предаването "Събота 150" израелският експерт д-р Ели Кармон от Института по контратероризъм в Херцлия.

Очевидно в Бургас това беше операция на "Хизбула", свързана с още 15-20 други терористични операции за периода между декември 2011-а и лятото на 2012-а. Очевидна е връзката например с планираното нападение в Кипър. "Хизбула" използва хора от различен етнически произход, включително много мюсюлмани сунити, а не само шиити. Те имат мрежа от оперативни агенти по целия свят. /…/ Много е възможно алжирец, живял в Мароко, да е бил вербуван и манипулиран от "Хизбула".

Това са много сложни и координирани акции, които се организират глобално не само в София, България или Бургас, а навсякъде. Всеки път зависи от обстоятелствата. Понякога иранците действат сами, но понякога съвместно с "Хизбула", а в някои случаи "Хизбула" е самостоятелна. Но терористичната стратегия срещу Израел и западните държави винаги се координира от иранското политическо ръководство.

Д-р Кармон изказа мнение: Според мен, ако на Израел се отдаде възможност тези лица, които са пряко отговорни, и хората, които са дали заповедта за атентата в Бургас, очевидно могат да се превърнат в мишени. Може да отнеме 5 или 10 години, но наистина отговорните за убийството на израелски граждани ще бъдат наказани.

Запитан за ефекта от включването на военното крило на "Хизбула" в терористичния списък на ЕС, Кармон отговори: Включването в списъка с терористични организации изобщо не дава пълни гаранции, че те отново няма да атакуват западни цели, ако решат, че това е от техен стратегически интерес. Това е възможно, особено ако се задълбочи конфликтът между Запада и Иран.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Университетската болница „ Д-р Георги Странски“ в Плевен с ново Covid отделение

В Университетската болница „ Д-р Георги Странски“ в Плевен разкриха ново отделение за болни от коронавирус в клиниката по вътрешни болести. Медицински сестри са командировани в Инфекциозната клиника, за да са в помощ на екипите. Говорителят на болницата Момчил Цветков посочи: "Клиниката по инфекциозни болести се напълни. В нея има и други..

публикувано на 28.10.20 в 14:23

Пет хиляди деца в Северозапада нямат мобилни устройства за онлайн обучение

Сдружение „Фикама“ организира благотворителна кампания „Образование за всеки“ в подкрепа на деца, лишени от достъп до дистанционно обучение. Сдружението работи в района на Северозападна България . По данни на местните инспекторати по образование над 5 хиляди са децата, които не разполагат с устройства, без достъп до интернет са над 4 хиляди..

публикувано на 28.10.20 в 14:09

Археологическият музей в Пловдив няма да приема посетители до 10 ноември

До 10 ноември ще бъде затворен за посетители Археологическият музей в Пловдив. Причината е установена коронавирусна инфекция при  четирима служители, обслужващи експозицията. Работещите в администрацията и археолозите продължават работа при закрити врата. В зависимост от това как се развива епидемичната обстановка ръководството на музея ще..

публикувано на 28.10.20 в 14:06

Ново удължаване на валидността на документите за самоличност

С промени в Закона за мерките по време на извънредното положение депутатите от правната парламента комисия гласуваха за поредното удължаване на срока на валидност на документите за самоличност. По предложение на ГЕРБ се дава нов шестмесечен гратисен период за  лични карти, шофьорски книжки и международни паспорти, чиято валидност изтичат до края..

публикувано на 28.10.20 в 13:58
Илюстрация: Георги Цветков

Как оцеляват хората с увреждания в условията на пандемия

Как оцеляват хората с увреждания в условията на андемията? Помогна ли им държавата да преодолеят тежките проблеми - както здравословни, така и социални? Защо за тях изолацията се оказа най- познатото нещо в живота им.   Илонка Чучкова е от малкото хора, на които инвалидната количка не им е попречила да работят и да са независими. Нещо..

публикувано на 28.10.20 в 13:54

Образователни центрове и занимални пред фалит, искат помощ

Собственици на частни школи, занимални и  образователни центрове алармират, че са пред фалит заради предстоящото прекратяване на присъствените занимания в тях от утре за срок от 14 дни, съобразно заповедта на здравния министър. В позиция до Министерския съвет и Министерствата на образованието и здравеопазването собствениците на частни школи,..

публикувано на 28.10.20 в 13:50

Д-р Арнаудов, КОЦ Шумен: Разкриваме Covid сектор в противоречие със закона

Със заповед на директора на РЗИ - Шумен се разкрива Covid сектор в Комплексния онкологичен център (КОЦ) в града. Той ще бъде с 20 легла, в отделна сграда - за палиативни грижи, съобщи управителят на лечебното заведение д-р Свилен Арнаудов. Пациентите от отделението по палиативни грижи ще бъдат преместени в отделението по гастроентерология...

публикувано на 28.10.20 в 13:36