Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 50 планински спасители и хеликоптер издирват загубилите се студенти в резерват "Джендема"

| обновено на 20.05.14 в 09:49
Снимка: БГНЕС
Планинските спасители на Българския Червен кръст отправят призив към всички, които евентуално са видели в събота - 17-и май, в Стара планина тримата изгубили се младежи или разполагат с информация за тях, да подадат сигнал на телефон 02/963 20 00. Това съобщиха от пресцентъра на БЧК.

Над 50 планински спасители и хеликоптер на "Гранична полиция" участват в операцията за издирването на загубилите се студенти в природния резерват "Джендема", разказа директорът на Планинската спасителна служба Кирил Русев.

Периметърът е огромен. Но за два дена доста се обходи и провери. Три хеликоптера вчера облитаха терена. Подновяваме издирването и тази сутрин. Надявам се времето да позволи. Нашите хора са вече на терена и продължаваме. Предполагаме, че те са влезли в дере и чакат да бъдат спасени. В гористата част на планината може би да се заблудили и са тръгнали в някаква долина, като са си мислили, че ще ориентират. Но там много от долините и деретата завършват с пропаст. За съжаление не са подали сигнал, по който да бъдат забелязани.

Интервюто на Веселина Миланова с Кирил Русев можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Продължава издирването на тримата младежи в Стара планина

Продължава издирването на тримата младежи, загубили се в природния резерват "Джендема". От Планинската спасителна служба съобщиха за "Хоризонт", че освен хеликоптер с термокамера на "Гранична полиция" в търсенето участват и 50 планински спасители. Сигналът..

публикувано на 20.05.14 в 07:18
ВИЖТЕ ОЩЕ
Максим Минчев

Българската асоциация на журналистите и писателите по туризма учредява награда "Максим Минчев"

Българската асоциация на журналистите и писателите по туризма учредява награда на името на Максим Минчев. Първата награда ще бъде връчена в зала "Максим" на БТА на 5 юни – рождената дата на Минчев. Дългогодишният директор на БТА Максим Минчев..

публикувано на 23.04.24 в 11:45

Промяна: Ваксината срещу коклюш ще се поставя на месец и половина на бебето

Министерството на здравеопазването ще позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, месец и половина след раждането на бебето, а не както е сега според Имунизационния календар тя се прилага след втория месец. Това е решено на..

публикувано на 23.04.24 в 10:52

Фонд "Научни изследвания" връчва грамоти за най-добри проекти за 2023 г.

Днес ще се състои церемонията по връчване на грамоти за най-добри проекти, отчетени през 2023 г. към Фонд "Научни изследвания" . "За втора поредна година ще бъдат връчени грамоти. Стремежът ни е да го превърнем в традиция , защото това е един..

публикувано на 23.04.24 в 10:47

200 шофьори на ден карат с превишена скорост в Монтанско

По близо 200 нарушения на ден на скоростния режим са установени по пътищата в област Монтана за една седмица. Операцията е част от календара на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – Roadpol. 1 239 нарушения са установени при..

публикувано на 23.04.24 в 10:44
Спасени от бреговата охрана мигранти на о-в Тенерифе

Мадрид изтегля от Канарските острови непълнолетни мигранти

Испанското централно правителство се съгласи с регионалното правителство на Канарските острови да преразпредели в други автономни общности около 2500 непридружени непълнолетни мигранти. Договорката бе постигната на среща между министрите на двете..

публикувано на 23.04.24 в 10:35

БСП се регистрира за предсрочните избори и евровота

Коалиция "БСП за България" се регистрира за предстоящите парламентарни и европейски избори и внесе 10 хиляди подписа. Лидерът на БСП Корнелия Нинова подчерта, че тръгват в тази кампания, за да печелят доверие на гората. На първи май БСП ще обяви..

публикувано на 23.04.24 в 10:31

Схема за фалшиви шофьорски книжки разбиха в Гърция

Уволнения и разследване за издаване на фалшиви шофьорски книжки и изнудване на граждани се провежда в гръцката област Атика. 50 висши служители на министерството на транспорта са отстранени и се разследват за подкуп, съобщи областният..

публикувано на 23.04.24 в 10:12