Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започнаха консултациите при президента за приоритетите, по които ще работи НС до юли

6
Снимка: БГНЕС

Започнаха политическите консултации при президента за приоритетите, по които ще работи Народното събрание преди разпускането си в края на юли. На "Дондуков" 2 са поканени лидерите на партиите, които излъчиха евродепутати и парламентарните сили. От "Атака" декларираха, че няма да участват в консултациите. Преди да влязат в страдата, само двама политици пожелаха да разговарят с журналистите.

Първо това направи лидерът на "България без цензура" Николай Бареков, който призова за консенсус около мерките, с които държавата да се пребори със ситуацията около банките. Бареков заяви, че идва с предложение за служебен премиер - Петър Стоянов.

"Петър Стоянов" се казва нашето предложение. Бивш президент на България, консенсунсна фигура. Не съм разговарял с него. Финансови министри имаме трима кандидати от наша страна - Светослав Гаврийски, разбира се, за премиер може би той няма достатъчно политически опит, Красимир Ангарски и Калин Христов, който беше вече служебен министър на финансите. Той е изключително сериозна фигура. Вижте, истерията трябва да спре.

Бареков призна, че не е говорил с нито едни от четиримата мъже, които предлага за различните постове. Той даде и предложение за справяне с безпокойството за банковата система:

Моето предложение ще бъде държавата, чуждестранните банки да застанат зад българските банки. Трябват поне няколко милиарда, за да подкрепим системата. Народът да е спокоен, че в понеделник, като отиде да тегли пари, след това ще има пари в банките, но трябва да го подсилим резерва. Това ще настояваме днес.

Лидерът на социалистите Сергей Станишев даде уверения, че държавата има средства, механизми и ресурси да се справи със създалата се ситуация около банките, и че правителството и асоциацията на търговските банки подкрепят БНБ в ситуацията, за да може тя да интервенира и да се справи с положението.

Съобразно закона, БНБ представи ясен и конкретен план. Правителството, убеден съм, е готово да застане зад БНБ, както и Асоциацията на търговските банки. Имаме всички възможности, тази ситуация, която е предизвикана целенасочено и организирани атаки срещу няколко банки, да бъде овладяна в интерес на гражданите.

Запитан кога премиерът Орешарски ще подаде оставка, Станишев каза:

Това за мен не е тема на днешната дискусия. Най-важното е отговорността и да се гарантира на гражданите, фирмите, те да могат да работят спокойно.

На политическите консултации участват премиерът Пламен Орешарски управителят на БНБ Иван  Искров, подуправителят на Централната  банка Калин Христов, както и финансовият  министър Петър Чобанов. Вчера от БНБ призоваха след срещата всички участници да излязат с единна позиция в подкрепа на обединените усилия на БНБ и правителството за опазване на банковата и финансовата стабилност в България .

Пред сградата се събраха около 50 души със знамена и мегафони.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Плевнелиев свиква лидерите на парламентарните сили за консултации за приоритетите пред управлението

Президентът Росен Плевнелиев свиква лидерите на парламентарните сили този следобед, за да обсъдят приоритетите пред управлението до парламентарните избори на 5 октомври. След като лидерите на ГЕРБ, БСП и ДПС се договориха в петък предсрочните..

публикувано на 29.06.14 в 09:46
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антоанета Цонева

Съвет по координация на политиките за българите в чужбина създаде НС

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС парламентът прие окончателно промените в Закона за българите, живеещи извън  България. Той предвижда създаване на Съвет по координация на политиките за българите извън страната, който да организира работата на..

публикувано на 24.04.24 в 10:44

Само "Сиела Норма" иска да осигурява машините за изборите 2 в 1

Дружеството "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за дейностите по осигуряване на машинното гласуване за предстоящите избори две в едно на 9 юни. То ще бъде поканено да представи първоначални оферти, става ясно от..

публикувано на 24.04.24 в 10:33

7 пъти са намалили броя на животните, които могат да пасат в национален парк

Отново има проблеми с фермерите и пашата на стадата в националните паркове. За промените и нормативните рестрикции разказа фермерът Николай Василиев и адв. Емилия Тончева в интервю пред БНР. Както всяка година и тази има рестрикции за..

публикувано на 24.04.24 в 10:20
Костадин Костадинов разговаря с депутатите от БСП

"Възраждане" търси подкрепа от БСП и ИТН за оставка на Росен Желязков

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че парламентарната му група на "Възраждане" ще проведе разговори с БСП и "Има такъв народ" за подкрепа за оставката на председателя на парламента Росен Желязков. Причината за искането е..

публикувано на 24.04.24 в 10:18
Георги Тахов

Новият земеделски министър положи клетва в парламента

Новият служебен министър на земеделието Георги Тахов в служебното правителство положи клетва в Народното събрание. Председателя на парламента Росен Желязков обясни защо не е необходимо премиерът Димитър Главчев да се закълне като служебен министър..

публикувано на 24.04.24 в 09:58

От петък започва изплащането на великденските добавки

От петък ще започне изплащането на великденските добавки от 100 лева за пенсионерите с пенсии до линията на бедност от 526 лева, съобщават от Националния осигурителен институт (НОИ). Парите ще са налични на 26 април както по банковите сметки на..

публикувано на 24.04.24 в 09:57
Шефът на ФБР Кристофър Рей.

ФБР смята, че ТикТок е проблем за националната сигурност

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение ТикТок е проблем за националната сигурност на Съединените щати. Американските власти твърдят, че приложението дава възможност на китайското правителство да шпионира и манипулира 170..

публикувано на 24.04.24 в 09:34