Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шести завод за преработка и обезсоляване на морската вода бе открит в Кипър

Снимка: Бранислава Бобанац

Шести завод за преработка и обезсоляване на морската вода бе открит в Кипър. Тези мощности са важна част от водоснабдителната инфраструктура на острова и борбата му за решаване на проблема с недостига на вода. В момента Кипър преживява една от най-тежките си суши за последните две десетилетия.

В открития от президента на Кипър Никос Анастасиадис шести завод за обезсоляване на морската вода близо до град Лимасол са инвестирани 46 млн. евро. Дневно новата инсталация може да произвежда 60 000 куб. метра вода. Заводът е съвместен проект на Кипърската електроснабдителна компания и израелска фирма. Договорът за него бе подписан през 2009-а г. и той трябваше да влезе в експлоатация през февруари 2012-а г., но смъртоносната експлозия във военноморската база на острова през юли 2011-а г. унищожи и голяма част от изграденото до тогава водно съоръжение. 

Действащите нови и модернизирани инсталации за обезсоляване на морската вода гарантират, че Кипър няма да се сблъска повече с водна криза, подчерта президентът Никос Анастасиадис. В държавния бюджет за 2014-а г. са предвидени 40 млн. евро за закупуване на обезсолена вода. 

Осигуряването на безпроблемно водоснабдяване в страната е изключително важно не само за качеството на живот на нейните граждани, но и за развитието на туризма, на който Кипър разчита за излизане от икономическата криза.

Правителството нееднократно заяви, че ще се търсят алтернативни начини за осигуряване на необходимата вода, но няма да се стигне до въвеждането на воден режим. То започна и разработването на 7-годишен план за действие за опазване и рационално управление на водните ресурси на страната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-голямата студентска Олимпиада започва в Американския университет в Благоевград

Със запалване на олимпийския огън тази вечер в спортната зала на Американския университет ще бъде даден старт на най-голямата студентска Олимпиада в България. От 19 до 21 април участниците ще се състезават в 18 спортни дисциплини, като повечето от тях са традиционни за българската публика. Има и типични за Америка спортове като бейзбол и..

публикувано на 18.04.24 в 07:39
Илва Йохансон,  еврокомисар по вътрешните работи

Еврокомисар проверява промените след приемането ни в Шенген по въздух

На работно посещение в страната ни пристигат еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон и Мариан-Кътълин Предою - вицепремиер и министър на вътрешните работи на Румъния. Визитата е по покана на българския министър на вътрешните работи Калин Стоянов. Еврокомисарят ще обсъди с българските власти ефекта от премахването на граничния..

публикувано на 18.04.24 в 07:34
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел

Лидерите на ЕС: Налагаме допълнителни санкции срещу Иран!

"ЕС ще предприеме допълнителни санкции срещу Иран". Това се казва в заключенията на лидерите от срещата им на върха в Брюксел ,  по повод събитията в Близкия Изток. Те приеха и заключения за Украйна и отношенията с Турция. Осъдихме атаката на Иран и се съгласихме да наложим санкции", каза пред журналисти председателят на Европейския съвет..

публикувано на 18.04.24 в 07:33
Румен Радев-Серджо Матарела

Румен Радев и Серджо Матарела на полигона "Ново село"

Президентите на България и Италия днес ще посетят учебен полигон "Ново село". Румен Радев и Серджо Матарела ще бъдат посрещнати с почетен караул от състава на Многонационалната бойна група. Двамата президенти ще се запознаят с мисията и дейността на многонационалното формирование, на което през октомври 2022 година Италия пое ролята на..

публикувано на 18.04.24 в 07:27
проф. д-р Асен Гудев

Преждевременната смъртност от сърдечно-съдови заболявания у нас е 4 пъти по-висока от средната за ЕС

У нас се прилагат едни от най-модерните стратегии за лечение на сърдечно-съдови заболявания. Има сравнително бърз достъп до нови лекарства и до някои от терапевтичните устройства, но е нужно координирано усилие за намаляване на случаите на инфаркт и инсулт и на последиците от тях. Това обясни в интервю за БНР проф. д-р Асен Гудев, член на..

публикувано на 18.04.24 в 07:01

Планова техническа профилактика на предаватели

На 18 април ще бъде извършена планова техническа профилактика от 9 до 17 часа на предавателите на ултракъси вълни АЙТОС 4 на честота 88.0 MHz, КАВАРНА 4 на честота 88.1  MHz  и КОСТЕНЕЦ 4 на честота  91.3  MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмите на БНР през интернет сайта binar.bg,..

публикувано на 18.04.24 в 06:00
Съдът в Дупница

Досъдебно производство за отрязаните дървета в центъра на Дупница

Образувано е досъдебно производство за отрязаните дървета в центъра на Дупница, казаха за БНР от прокуратурата в Кюстендил. Разследването е за унищожаване или увреждане на движими вещи. По данни на подалия сигнала, сечта е осъществена за времето от полунощ до 12:50 ч на 14 април.  Напрежение в Дупница заради отрязани дървета пред..

публикувано на 17.04.24 в 22:35